- Jeg så mitt første MGP på asylmottak

MGP-håp Noora Noors familie flyktet til Norge da hun var ni år gammel.

TIL NORGE SOM NI-ÅRING: Artist og MGP-håp Noora Noors familie kom til Norge da hun var ni år gammel. Den første tiden bodde de på Hvalstad asylmottak.  Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no
TIL NORGE SOM NI-ÅRING: Artist og MGP-håp Noora Noors familie kom til Norge da hun var ni år gammel. Den første tiden bodde de på Hvalstad asylmottak. Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no Vis mer
SEHER.NO: Tidligere Spellmann-vinner Noora Noor (31) er blant de syv artistene som lørdag opptrer under den tredje delfinalen i MGP i Skien.
31-åringen, som opptrer med låten «Gone with the wind», har hatt stor suksess med artistkarrieren siden hun for slo gjennom med platen «Curious» i 1999. I fjor fikk hun også strålende kritikk for albumet «Soul Deep», som førte til prisen «årets kvinnelige artist» under Spellemannprisen.

Veien mot suksess har imidlertid ikke bare vært enkel for Noora, selv om hun landet sin første platekontrakt allerede som 15-åring.

31-åringens far var fra Somalia og moren fra Jemen, men Noora selv ble født i Dubai. I 1987 kom familien til Norge og Hvalstad asylmottak, etter at farens yrkemilitære bakgrunn og situasjonen i Somalia ga dem politisk asyl.

Her bodde Noora mens hun lærte seg norsk, og til Seher.no forteller hun at det var på Hvalstad hun først oppdaget MGP.

- Jeg var ni år da jeg kom til Norge, og nå føler jeg meg veldig norsk. Og så er jeg jo med i MGP nå, så da kan jeg hvertfall si at jeg er norsk. Det er ikke verst, å komme fra Hvalstad asylmottak til MGP. Jeg så mitt aller første MGP-show der, og nå er jeg med selv. Jeg får helt gåsehud av å snakke om det. Det er utrolig sterkt, sier hun til Seher.no.

Ifølge 31-åringen trivdes hun godt på asylmottaket, selv om hun innrømmer at det var tøft å komme til et nytt land og ikke kunne språket.

- Det var det det var. Jeg hadde det kjempefint, for jeg visste ikke om noe annet. Det eneste jeg slet litt med var savnet etter det livet jeg hadde før. For når man er ni år gammel så har man begynt å bli en egen person. Man har venner, rutiner, og plutselig ble alt det tatt fra meg. Og så var det en ny kultur, og et nytt stråk, så vi kunne ikke uttrykke oss. Vi gikk på innføringsklasse i norsk på skolen, og vi ble veldig mobbet for språket og sånt der. Det gjorde at jeg ikke hadde noe lyst til å bli her, men så kom snøen, og da var jeg solgt, smiler hun.

Etter over 15 år som artist har Noora blitt vant til å leve i rampelyset. Likevel innrømmer hun at MGP er noe veldig annerledes og nytt for henne.

- Det er ofte jeg må spørre meg selv «er dette virkelig jobben min?». Det er helt fantastisk. Jeg er jo ikke vant til alt det som skjer rundt meg nå. Jeg ble litt sånn «oi, shit, dette skal faktisk skje». Det er kjempespennende og nervepirrende, men jeg må bare kaste meg ut på dypet. Jeg liker å være på dypt vann, for jeg gjør ting fordi det er en utfordring for meg, og at jeg lærer noe av det på veien. Det er det viktigste for meg, sier hun.

Og 31-åringen bekrefter at det ikke alltid er like lett å være artist og en offentlig person.

 - Å være artist kan være veldig hardt og man må være veldig fokusert hvis det er det man vil. Det er ikke bare bare, og som menneske kan det tære på. Hvis ikke du har det fundamentet rundt deg og er sikker på den du er og det du står for, så kan det bli tøft, for det er alltid noen som skal mene noe om deg. Jeg tror jeg var veldig heldig i forhold til at jeg hadde et sterkt nettverk rundt meg da jeg fikk min første platekontrakt. Det fikk meg på beina, og fikk meg til å innse alvoret, forteller hun.

Noora er ikke alltid komfortabel med fokuset på henne selv som person.

- Det tøffeste er når det har vært stort fokus på det som har med meg å gjøre, at mediene skriver om meg, og at folk hele tiden skal mene noe og si noe. Du føler deg ofte misforstått, men jeg tenker at om det er prisen jeg må betale, så er den helt klart verdt det. For jeg elsker det jeg driver med. Derfor bryr jeg meg heller ikke så mye om hva folk sier lenger. 

Disse opptrer i Skien:
 
Susperia - Nothing Remains
Noora Noor - Gone With The Wind
Girl Happy - SOS
Grethe Svensen - Like Dreamers Do
The BlackSheeps - Dance Tonight
Stella Mwangi - Haba Haba
The Lucky Bullets - Fire Below

Den tredje delfinalen i MGP avholdes i Skien, og sendes på NRK1 lørdag 29. januar kl. 19.55!

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:    - Jeg har ikke behov for MGP