«Folkeopplysningen»

- Jeg skjønner godt at kjendisene trakk seg

Arne Hjeltnes tror kjendisflukten handler om at man ikke vil delta i en slik setting fordi vi har fjernet oss mer og mer fra hvor mat kommer fra.

TRAKK SEG: Da programleder Anders Wahl fra «Folkeopplysningen» på NRK inviterte kjendiser til en vri på «Fire stjernes middag», endte det med at deltakerne ble sladdet. Det kan Arne Hjeltnes forstå godt. Foto: NRK / Teddy TV, Jørn H Moen / Dagbladet
TRAKK SEG: Da programleder Anders Wahl fra «Folkeopplysningen» på NRK inviterte kjendiser til en vri på «Fire stjernes middag», endte det med at deltakerne ble sladdet. Det kan Arne Hjeltnes forstå godt. Foto: NRK / Teddy TV, Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag ble det kjent at en rekke profilerte nordmenn hadde trukket seg fra en episode av «Folkeopplysningen» på NRK. Programleder Andreas Wahl hadde invitert til en vri på «Fire stjernes middag», ved at han inviterte en rekke kjendiser på en noe annerledes middag.

Her skulle nemlig opplæring stå i fokus. De tre inviterte fikk servert lam til hovedrett, men haken var at de måtte slakte dyret selv. Sauen Berit ble slaktet av en av deltakerne, og middagen ble fortært til et glass med vin.

Kort tid etter begynte tvilen å melde seg hos deltakeren som slaktet sauen, og personen ba om å bli klippet ut av programmet. NRK forsøkte seg derfor på nytt, med et nytt lam på tallerkenen.

Det samme skjedde igjen, og deltakerne som trakk seg argumenterte med at de kunne framstå «slemme, dumme eller i beste fall hyklerske».

Flere reagerer nå på kjendisflukten, og beskriver det som flåsete.

- Hat og hets

Blant dem som reagerer, finner vi tidligere «Jakten på kjærligheten»- og «Farmen kjendis»-deltaker Inga Berit Lein. Til vanlig jobber hun som sauebonde, og vet mye om slakt av dyret.

FLÅSETE: Kjendisbonden Inga Berit Lein mener det er et problem at slakting har blitt virkelighetsfjernt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLÅSETE: Kjendisbonden Inga Berit Lein mener det er et problem at slakting har blitt virkelighetsfjernt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi begynner å komme ganske langt unna virkeligheten hvis det blir et problem å slakte dyr, forklarer hun til NRK.

Modell og tidligere «Farmen kjendis»-deltaker Maiken Wahlstrøm Nilssen har selv vært vitne til slakting, og vet at det kan være en ubehagelig opplevelse.

- Alle mennesker som spiser kjøtt og har muligheten til å observere slakting, bør gjøre det for å få et innblikk i prosessen, mener jeg. Du trenger ikke ta livet av dyret selv – det kunne jeg selv aldri gjort – men det er en god erfaring, forteller hun til Se og Hør.

FORSTÅR VALGET: Maiken Wahlstrølm Nilssen har deltatt i «Farmen Kjendis» der hun selv ble vitne til slakting. Hun skjønner godt hvorfor kjendisene i «Folkeopplysningen» trakk seg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSTÅR VALGET: Maiken Wahlstrølm Nilssen har deltatt i «Farmen Kjendis» der hun selv ble vitne til slakting. Hun skjønner godt hvorfor kjendisene i «Folkeopplysningen» trakk seg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Likevel skjønner hun godt reaksjonene til de totalt seks kjendisene som trakk seg etter slakteepisoden.

- Det er en ting å slakte et dyr, men det er noe annet å stå for det etterpå. Det finnes mange der ute som kan komme med hat og hets i en sånn situasjon, så jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor de trakk seg til slutt, sier hun, og fortsetter:

- Hadde jeg vært med på noe sånt, og det ble informert om at det var en slakt i bildet, ville jeg nok ikke deltatt i den aktivt. Men jeg synes det er fint at folk får et innblikk i hvor maten kommer fra. Nå om dagen går jo folk bare på butikken, man ser aldri en slakt lenger, forteller hun.

- Det er en kollektiv skam

Sosialantropolog og professor Runar Døving, skjønner godt at kjendisene trakk seg fra det ovennevnte programmet.

- De skjønte konsekvensen av en slik handling, og angret seg etterpå. Det er en reaksjon på slik samfunnet er blitt i dag. Det er en kollektiv skam. Så kommer jo spørsmålet om hvem som skal ta ansvar, om det er kjendisen eller om det er samfunnet, sier han til Se og Hør.

Døving mener at vi som folk har kollektivt fortrengt at dyr drepes for mat, og at vi lukker øynene og ser en annen vei. Han beskriver det som en kulturell feighet, og en hån mot dyrene.

Selv kunne han uten problemer stilt opp på noe slikt.

- For meg er det viktig å kunne se dyret i øynene når man dreper det, når man velger å spise dyr, sier han.

Forstår reaksjonene

Flere i produksjonsselskapet bak serien og Andreas Wahl selv har kommentert saken, som først ble omtalt på NRK. Deltakerne fikk aldri vite at de skulle slakte selv, men fikk beskjed om at det kunne være etiske utfordringer tilknyttet saken.

- Vi gjorde grundige vurderinger på om dette var forsvarlig, og sørget for å rekruttere kjendiser som vi visste var oppegående folk og som var glad i kjøtt, sier Tor Erik Olsen, produsent for programmet, til NRK.

Da første pulje trakk seg, bestemte de seg for å informere gjestene grundigere på forhånd. Det gikk derimot heller ikke veien, og pulje nummer to med kjendiser trakk seg de, òg.

De mener det er leit at det gikk som det gikk, og at de endte opp med å sende et program der alle deltakerne var sladdet.

- Vi er overrasket. De skrev i et brev til oss at de var redde for å framstå som «slemme, dumme eller i beste fall hyklerske». Vi forstår jo nå at det er vanskelig å slakte en sau på TV, men synes alle seks kom godt ut. De framsto som reflekterte og fine mennesker, sier programleder Andreas Wahl til NRK.

På spørsmål om de kunne løst saken på en annen måte, svarer han at det hadde vært dumt å informere gjestene på forhånd. De ønsket en genuin reaksjon fra dem da saken kom opp.

- Det er kanskje ubehagelig

Arne Hjeltnes (55) har selv vært med og slaktet dyr på tv. Det skjedde da «Gutta På Tur» var i Afrika. Da gjorde de som de lokale, kjøpte en geit og slaktet den. Det ble for hard kost for enkelte tv-seere.

- DET ER SYND: Arne Hjeltnes synes det er synd hvis det er blitt slik at man er redd for å vite hvor maten kommer fra. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
- DET ER SYND: Arne Hjeltnes synes det er synd hvis det er blitt slik at man er redd for å vite hvor maten kommer fra. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er jo hverdagen for mange, og det er slik de får mat. Likevel var det flere som mente at det var barbarisk og ikke burde vises på tv, forteller han til Se og Hør, og legger til at det sjeldnere kommer reaksjoner når det gjelder for eksempel jakt og fiske.

Hjeltnes er ikke kritisk verken til programmet eller deltakerne som trakk seg, men han synes det er synd hvis det er blitt slik at man er redd for å vite hvor maten kommer fra.

Han tror kjendisflukten handler om at man ikke vil delta i en slik setting fordi vi har fjernet oss mer og mer fra hvor mat kommer fra.

TV-RETUR: De sto bak en av de mest populære programseriene på norsk tv i perioden 1995-2002. Nå er Arne Hjeltnes, Arne Brimi, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang klare for nye «Gutta på tur»-programmer på TV 2.Video: «Norges beste» / TV 2 Vis mer

- I dag kommer all mat fra butikken, der det er pakket pent inn og ligger klart i kjøttdisken. Derfor er det ekstra viktig å huske at hvis man liker kjøttdeig til tacoen, så kommer den fra et dyr. Det må folk være klar over, sier han.

Likevel er Hjeltnes tydelig på at folk ikke skal måtte bli tvunget til å se på slakting, men at det må gå an å vise det uten at de som gjør det skal bli redde for reaksjonene som kan komme. Det er tross alt slik vi får kjøtt på bordet.

- Det er kanskje ubehagelig, men slik er det og slik har det alltid vært.

Ingen av de anonymiserte kjendisene som deltok på middagen har hatt ønske om å kommentere saken overfor NRK. Identiteten deres holdes fortsatt skjult.

LES OGSÅ: - Vi ble gasset i søvne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer