Håndball-EM 2018:

- Jeg ser på «Kardashians» hver mandag

Dette er de norske håndballguttene.

- JEG VIL IKKE AVSLØRE DET HER DA: EM 2018 er i gang, men har håndballgutta noen guilty pleasures? Reporter: Julie Solberg, Henriette Eilertsen og Martine Johansen, Foto: Henrik Vinje, Julie Solberg og Henriette Eilertsen, Klipp: Frida Andersen Vis mer

(Se og Hør): Fredag kveld kastes årets håndball-EM i gang for de norske håndballguttene, og med en imponerende andreplass i fjorårets verdensmesterskap er forventningene skyhøye til håndballstjernene.

De norske håndballguttene ble historiske da de hentet hjem sølvet, og TV 2-kommentator Harald Bredeli konstaterte at medaljen var like god som gull.

- De har vunnet alle norske håndballhjerter, sa han etter kampslutt.

Mange nordmenn fikk et nytt forhold til håndballguttene i fjor, men likevel er det mye vi ikke vet om dem.

Saken fortsetter under videoen:

- JEG FØLER SJØL AT JEG ER LITT HANDY: EM 2018 er i gang, men hva ville de gjort hvis de ikke spilte håndball? Reporter: Julie Solberg, Henriette Eilertsen og Martine Johansen, Foto: Henrik Vinje, Julie Solberg og Henriette Eilertsen, Klipp: Frida Andersen Vis mer

Da Se og Hør møtte landslaget før avreise til mesterskapet, fikk vi mulighet til å bli bedre kjent med dem.

Flere av stjernene avslørte også personlige detaljer om seg selv.

  • Se video øverst i saken​!

Se og Hør har samlet ti av landslagets stjernespillere.

Espen Lie Hansen (28)

Bakspiller Espen Lie Hansen har kanskje kropp og fysikk som en 28 år gammel mann, men i hodet er han fremdeles en liten gutt.

Det hevdet han selv da TV 2 kom hjem til ham i fjor. Da viste han frem leiligheten som inneholder blant annet ett biljardbord, en egen vegg til dartspill, golfsimulator og lekepistoler.

Den lekende siden viser han også godt frem på sosiale medier, der 28-åringen ofte deler humoristiske og lekende bilder av seg selv.

❌❌❌

Et innlegg delt av Espen Lie Hansen (@espenliehansen)

Espen Lie Hansen ble født i Drammen, hvor han startet håndballkarrieren sin. Etter at han forlot Drammen for seks år siden, har 28-åringen vært innom en rekke klubber og land. Nå for tiden bor han i Danmark hvor han spiller for den danske superklubben HC Midtjylland.

I et intervju med VG kunne Espen fortelle at han er veldig rastløs, og liker å ha andre ting enn bare håndball å fokusere på. Ifølge ham selv er det mye av grunnen til at han på seks år har vært innom fem forskjellige klubber i fem forskjellige land.

Saken fortsetter under bildet.

VETERAN: Espen Lie Hansen debuterte på det norske landslaget i 2009. Fredag er han klar for sin 135 landslagskamp i EM i Kroatia. Her jubler han etter at han scoret mål mot Kroatia under VM i fjor. Foto: NTB Scanpix.
VETERAN: Espen Lie Hansen debuterte på det norske landslaget i 2009. Fredag er han klar for sin 135 landslagskamp i EM i Kroatia. Her jubler han etter at han scoret mål mot Kroatia under VM i fjor. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- I Frankrike hadde de bra mat og drikke. I Østerrike hadde jeg mulighet til skikjøring, jeg bodde 50 minutter fra St. Anton og kunne stå litt på ski der. I Danmark spiller jeg mye golf. Jeg liker å finne slike ting å koble av med, fortalte han til avisen.

Landslaget har han imidlertid ikke tenkte til å bytte ut. Hittil har Espen spilt hele 133 landslagskamper, og scoret over 400 mål.

Henrik Jakobsen (25)

Det ble verdens beste bursdagsgave for Henrik Jakobsen da han tre dager etter bursdagen sin i desember, fikk beskjed om at han var en av dem som skulle få lov ti å representere Norge i EM.

Henrik er blant de ferskeste på landslaget med 13 landslagskamper.

Det var i sommer stjernestrekspilleren hadde sitt store gjennombrudd da Norge spilte mot Island. Norge tapte riktig nok, men Henrik stakk av med seieren for flest scoret mål.

Det var imidlertid ikke det som fikk mest oppmerksomhet i media. Da Norge møtte Sverige til kamp var nemlig Henrik nødt til å finne fram saksen for å klippe opp drakten. Overarmene til 25-åringene var nemlig for store for XXXL-drakten.

Saken fortsetter under bildet.

STERK: Henrik Jakobsen under håndballandskampen mellom Norge og Island i Terningen arena i Elverum i juni.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STERK: Henrik Jakobsen under håndballandskampen mellom Norge og Island i Terningen arena i Elverum i juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har trent systematisk styrke i mange år. Det ligger mye trening bak. Det tar noen år å venne seg til de kiloene og samtidig beholde farten. Men jeg er innstilt på at det skal jeg klare. Jeg har veid både 110 og 120 kilo, men jeg tror 115 er det som passer meg best, sa Henrik til NTB den gang.

Når Henrik ikke spiller landslagskamper, spiller han for den danske klubben Gogg.

Henrik Jakobsen er utdannet politi, og gjennom sitt gjennombrudd i fjor fikk landslagssjef Christian Berge et godt øye til Henrik. I et intervju med Aftenposten i sommer sammenlignet landslagssjefen den ferske linjespilleren med stjernespilleren Bjarte Myrhol.

- Han er en veldig ledertype og utdannet politi. Når Bjarte en gang gir seg, så er det kanskje han som skal inn å ta den rollen. Han går alltid foran på trening, sa landslagssjefen Christian Berge om Henrik.

🏍🖤

A post shared by Henrik Jakobsen (@henrikjakobs) on

Espen Christensen (32)

I juni giftet stjernekeeperen Espen Christensen seg med den svenske fotballspilleren Frida Liljekvist, og da Se og Hør møtte 32-åringen før avreise til mesterskapet, kunne han avsløre at paret venter sitt første barn sammen.

- I begynnelsen av april så kommer førstemann, sa Espen, og røpet at de har fått vite at det blir en gutt.

- Selvfølgelig gleder jeg meg, det skal bli stort, la han til.

BLIR PAPPA: Espen Christensen kan avsløre til Dagbladet at han blir pappa for første gang. Snart reiser han til Kroatia for å spille EM med resten av håndball-landslaget. Video: Henrik Vinje Vis mer Vis mer

Allerede i desember røpet Liljekvist at duoen ventet sitt første barn, via et innlegg på Instagram.

- Shootout til det svenske og norske landslaget i håndball og fotball. I april kommer en liten gutt med dobbelt statsborgerskap, skrev den svenske fotballspilleren på Instagram.

Til Se og Hør fortalte Espen at det nygifte paret har forberedt seg godt til den nye babyen kommer.

SEIER: Espen Christensen imponerte blant annet med dette hoppet da Norge slo Polen under Golden League før avreise til Kroatia. Foto: NTB Scanpix
SEIER: Espen Christensen imponerte blant annet med dette hoppet da Norge slo Polen under Golden League før avreise til Kroatia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har handlet inn det meste nå, ja. Det er ikke jeg som har stått for det. Men moren til barnet stoler jeg fullt på når det gjelder det. Hun står for innkjøpet, sa han.

At det ville bli ekstra tøft å reise fra sin gravide kone, la han ikke skjul på.

- Det er faktisk litt tyngre enn det har vært tidligere. Det skal jeg innrømme. Men hun har det bra hjemme med sin familie den måneden jeg er borte, så hun er i trygge hender, men litt mer tid på telefonen og FaceTime og sånt blir det nå da, fortalte en spent 32-åring.

Joakim Hykkerud (31)

Joakim Hykkerud er kjent som en følelsesladd person som sprer godt humør i den norske leiren. På sosiale medier deler den sprudlende 31-åringen flere øyeblikk fra sin hverdag, og ofte sammen med sønnen, Noah.

Sommeren 2016 skrev Joakim ny toårskontrakt med bundesligaklubben TSV Hannover Burgdorf, men kontrakten ga ham mulighet til å bryte den, dersom det gjaldt familiære årsaker.

Etter å ha bodd i utlandet en lengre periode, og uten sønnen, valgte 31-åringen å benytte seg av muligheten.

BYTTET KLUBB: Joakim Hykkerud har flyttet hjem til Norge og spiller nå for Drammen og det norske landslaget. Foto: NTB Scanpix
BYTTET KLUBB: Joakim Hykkerud har flyttet hjem til Norge og spiller nå for Drammen og det norske landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hovedgrunnen er at jeg vil komme nærmere sønnen min. Han begynner på skolen fra høsten av og jeg vil tilbringe mer tid med han, sa Joakim Hykkerud til Dagsavisen Fremtiden i fjor.

Nå spiller han i Drammen, og i desember vant han NM med klubben.

- Det er en god følelse å være norgesmester. Det er helt nydelig. Det er alltid deilig å vinne finaler, og spesielt med klubben i mitt hjerte. Jeg vet hvor mye det betyr for Drammen Håndballklubb og byen, sa han til Dagbladet.

Privat har Joakim et større boligprosjekt på gang. Han bygger nemlig drømmeboligen sammen med sønnen, og de to deler stadig bilder på sosiale medier av prosessen.

Kent Robin Tønnesen (26)

I oktober 2016 gikk Kent Robin Tønnesen gjennom en dramatisk leggoperasjon. På knappe åtte dager måtte 26-åringen gjennom hele fem operasjoner i leggen, og skulle det ha blitt mislykket, kunne han ha risikert amputasjon.

Som toppidrettsutøver har Kent Robin en solid muskelmasse, men i løpet av de åtte dagene forsvant mye.

- Det var skremmende hvordan musklene forsvant på så kort tid. Jeg var helt slapp etterpå. Nå er de på plass igjen, og matchvekten er som før, fortalte 26-åringen til Aftenposten.

Det var i en kamp mot Balingen-Weilstetten at Kent Robin Tønnesen fikk en smell i leggen.

Det viste seg at 80 prosent av leggmuskelen var revet av.

MÅTTE OPERERE: Etter en skade i leggen måtte Kent Robin operere fem ganger på åtte dager. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE OPERERE: Etter en skade i leggen måtte Kent Robin operere fem ganger på åtte dager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det viste seg å være svært alvorlig. Han hadde nemlig fått akutt muskellosjesyndrom. En skade som kan stoppe all blodforsyning til muskulaturen i området.

Uten akutt operasjon kan en risikere at muskulatur og nerver dør av oksygenmangel. I verste fall kunne han ha måtte amputere benet.

Til TV 2 har 26-åringen tidligere fortalt at det var en ekstrem opphovning i leggen som fikk han til å oppsøke legen.

- Alt gikk fint frem til dagen etter, men så tok vi av kompresjonen og leggen vokste til nesten dobbel størrelse med en gang. Vi ventet til dagen etter for å se om det var blitt bedre, men det var det ikke. Da dro jeg til legen, som sendte meg direkte til operasjon, sa han.

Ble pappa

Privat er Kent Robin sammen med Madelen Svankil Westby, og håndballspilleren deler stadig bilder fra sin hverdag på sosiale medier.

I november 2016 ble 26-åringen pappa for første gang da han og kjæresten ønsket datteren Filippa velkommen.

- (...) Jeg har blitt en stolt pappa, har han tidligere uttalt til NTB.

Bare litt over gjennomsnittet stolt❤️#tomaattimakkara

A post shared by Kent Robin Tønnesen (@kente15) on

Torbjørn Bergerud (23)

Under fjorårets verdensmesterskap ble Torbjørn Bergerud en «reddende engel» da han sendte de norske håndballguttene til finale etter en thrillersemifinale mot Kroatia.

Motstanderen fikk nemlig straffe i siste sekund og 23-åringen reddet. Det ble derfor norsk jubel etter ekstraomganger.

- Det blir skriking, roping og mange følelser som skal ut. Det er ubeskrivelig, sa keeperhelt Torbjørn Bergerud om sin egen redning til Dagbladet.

Privat er Torbjørn samboer med Hege Bakken Wahlquist og på sosiale medier har han delt en rekke bilder fra hverdagen sammen med kjæresten.

🌴☀️

A post shared by Torbjørn S. Bergerud (@tsbergerud) on

Den norske landslagskeeperen spiller for den danske klubben Holstebro, men fra sommeren går han over til Bundesliga-klubben Flensburg-Handewitt.

Den norske håndballkeeperen har skrevet under på en treårskontrakt med den tyske storklubben.

- Jeg er glad for å skulle være en del av Flensburg fra neste sesong. Under mitt besøk her skjønte jeg hvilken lidenskap og profesjonalitet som finnes i klubben og blant fansen, sa han til klubbens nettsted.

STJERNEKEEPER: Torbjørn fikk mye oppmerksomhet da han sørget for at Norge kom til VM-finalen i fjor. Foto: NTB Scanpix
STJERNEKEEPER: Torbjørn fikk mye oppmerksomhet da han sørget for at Norge kom til VM-finalen i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eivind Tangen (24)

Eivind Tangen fra Bergen ble kjent både i Norge og internasjonalt da han som 15-åring scoret med et straffekast, som få hadde sett før.

Han ble senere tidenes yngste herrelandslagsspiller i håndball i 2010, bare 17 år gammel.

24-åringen har trolig fått mye mesterskapsfølelsen allerede i forkant av EM. Kjæresten Stine Skogrand (24) storspilte nemlig under VM i Tyskland før jul, da de norske håndballjentene kapret en imponerende sølvmedalje.

De jevngamle kjærestene har kjent hverandre siden de spilte på aldersbestemte lag og traff hverandre jevnlig på turneringer.

Koser oss i bryllup @sskogi

A post shared by Eivind Tangen (@eivindtangen) on

- Jeg har lenge hatt et godt øye til Eivind, har hun tidligere uttalt til BA.

- Vi gikk jo også i samme klasse på toppidrettslinjen ved Tertnes videregående skole, fortsatte hun.

24-åringen spiller for tiden i Danmark for Midtjylland, men går fra neste sesong til eliteseriekollega Skjern.

Eivind har markert seg som håndballspiller de siste årene og til tross for å ha slitt med blant annet kneproblemene i flere år, har han blitt en viktig spiller.

Sander Sagosen (22)

Da Se og Hør møtte håndballguttene rett før avreise til Kroatia var samtlige av spillerne til stedet, bort sett fra lagets midtre bakspiller Sander Sagosen. 22-åringen var nemlig blitt syk med halsbetennelse.

Heldigvis ble formen til stjernespilleren bedre, og da landslaget skulle møte Frankrike i «Golden League» forrige uke, sto også Sander på parketten.

Saken fortsetter under bildet.

STJERNESPILLER: Helt siden Sander Sagosen debuterte på det norske herrelandslaget i 2013 har han vært en nøkkelspiller for Norge. Foto: NTB Scanpix
STJERNESPILLER: Helt siden Sander Sagosen debuterte på det norske herrelandslaget i 2013 har han vært en nøkkelspiller for Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sander er på mange måter en nøkkelspiller for det norske herrelandslaget. Det var i 2013, under Bring-cup mot Kroatia, Sander gjorde sitt store landslagsgjennombrudd. Siden den gang har han nærmest vært en fast spiller på laget.

Hele tre ganger har 22-åringen blitt kåret til «Årets unge spiller», men prisen kommer ikke ufortjent og uten hard jobbing. Allerede som syvåring starter Sander å spille håndball. I et intervju med Dagbladet kunne 22-åringen fortelle at han nærmest bodde i håndballhallen hjemme i Trondheim til han var 16 år.

Allerede da var han fast bestemt på å spille på landslaget, og hadde store drømmer for fremtiden.

- Å spille de store kampene, vinne de store kampene, være i midten av hele det showet, fortalte han til Dagbladet.

KLAR FOR EM: Sander Sagosen er klar for første EM-kamp mot Frankrike fredag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLAR FOR EM: Sander Sagosen er klar for første EM-kamp mot Frankrike fredag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I løpet av karrieren har Sander spilt i en rekke utenlandske klubber. De siste tre årene har 22-åringen spilt for den franske toppklubben Paris Saint-Germain.

Fredag kveld er det duket for den første EM-kampen, og Norge skal møte flere av Sander sine klubblagspillere når Norge møter Frankrike. Til Aftenposten kunne nordmannen fortelle at franskmennene har respekt både for han og laget.

- De frykter Norge, de frykter kontraspillet vårt. Alle vet at vi har gode spillere nå. Det er ikke morsomt å møte Norge, uttalte han til avisen.

Bjarte Myrhol (35)

Bjarte Myrhol er en av veteranene på det norske herrelandslaget med over 200 landslagskamper etter han debuterte i 2002.

I 2012 hadde 35-åringen et lite opphold da han ble diagnostisert med testikkelkreft.

Det var allerede i august 2011 at 35-åringen fikk påvist kreften. Kort tid etter ble han operert for sykdommen, som heldigvis ikke hadde spredd seg. Han var også klar på at håndballen måtte vike for egen helse.

- Det var et sjokk å få beskjeden og jeg har selvsagt hatt noen kjipe stunder. Men prognosene er veldig gode og forskningen er kommet langt. Jeg ser ikke på dette som en kamp. Jeg er helt rolig og sikker på at det skal gå bra. Men håndballen blir sekundær. Nå handler det om å bli frisk, sa Bjarte den gang.

TILBAKE: Bjarte var ute fra håndballen i en periode da han fikk kreft. Han er nå derimot tilbake for fullt. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Bjarte var ute fra håndballen i en periode da han fikk kreft. Han er nå derimot tilbake for fullt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

35-åringen har siden sykdommen kommet seg på beina igjen, og er fremdeles en viktig nøkkelspiller på det norske landslaget.

Under Idrettsgallaen på Hamar tidligere denne måneden, ble håndballstjernen kåret til «årets forbilde».

En rørt Bjarte Myrhol fikk prisen og takket først og fremst kona Charlotte, som også var en viktig støttespiller under sykdommen.

Bjarte vant også prisen for «årets lag» med herrelandslaget etter det imponerende VM-sølvet fra mesterskapet i fjor.

På sin Instagram-profil har Bjarte knappe 600 følgere, men han har derimot ikke postet et eneste bilde med sine følgere. 35-åringen har heller tatt til Twitter for å oppdatere fansen.

Dette er spillerne som skal forsøke å forbedre VM-sølvet fra i fjor:

Espen Christensen, Torbjørn Bergerud, Kristian Sæverås, Magnus Gullerud, Henrik Jakobsen, Bjarte Myrhol, Joakim Hykkerud, Magnus Jøndal, Gøran Sørheim, Espen Lie Hansen, Christian O'Sullivan, Sander Sagosen, Gøran S. Johannessen, Harald Reinkind, Eivind Tangen, Kent Robin Tønnesen, Magnus Abelvik Rød og Kristian Bjørnsen.

LANDSLAGET: Dette er gutta som skal forsvare VM-sølvet fra i fjor. Foto: NTB Scanpix
LANDSLAGET: Dette er gutta som skal forsvare VM-sølvet fra i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Håndballstjernen med rørende hyllest til kona