- Jeg så ikke på Anita som et kjæresteemne

Jahn Teigens første møte med Anita Skorgan var ikke av det romantiske slaget.

BLE GIFT: Jahn Teigen og Anita Skorgan var på 1980-tallet to av Norges mest kjente artister og et av landets mest kjente ektepar. Men da de møtte hverandre første gang så Jahn ikke på ni år yngre Anita som et kjæresteemne. Foto: NTB scanpix
BLE GIFT: Jahn Teigen og Anita Skorgan var på 1980-tallet to av Norges mest kjente artister og et av landets mest kjente ektepar. Men da de møtte hverandre første gang så Jahn ikke på ni år yngre Anita som et kjæresteemne. Foto: NTB scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: For to helger siden sto jubelen i taket da Jahn Teigen (66) gjorde sjokk-comeback på scenen i Melodi Grand Prix.

Det er 40 år siden «Voodoo» revolusjonerte den norske GP-finalen, og selv om det bare ble annenplass, huskes opptredenen fremdeles.

Ikke minst takket være Teigens skjelettdrakt.

Ny CD! «Mil etter mil», «Optimist», «Glasnost» og ikke minst «Do re mi» er bare noen av de virkelige store Jahn Teigen-hitsene man får på CDen «Mine Grand Prix-favoritter» som ligger vedlagt ukens Se og Hør.

Da han nå sto på scenen igjen, var det nesten tre år siden sist han opptrådte.

JUBELEN STOD I TAKET: Jahn Teigen fikk Oslo Spektrum til å koke da han overraskende dukket opp på scenen under årets norske Melodi Grand Prix-finale. Foto: Andreas Fadum
JUBELEN STOD I TAKET: Jahn Teigen fikk Oslo Spektrum til å koke da han overraskende dukket opp på scenen under årets norske Melodi Grand Prix-finale. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Fra sin base i Sør-Sverige har Teigen brukt tiden på å hvile ut, samtidig som han etter hvert også har tatt fatt på nye prosjekter. Nå er formen bedre enn på lenge.

NY CD: I ukens nummer av Se og Hør kan du få med deg gratis CD med Jahn Teigens MGP-favoritter. Foto: Se og Hør
NY CD: I ukens nummer av Se og Hør kan du få med deg gratis CD med Jahn Teigens MGP-favoritter. Foto: Se og Hør Vis mer

– Det er herlig å opptre igjen. Og jeg gleder meg til å la publikum høre nye ting. Men foreløpig ønsker jeg ikke å si noe om når, eller på hvilken måte, nye utgivelser eventuelt kommer. Det får vi ta senere, sier Jahn lurt.

Ble truet

Gjennom hans 50 år lange karriere har Grand Prix gått igjen som en rød tråd. Han debuterte i konkurransen allerede i 1974, og har vært deltager hele 14 ganger – hvorav tre har endt med seier i den norske finalen.

I tillegg har han vært låt-skriver, programleder, underholdt med pauseinnslag, vært kommentator og avis-reporter. Totalt har vår mann medvirket i over 20 finaler, altså i over 20 år.

I Se og Hør snakket han ut om de mange skandalene:

image: - Jeg så ikke på Anita som et kjæresteemne

- Da jeg var i Paris for å synge «Mil etter mil» i 1978, hadde jeg på meg røde bukser, solbriller og bukseseler. Lederen for den norske delegasjonen var strålende fornøyd. «Men når skal du skifte», spurte han.

- Jeg smilte og trodde han tullet, men skjønte fort at han mente alvor.

«Du må jo ta på deg sceneantrekket – det du brukte i Oslo da du vant», fastslo han. «Dette ER sceneantrekket», svarte jeg.

- Da ble delegasjonslederen rasende: «Hør her, Jahn Teigen! Jeg er sjef, og du representerer faktisk Norge og NRK. Hvis du går på scenen i det antrekket der, skal jeg personlig sørge for at du aldri kommer på TV igjen!», ropte han.

- Vel, jeg skiftet ikke. Og har vel aldri fått så mange forespørsler om å opptre på TV som nettopp det året der, sier Teigen til Se og Hør.

Festet på dunkle steder

VAKTE OPPSIKT I EUROPA: De andre stirret, da Herodes Falsk kom på fest i sliten dress med nybarbert hode og halv bart, manager Tore Syversen i bar overkropp og jeg med regnbueparykk, forteller Jahn Teigen til Se og Hør Foto: Tor Kvello
VAKTE OPPSIKT I EUROPA: De andre stirret, da Herodes Falsk kom på fest i sliten dress med nybarbert hode og halv bart, manager Tore Syversen i bar overkropp og jeg med regnbueparykk, forteller Jahn Teigen til Se og Hør Foto: Tor Kvello Vis mer

– Etter at jeg vant den norske finalen og skulle til Paris, spurte jeg Herodes Falsk om han ville være med. Det ville han. Allerede da vi ankom hotellet, der alle artistene sto pent og pyntelig og ventet, oppdaget vi at de hvisket og skulte på noe.

- Og det var selvsagt på oss, det; Falsk i sliten dress med nybarbert hode og halv bart, manager Tore Syversen i bar overkropp og jeg med regnbueparykk. Vi var på fest, og raste rundt i nattkjoler, drakter og rare hatter i Paris´ dunkle strøk.

Første møte med Anita

I Se og Hør snakket Teigen blant annet også ut om det første møtet med Anita Skorgan.

– Under den norske finalen i 1976 skulle vi begge fremføre sangen «Hastverk». Den gangen var det slik at alle sangene ble fremført to ganger, en gang med lite orkester og en gang med stort orkester.

- Jeg sang med det lille orkestret, og Anita lurte på om jeg hadde noen råd til henne. «Det er bare å synge, det», svarte jeg. Hun var ikke mer enn 17 år gangen, og jeg så ikke på henne som et kjæresteemne. Jeg var jo 26, forteller Jahn.

Spleiset av Hanne Krogh

Først tre og et halvt år senere ble de to et par. Da hadde Teigen rukket å vinne Grand Prix med «Mil etter mil» i 1978, mens Anita vant året før og året etter.

HANNE KROGH VAR KIRSTEN GIFTEKNIV: Jahn Teigen møtte Anita Skorgan på en fest hos artistkollega Hanne Krogh. Foto: NTB scanpix
HANNE KROGH VAR KIRSTEN GIFTEKNIV: Jahn Teigen møtte Anita Skorgan på en fest hos artistkollega Hanne Krogh. Foto: NTB scanpix Vis mer

Paret giftet seg i 1984 og skilte lag fire år senere.

– Vi var begge to hjemme hos Hanne Krogh, som hadde et lite selskap der hensikten var å spleise to venner av oss. Det gikk ikke, men i stedet fant jeg og Anita hverandre. Sånn sett gikk det jo bra likevel, forteller den folkekjære artisten.

LES OGSÅ: Jahn Teigen sjokkerte alle