Haddy Njie:

- Jeg orket bare ikke leve

TV-profilen møtte på utfordringer da hun prøvde å søke hjelp.

ÅPENHJERTIG: Haddy Njie åpner seg om angst og tøffe psykiske utfordringer i et nytt intervju med Aftenposten. Foto: NRK
ÅPENHJERTIG: Haddy Njie åpner seg om angst og tøffe psykiske utfordringer i et nytt intervju med Aftenposten. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I likhet med en rekke kjente personer, har TV-profil Haddy Njie (39) valgt å være åpen når det gjelder de mørke stundene i livet.

I forbindelse med at hun søndag leder TV-aksjonen for niende gang, denne gangen til inntekt for Kirkens Bymisjon, deler hun nå sin sterke historie om sine psykiske utfordringer i et lengre intervju med Aftenposten.

Allerede som 12-åring gikk Haddy gjennom en tung depresjon. Flere år senere, nærmeste bestemt da hun var 22 år gammel, ble situasjonen alvorlig forverret.

Hun orket ikke å gå ut av leiligheten på Kolbotn, selv ikke de gangene hennes daværende kjæreste prøvde å dra henne med ut for å få frisk luft.

- Det var ikke det at jeg ville dø. Jeg orket bare ikke leve. Jeg ville ha fri. Men det finnes ikke noe fri, sier Haddy åpenhjertig til avisen.

Trengte hjelp

Hun nektet å ta imot antidepressiva fra legen. Hun ville heller søke profesjonell hjelp hos en psykolog. Dette viste seg imidlertid å bli en utfordring.

Avslag etter avslag strømmet på, på grunn av lange ventelister.

Til slutt valgte Haddy og moren hennes å møte opp direkte hos en psykolog i Kolbotn, Elsa Frøili, som tok henne på alvor.

I Aftenposten-intervjuet forklarer psykologen at TV-profilen var så langt nede på tidspunktet at hun til og med trengte hjelp til å vaske håret.

- Det er så lett å tenke at folk som er uføre på grunn av angst, bare sitter i sofaen. Men de jobber beinhardt for å ta den telefonen. Eller passe på ungene sine, forklarer Njie.

- Kan oppfattes som svakt

Dette er ikke første gang 39-åringen åpner seg om sine psykiske lidelser. I 2011, i et intervju med Dagbladet Torsdag, forklarte hun hvorfor hun har valgt å snakke om angsten i offentligheten.

- Jeg har vært åpen om angst fordi jeg er mye synlig og kan virke som om jeg får til «alt». Det er ikke sant. Å ha angst kan bli oppfattet som litt svakt. Men jeg mener det er tvert imot, det krever styrke å leve med det, på samme måte som det krever styrke å leve med en hvilke som helst skade, sa hun til Dagbladet.

Hun påpekte viktigheten av åpenhet rundt psykiske utfordringer.

- Å si: «Jeg er ensom», «Jeg har ikke noe sexliv» eller bare «Jeg kjeder meg» er ikke så kult, forklarte hun.

I 2016 fortalte hun til VG at tilbakemeldinger i sosiale medier har hjulpet henne på vei de gangene hun valgt å snakke åpent om de vonde stundene.

- Det er kanskje svakt å ønske denne bekreftelsen fra omverdenen, men jeg har funnet mye trøst i det. Man må bare tørre å ta det inn, og flere må tørre å si hvordan det er, sa hun.

Saken fortsetter nedenfor.

Bekymret for datteren

I mars for to og et halvt år siden, ble Haddy og samboeren Trond Giske (51) foreldre, da datteren Maria kom til verden.

Å bli mamma for første gang kan imidlertid føre med seg en rekke bekymringer og tanker. Spesielt for Haddy, som selv har slitt psykisk.

- Jeg er bekymret for at Maria skal arve min selvforakt og mitt tunge sinn. Det er derfor jeg jobber så mye med meg selv nå, sånn at jeg skal ha kontroll når mørket siver ut og forgifter folk rundt meg, sa hun til VG og fortsatte:

- Jeg er kommet ganske langt. Tidligere fikk jeg profesjonell hjelp, nå leser jeg veldig mye selv for å lage kartet som skal guide meg videre.

Saken fortsetter nedenfor.

SAMBOERE: Haddy Njie og Trond Giske ble et par for fire år siden. Foto: Andreas Fadum
SAMBOERE: Haddy Njie og Trond Giske ble et par for fire år siden. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Maria kom til verden med et hastekeisersnitt, og de første ukene var søvnløse og vonde for NRK-profilen.

- Jeg tenkte bare på hva jeg skulle gjøre for at babyen skulle ha det bra, og da spiste hun opp puppene mine. Jeg blødde, alt gjorde dritvondt, og ingenting fungerte. Kroppen var et ras, har N'jie sagt til VG.

Trond og Haddy var nære venner i flere år, men i 2014 oppsto det varme følelser mellom dem. Det bekreftet paret overfor Se og Hør den sommeren.

Paret har holdt lenge en relativt lav profil når det gjelder forholdet, men Haddy har tidligere åpnet seg til VG Helg om hvordan de to falt for hverandre.

- Vi ble kjent gjennom felles venner. Det var ikke noe «første blikk»-greie. Det var vel sånn det vanligvis skjer: Man er litt i samme kretser, og på samme arrangementer. Og så blir man bedre venner, og så plutselig: «å, jøss», sa hun til avisen.

LES OGSÅ: Lider av uhelbredelig sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer