Triana Iglesias:

- Jeg skal ha morkaka mi

Den gravide programlederen ønsker å tørke morkaken etter fødselen, for så å spise den. Ekspertene reagerer derimot med skepsis.

BEHOLDER MORKAKEN: Triana Iglesias har planer om å beholde morkaken, for så å spise den. Foto: Morten Eik
BEHOLDER MORKAKEN: Triana Iglesias har planer om å beholde morkaken, for så å spise den. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av juni kom den hyggelige nyheten om at «Paradise Hotel»-programleder Triana Iglesias (38) venter sitt første barn sammen med forloveden Mikael Gabriel.

Når det kommer til termin og babyens kjønn har Iglesias valgt å holde kortene tett til brystet.

Overfor «God kveld Norge» uttalte programlederen nylig at hun ikke ønsker å snakke så mye om fødselen sin, da hun føler at alle skal ha en mening rundt det.

- Det er mitt organ

Forrige helg var hun imidlertid gjest i influenser Iselin Guttormsens podkast «G-punktet», og der kom de inn på fødselen, eller rettere sagt hva Iglesias skal gjøre med morkaken etter fødselen.

I podkasten røper nemlig den vordende moren at hun har store planer om å beholde morkaken sin.

FØLSOMT: Selv programleder Triana Iglesias tar til tårene når Thea Gudmundsen leser opp et svært personlig brev i ukens parseremoni på «Paradise Hotel». Video: TV3 Vis mer

Avsløringen kommer når Iglesias snakker om at mye av det hun vil gjøre i livet sitt, handler om å gi tilbake til naturen.

Videre forklarer hun at det kommer mange valg på banen hvor hun føler at det som skjer nå handler om en prosess, en slags sirkel i livet.

- Så for eksempel når jeg sier at: «ja, jeg skal ha morkaken min etterpå. Det er mitt organ, jeg skal ha den og jeg skal spise den». Så blir folk sånn: «hæ, det er sykt ekkelt», forteller Iglesias, før Guttormsen raskt følger opp med spørsmål om hun faktisk skal spise morkaken.

- Ja, jeg har funnet en dame som kan tørke denne kapselen for meg. For å være helt ærlig vet jeg ikke hundre prosent hva hun gjør, men jeg vet at hun tørker den, kanskje hun fermenterer den. Det er jeg ikke helt sikker på. Jeg har ikke satt meg veldig inn i det, svarer Iglesias ærlig.

Tror folk vil reagere

Videre forklarer Iglesias at det var doulaen hennes som satte henne i kontakt med en dame som kunne hjelpe henne.

En doula er for øvrig en fødselspartner som skal gi emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til en kvinne og hennes partner under hele fødselsprosessen, og også i tiden før og etter fødselen.

Den vordende moren legger imidlertid ikke skjul på at hun tror folk kommer til å reagere på at hun snakker om at hun skal spise morkaken sin.

- Det er masse stamceller og masse næring, og dyr gjør det her. Dyr spiser jo fosteret hvis det er dødt, så man skal jo ikke sammenligne seg helt med dyr, men det er veldig interessant.

Se og Hør har vært i kontakt med Triana Iglesias som opplyser om at hun ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentar.

RØPER HEMMELIGHETER: «Paradise Hotel»-programleder Triana Iglesias røper detaljer folk flest kanskje ikke visste om der populære programmet. Video: Jonas Scheie Hammer / Edit: Kine Falch Vis mer

Gjør som Kardashian

Iglesias er imidlertid ikke den første som har bestemt seg for å beholde morkaken sin etter fødselen.

I 2015 avslørte en av verdens største realitystjerner, Kim Kardashian West (39), at hun spiste morkaken etter fødselen av sønnen Saint West (4).

- Når jeg sier at jeg spiser morkaken, så mener jeg at jeg har fryst den først, så tørket den og deretter laget den om til pilleform. Jeg steker den ikke som en biff og spiser den (for det er det nemlig noen som gjør), skrev realitystjernen i et innlegg på bloggen sin den gang, ifølge US Weekly.

Kardashian West spiste for øvrig også morkaken etter at datteren North (7) ble født, og forklarte at hun fant så mange fordeler med det at hun derfor valgte å gjøre det igjen.

- Da jeg gikk gravid med North hørte jeg så mange historier om mødre som ikke spiste morkaken med første barn og deretter ble rammet av fødselsdepresjon. Men da de gjorde det med barn nummer to, så slet de ikke. Derfor tenkte jeg at jeg ikke hadde noe å tape ved å prøve det, forklarte hun videre.

REAGERER: Kim Kardashian prøver å jobbe hjemmefra, men det er ikke så enkelt når datteren North West også er til stede. Vis mer

Også fotballspiller Wayne Rooneys kone, Coleen Rooney (34), har tidligere fortalt åpenhjertig om sin opplevelse med å spise morkaken i pilleform.

- Det smakte litt metallisk, men fikk meg definitivt til å føle at jeg hadde mer energi. Jeg følte meg full av positiv energi og det hjalp meg med en rekke av symptomene man kan oppleve etter en graviditet. Som for eksempel det å produsere mer melk.

- Jeg sov svært godt, og de hjalp meg også med å stabilisere babyvekten tilbake til det normale etter at Kit kom til verden, la hun til i et intervju med Mirror i 2016.

Overfor Se og Hør forteller imidlertid lege Wazim Zahid at det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon på at inntak av morkaken har noen helsefordeler.

FØDSEL: Realitydeltaker Synøve Rex lot filmkameraet bli med inn da hun skulle føde datteren sin. Video: Dplay/ Rød Løper Vis mer

Potensiell risiko

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, kan fortelle det samme som Zahid da Se og Hør tar kontakt - at det er få studier rundt det å spise egen morkake, og en hel del myter om at det kan gi verdifulle næringsstoffer.

At inntak av egen morkake minsker risiko for fødselsdepresjon og øker melkeproduksjonen som nevnt ovenfor, er blant mytene hun understreker ikke er dokumentert i studier.

MYTER: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør forteller at det er lite forskning og mange myter rundt morkakespising. Foto: Anita Sælø
MYTER: Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør forteller at det er lite forskning og mange myter rundt morkakespising. Foto: Anita Sælø Vis mer

- Teoretisk sett vet vi at morkaken er rik på flere næringsstoffer, spesielt jern. Mange som har født må ta jerntilskudd, fordi man har økt behov for jern under graviditeten og mister en del jern under fødselen. Når det er sagt, så er det ikke er gjort nok studier som viser at det å spise morkaken får opp jernverdiene i serum (væskefasen av blod etter det har levret seg, journ.anm.), sier hun til Se og Hør.

Videre legger hun til at «morkakespising» dessuten er lite utbredt i Norge, og at vi derfor i tillegg til å ha lite forskning å vise til på området, også har lite erfaring rundt dette.

- Det viktigste er jo, kan det være farlig? Morkaken har både den funksjonen at den forsyner barnet med næringsstoffer, men den stopper også giftstoffer fra å gå over til barnet. Derfor kan man potensielt tenke seg at det kan være skadelige stoffer lagret i den, men det er heller ikke underbygd med mye forskning, sier hun.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex etter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

Sundfør viser til et tilfelle som er beskrevet av The Centers for Disease Control and Prevention, som viste at et barn trolig fikk streptokokk-B-infeksjon etter at moren spiste sin infiserte morkake - og barnet senere fikk stoffene gjennom morsmelken.

Hun konkluderer derfor med at det er altfor lite forskning på morkakespising til at dette kan bli omtalt som noe fornuftig, da vi ikke kan utelukke en potensiell risiko.

LES OGSÅ: - Var en dramatisk fødsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer