- Jeg regner meg stadig som kommunist

Millioninntektene har ikke forfatter Jon Michelet tenkt å ruge på alene.

STÅR PÅ KRAVA: Jon Michelet har regnet seg som kommunist i over 40 år. Selv om suksessen med bokserien om de norske krigsseilerne har gitt ham gode inntekter, understreker han overfor Kapital at pengene ikke har forandret ham eller livsstilen hans. Her på forlaget Aschehougs hagefest i 2012. Foto: Stella Pictures
STÅR PÅ KRAVA: Jon Michelet har regnet seg som kommunist i over 40 år. Selv om suksessen med bokserien om de norske krigsseilerne har gitt ham gode inntekter, understreker han overfor Kapital at pengene ikke har forandret ham eller livsstilen hans. Her på forlaget Aschehougs hagefest i 2012. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Den tidligere Klassekampen-redaktøren har ifølge bladet Kapitals beregninger tjent minst 15 millioner kroner på sin boksuksess om de norske krigsseilerne.

Det første bindet i serien, «En sjøens helt. Skogsmatrosen», ble utgitt i 2012, mens «En sjøens helt. Skytteren» kom i fjor. Fortsatt gjenstår to bind i serien som har solgt 15 ganger mer enn Michelet forventet.

- Jeg regner meg stadig som kommunist. Penger kan forandre folk, men ikke meg! Jeg levde for litt over minstepensjonen og noen ganske små forfatterinntekter da mitt økonomiske eventyr begynte. Slik har jeg fortsatt å leve, understreker 70-åringen overfor Kapital.

Solidaritetsfond

Michelet, som kuttet ut alle edle dråper for tre år siden, innrømmer at han har kjøpt seg snøfreser, «en jævlig fin drill», en ny jakke og en leilighet der han og kona Toril Brekke skal bo i alderdommen, for en del av bokinntektene.

Nylig opprettet han imidlertid et privat fond, Polstjerne-fondet, som han har plassert omlag en million kroner i foreløpig.

- Jeg ønsker å gi noe tilbake til krigsseilerne og deres pårørende, og så har jeg et brennende ønske om at Norge ikke skal behandle krigsveteranene fra operasjoner etter 2. verdenskrig like dårlig som krigsseilerne ble behandlet, forteller kulturradikaleren om fondets formål til Kapital.

Jon Michelet var selv på sjøen i seks år i sin ungdom, riktignok i fredstid. Han har beskrevet sjømannskulturen som «altfor tøff og rå». Tidligere har han fortalt at det var altfor mye drikking, og at han angrer på at han og andre i mannskapet «holdt på med prostituerte».

LES OGSÅ: Her er den nye nett-farsotten blant stjernene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer