Monica Lewinsky:

- Jeg overlevde det utenkelige

Monica Lewinsky sleit med å få seg jobb etter skandalen som rystet hele verden.

UTHENGT PÅ NETT: Monica Lewinsky ble i 1998 verdenskjent for sitt forhold med den daværende presidenten Bill Clinton. Foto: NTB scanpix
UTHENGT PÅ NETT: Monica Lewinsky ble i 1998 verdenskjent for sitt forhold med den daværende presidenten Bill Clinton. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): For 20 år siden, 17. januar 1998, sprakk det som endte opp med å bli en av verdens største utroskapsskandaler.

Dette markerer også dagen da Monica Lewinsky (44) gikk fra å være en ukjent praktikant i Det hvite hus til å bli verdenskjent over natten.

Hun var kun 22 år gammel da hun fikk en praksisplass ved verdens mest berømte adresse i 1995, og ble dermed kjent med daværende president Bill Clinton, som da var 51 år gammel. Det tok ikke lang tid før de to innledet en affære.

Året etter ble Lewinsky flyttet over til Pentagon, fordi administrasjonen mente at hun tilbrakte for mye tid sammen med Clinton. Der ble hun kjent med kollegaen Linda Tripp, som ble den første på arbeidsplassen Lewinsky delte hemmeligheten sin med.

bYDMYKET: Monica Lewinsky ble kjent over natten da hennes affære med Bill Clinton ble avslørt. Nå snakker hun ut om skammen hun har levd med for å hjelpe andre, og erklærer seg som det første offeret for netthets. Video: Reuters Vis mer

På det tidspunktet hadde affæren for lengst utviklet seg til stormforelskelse for Lewinsky, og Clinton hadde nylig avsluttet forholdet deres fordi han fant ut at hun hadde fortalt moren sin om dem.​

I mellomtiden hadde Linda Tripp rukket å ta en rekke opptak av telefonsamtalene hun hadde med Lewinsky om Clinton-affæren.

Disse sendte hun til etterforsker Kenneth Starr. Det var da helvete brøt løs for både Lewinsky og Clinton.

- Første offer for nettmobbing

16. januar 1998 ble Monica Lewinsky lokket til et hotell i New York av Linda Tripp, på oppdrag for Starr. Ifølge Vogue ble hun der truet med 27 års fengselsstraff dersom hun nektet for affæren med Clinton.​

Det var imidlertid først dagen etter, 17. januar, affæren ble kjent for verden, da nettstedet Drudge Report avslørte forholdet.

Det tok ikke lang tid før den da 24 år gamle Lewinsky mottok en rekke hatkommentarer for å ha hatt et seksuelt forhold med en gift mann.

- Jeg ble verdens første offer for nettmobbing. Takket være det lille nettstedet Drudge Report gikk jeg over natta fra å være en helt privat og anonym person til å bli ydmyket over hele verden, har Lewinsky uttalt.

- Livet mitt ble ødelagt

Bill Clinton, som i dag er 71 år, forsøkte lenge å dekke over skandalen, men i august samme året innrømmet han omsider forholdet, etter at en blodprøve viste DNA-samsvar med sædceller i en flekk på Lewinskys kjole.

Clinton ble stilt for riksrett for å ha løyet om affæren, men ble ikke avsatt. Kona, Hillary Clinton, valgte også å stå ved hans side.

NEKTET: Bill Clinton nektet lenge for å ha hatt et forhold med praktikanten. Her taler han under en pressekonferanse der han blant annet sa: «Jeg hadde ikke sex med denne kvinnen». Foto: NTB scanpix
NEKTET: Bill Clinton nektet lenge for å ha hatt et forhold med praktikanten. Her taler han under en pressekonferanse der han blant annet sa: «Jeg hadde ikke sex med denne kvinnen». Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Lewinskys egen forklaring til juryen hadde hun og Clinton samleie ni ganger. og hun mottok en rekke gaver fra presidenten. Den svært detaljrike rapporten til etterforsker Kenneth Starr ble lagt på nettet og ble over natten lesestoff over hele kloden.

- Jeg var nok den første personen i verden som fikk mitt liv ødelagt over hele verden på grunn av internettet. Det tar et helt liv å bygge et rykte, men det tar sekunder å bryte det ned, har Lewinsky uttalt, ifølge People.

Fikk ikke jobb

I årene etter skandalen og frem til 2014 holdt Monica Lewinsky lav profil, og har kun en sjelden gang snakket offentlig om forholdet hun hadde med den tidligere presidenten.

I 2005 flyttet hun til London der hun tok en mastergrad i sosialpsykologi ved London School of Economics. I et lengre essay publisert i Vanity Fair i 2014, forklarte hun at hun har slitt med å få jobb i ettertid.

Etter at den verste mediestormen hadde roet seg, beynte hun imidlertid å designe vesker i sitt navn, og jobbet med tv-reklamer. Hun tjente blant annet gode penger på en reklame for slankeselskapet «Jenny Craig», ifølge NewsWeek.

De siste åra har hun vært en viktig stemme i kampen mot nettmobbing. I 2015 deltok hun på en Høeg-konferans i Horten, der hun fortalte om åra etter at affæren med Clinton ble avslørt.

- For 20 år siden kom jeg rett fra universitetet og fikk praksisplass i Det hvite hus. Jeg ble forelsket i sjefen. Men min sjef var presidenten i USA. Nå angrer jeg av mange grunner. Først og fremst fordi mange ble såret. Men vi hadde en affære og var lykkelige, sa hun.

SLIK SER HUN UT I DAG: Monica Lewinsky fikk livet snudd på hodet for 20 år siden. Her avbildet i fjor. Foto: NTB scanpix
SLIK SER HUN UT I DAG: Monica Lewinsky fikk livet snudd på hodet for 20 år siden. Her avbildet i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Under konferansen, som retter seg mot kvinner i næringslivet, sa Lewinsky at hun mener at kvinner ofte blir hardere rammet i sexskandaler enn menn.

Nettopp på grunn av dette har hun hengt seg på i i #MeToo-kampanjen de siste månedene.

I oktober i år skrev hun selv #MeToo på Twitter, men gikk ikke nærmere inn på hva hun mente med tweeten.

Tirsdag denne uken markerte Lawinsky at det var 20 år siden hun overlevde «det utenkelige», og skrev på Twitter at hun hver 16. januar markerer «dagen hun overlevde et nytt år etter 1998».

LES OGSÅ: - Han ble brukt som pressmiddel mot meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer