Jamie Lee Curtis:

- Jeg ruset meg med pappa

Skuespilleren avslører at både hun og hennes berømte far slet med en skjult opiatavhengighet.

SLEIT MED RUS: Skuespiller Jamie Lee Curtis var ruavhengig i ti år. Nå åpner hun opp om både eget og sin berømte skuspillerpappas rusavhengighet. Her er de to avbildet sammen under en kunstutstilling i 1989. Foto: NTB Scanpix
SLEIT MED RUS: Skuespiller Jamie Lee Curtis var ruavhengig i ti år. Nå åpner hun opp om både eget og sin berømte skuspillerpappas rusavhengighet. Her er de to avbildet sammen under en kunstutstilling i 1989. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er 20 år siden den prisvinnende skuespilleren Jamie Lee Curtis (60) valgte å endre livet sitt for alltid.

Tidligere i karrieren slet hun nemlig med misbruk av både alkohol og smertestillende opiater. Curtis har tidligere forklart at misbruket startet etter en kosmetisk øyelokksoperasjon i 1989, et år etter at hun gjorde suksess med filmen «En fisk med navn Wanda». Men det som utviklet seg til å bli et ti år langt misbruk, var lenge en svært godt bevart hemmelighet.

I 2010 mistet hun sin far, Hollywood-legenden Tony Curtis. Han var den gang 85 år gammel. Nå forteller Jamie Lee Curtis at både hun og faren hadde et rusproblem.

Dette visste 60-åringen fordi de to pleide å ruse seg sammen.

KJENTE: Både far og datter Curtis har gjort stor suksess i Hollywood. Foto: NTB Scanpix
KJENTE: Både far og datter Curtis har gjort stor suksess i Hollywood. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Delte dop

Hollywood-stjernen har tidligere fortalt at hun, etter altså ha blitt introdusert for opiater etter øyelokksoperasjonen, begynte å skaffe medikamenter på alle mulige måter. Blant annet stjal hun piller fra venner og søsteren Kelly - som også var den som avslørte misbruket i 1998.

I Varietys nye Recovery-utgave åpner skuespilleren ytterligere opp om rusproblematikken.

- Jeg visste at pappa hadde et problem, fordi jeg hadde et problem og vi to delte dop.

Videre forteller hun tok kokain sammen med faren, mens hun i ett tilfelle også tok fribase, også kjent som crack, sammen med sin anerkjente skuespillerfar. Dette var den eneste gangen hun prøvde dette, understreker hun.

Vis mer

Sistnevnte er altså populært kalt crack, og er en ren, krystallisert form for kokain som oppsto i USA på midten av 80-tallet. Siden har det blitt svært utbredt i landet.

Sammenlignet med sniffing av kokain, røykes gjerne crack, noe som gjør at kokainnivået i blodet øker svært raskt. Dette fører til at effekten av rusmiddelet blir sterkere, noe som også øker risikoen for avhengighet, ifølge Rustelefonen.no.

Heroinoverdose

Rusmisbruk har vært et utbredt problem i Curtis-familien.

60-åringens yngre bror, Nicholas Curtis, døde av en heroinoverdose da han var bare 21 år gammel, forklarer hun i intervjuet. Heller ikke faren klarte å kutte ut misbruket av alkohol, kokain og heroin, før han gikk bort i 2010.

ALDRI RUSFRI: Tony Curtis var rusfri i en treårsperiode, forklarerJamie Lee Curtis i det ferske intervjuet. Her er hun ved farens kiste under begravelsen i Las Vegas i 2010. Foto: NTB Scanpix
ALDRI RUSFRI: Tony Curtis var rusfri i en treårsperiode, forklarerJamie Lee Curtis i det ferske intervjuet. Her er hun ved farens kiste under begravelsen i Las Vegas i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han klarte å bli rusfri i en liten periode og var veldig aktiv i rehabiliteringen i omtrent tre år. Det varte ikke så lenge, men han klarte å holde seg rusfri en liten periode, sier Curtis.

For sin egen del var først da ektemannen, den britiske regissøren, skuespilleren og komponisten Christopher Guest (71), ble innviet i konas vonde hemmelighet, at hun fikk profesjonell hjelp for å kvitte seg med avhengigheten.

Opiat-epidemi

USA har de siste årene slitt med det som har vært omtalt som en opiat-epidemi, og reseptbelagte medisiner har vært pekt på som det som har sparket epidemien i gang.

I 2016 skrev Bloomberg at så mange som fire av fem nye heroinmisbrukere rapporterte at de tidligere har misbrukt reseptbelagte smertestillende.

Selv om Curtis er en del av nettopp denne statistikken, var hennes misbruk «forut for kurven» over misbruket som nå har utviklet seg svært raskt i USA de senere åra.

ÅPENHJERTIG: Den profesjonelle hockyspilleren Anders Myrvold var en av landets beste, og spilte for flere store klubber i utlandet. Da han ble introdusert for kokain, forandret imidlertid alt seg. Video: TV 2 Vis mer

Curtis legger ikke skjul på at hun er stolt over å ha brutt det hun beskriver som en ond sirkel i familien. Da hun kunne feire ti år som rusfri i fjor høst, uttalte tobarnsmoren til People at det å bli rusfri er det hun er mest stolt av gjennom sitt 60 år lange liv.

- At jeg klarte å bli rusfri, er det jeg er aller mest stolt av i hele mitt liv – mer enn ekteskapet, våre to barn, enhver jobb og suksess. Alt.

LES OGSÅ: Begynte å ruse seg allerede som 14-åring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer