Emilie Nereng:

- Jeg sa det ikke til noen

Det slo ned som en bombe. - Jeg var for ung til å skjønne det, sier Emilie Nereng, som var Norges største blogger.

EMILIE NERENG: Allerede som 13-åring var hun et navn på manges lepper. To år senere tok hun ga hun seg som blogger og i etterkant holdt hun seg lenge borte fra rampelyset. Nå snakker hun om tida etterpå. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
EMILIE NERENG: Allerede som 13-åring var hun et navn på manges lepper. To år senere tok hun ga hun seg som blogger og i etterkant holdt hun seg lenge borte fra rampelyset. Nå snakker hun om tida etterpå. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer
Publisert

Emilie Nereng (24) har en lengre CV enn de fleste på hennes alder. Hun var en av Norges første, og på kort tid, største bloggere allerede som 13-åring.

Da Hønefoss-jenta plutselig bestemte seg for å slutte med det hun var så god på noen år senere, slo det ned som en bombe.

- Jeg har ikke snakket så mye om perioden etterpå. Jeg bar på en stor byrde, og hadde mange vonde negativ tanker, ene og alene fordi jeg ble utsatt for så mye hets. Jeg var for ung til å skjønne at jeg aldri burde lest kommentarene og tatt dem til meg, sier Emilie Nereng.

Grunnen var daglig hets og kommentarer som ble for heftige.

- Ga meg frykt

- Det jeg kjenner på er at jeg angrer på at jeg tok de stygge kommentarene på alvor. Det ga meg så mye frykt i livet.

På tross av frykten, kom blogglysten tilbake og Emilie startet å blogge igjen 8 måneder senere. Hun fortsatte å være en av Norges mest leste bloggere i seks år til, til 2017 - før hun bestemte seg for å totalt skifte karriervei.

Det har tatt tid å stake ut den nye retningen i livet. Hun har brukt tid på å lytte til seg selv, og til å finne veien videre. Hun har gått til psykolog og vedgår at hun har hatt epoker som har føltes forferdelig tunge.

- Det har vært perioder jeg ikke har visst hva jeg skulle gjøre. Men heldigvis har jeg kommet meg videre ved hjelp av å lære noen gode verktøy. Det tok veldig mange år av livet mitt. Det er først nå, etter alle disse årene at jeg ser en ny vei, sier hun og utdyper:

- Jeg hadde vært vant til å ha et kommentarfelt som hadde mange stygge kommentarer. Jeg gikk fra å være en uredd, glad og fri jente, til å føle meg redd og fanget. I flere år lot jeg stygge kommentarer legge føringer for hvordan jeg levde og hvordan jeg oppfattet mitt eget speilbilde.

INGEN RING: Emilie «Voe» Nereng ble forlovet tidligere i år, men under lørdagens sending av «Skal vi danse» danset hun uten ringen. Video: Henriette Eilertsen / Rød Løper Vis mer

Ny karrierevei

- Angrer du på at du noen gang begynte å blogge?

- Nei, jeg kan ikke si det, for det er en stor del av meg og formet meg til den jeg er i dag. Jeg er stolt av masse av det jeg har fått til, det var bare ikke alt jeg var forberedt på som tenåring. Det gikk så fort fra en uskyldig blogg på jenterommet, til jeg ble «allemannseie».

Hun presiserer at foreldrene og de nære vennene har vært svært viktige for henne hele tiden - underveis og på veien hun nå har lagt ut på.

Nå har hun en bachelor i ernæring og er aktuell med den nye kokeboka, «Sunt og digg». Trofaste følgere har fått med seg Emilies mangeårige interesse for kosthold og mat, både på Matkanalen og i sosiale medier. Profilen hennes er endret og hun styrer nå mot en ny karriere.

- Jeg har alltid elsket å stå ved grytene og har så lenge jeg kan huske hjulpet til på kjøkkenet. Nå føler jeg virkelig at jeg har funnet en riktig retning. Dette er det jeg skal drive med i livet.

Komplisert forhold til mat

Men Emilie Nerengs forhold til mat holdt også på å bli ordentlig komplisert i ungdomsårene.

«Jeg fikk virkelig kjenne effekten av sosiale medier på kroppen, og mistet til slutt helt kontakten med hvem jeg egentlig var og hvordan jeg ønsket å være», skriver Nereng i boka.

I perioden etter at hun la ned bloggen i 2011, opptok fokuset på økt selvfølelse det meste av tiden hennes.

SKAL GIFTE SEG: Tidligere toppblogger Emilie «Voe» Nereng er nyforlovet, og hun legger ikke skjul på at frieriet var svært etterlengtet. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Jeg ble opptatt av å ha det bra. Som følge av kommentarfeltet trodde jeg at utseende og kroppen min var det som definerte min verdi.

Jeg følte selv at jeg måtte bli tynnere. Jeg trodde at det ville hjelpe på selvfølelsen min å få kontroll over matinntak og kropp, sier Emilie og fortsetter:

- Hva gjør en 15 år gammel jente som vil bli tynn? – googler.

Dermed begynte hun søkene på nettet. Hun saumfarte sosiale medier etter råd og vink som kunne være nyttige. Hun begynte å følge flere fitness- og treningsinfluencere, og retter en pekefinger mot både det hun omtaler som manglende kostholdsopplæring i skolen og feil fokus i gymtimene.

- Hvorfor er det ikke mer ernæringslære i skolen? Det hadde vært så nyttig for folkehelsa. Og hvorfor lærer vi ikke mer om hva fysisk aktivitet har å si for kroppen i gymen? Fokuset på karakterer var for meg og sikkert mange andre det største fokuset i de timene. Mat angår oss alle hver dag.

COMEBACK: Den tidligere toppbloggeren Emilie «Voe» Nereng var en av landets første og største bloggere for noen år tilbake, før hun valgte å trekke seg tilbake og slutte med bloggingen. Da hun ankom Elle-festen 2019 måtte vi spørre: Hva driver du med? Vis mer

Logget alt hun spiste

Hun lastet ned en trenings- og kostholdsapp. La inn vekt og målvekt. Leste artikler og sier at hun i etterkant har tenkt mye på at det fantes få advarsler og råd om nyttig veiledning fremfor kaloritelling.

- Jeg logget alt jeg spiste og var på vei inn i et liv med et strengt kostholdsregime. Jeg sa det ikke til noen. Jeg innså at det ikke var riktig.

Fokuset ble å ligge i kaloriunderskudd, tallet lyste rødt om hun lå over. Dette fortsatte hun med i flere måneder.

FORELDRENES SKILSMISSE: Kveldens tema i «Skal vi danse» er «et øyeblikk som har betydd mye». Emilie «Voe» Nereng valgte å danse om foreldrenes skilsmisse. Video: TV 2 / Vilde Holta Røssland / Rød Løper Vis mer

- Heldigvis var jeg 15 år og bestemte ikke selv hva jeg skulle spise. Jeg spiste det jeg fikk servert hjemme, jeg kastet aldri opp, men det kunne ha blitt en spiseforstyrrelse om ikke jeg hadde hatt gode folk rundt meg, sier Nereng.

Hun håper at hun nå kan fortsette å påvirke, men på en annen måte enn før.

- I nesten ti år var jeg en del av en svært utseendefokusert bransje. Jeg ønsker fortsatt å påvirke, men heretter å få fokuset vekk fra det ytre og over på det indre. Kroppen vår skal bære oss hele livet, og jeg har lært hvor viktig det er å fylle den med best mulig drivstoff.

LES OGSÅ: Ut mot rykteflom: - Hjerteskjærende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer