- Jeg orker ikke høre på dette her, Olav!

«Luksusfellen»-ekspert Silje Sandmæl tenner på alle pluggene når hun får høre om Olavs gjeldsplaner.

SEOGHØR.NO: I «Luksusfellen» på TV3 møter ekspertene ofte personer som har tatt opp store lån for å finansiere et enormt personlig forbruk. I ukens episode er saken en helt annen.

Olav Alexander (25) fra Stabekk er i full jobb og har stålkontroll på forbruket sitt. Men for flere år siden lånte han bort 135.000 kroner til to kamerater som var i økonomisk knipe.

Olav har ikke sett snurten av pengene siden, og han har betalt drøye 160.000 kroner i renter på de to lånene han tok opp for kameratene sine.

Når han forteller «Luksusfellen»-ekspertene at han har planer om å tilby kompisene kun å innfri halvparten av lånebeløpene, tror de ikke sine egne ører.

- Jeg orker ikke høre på dette her, Olav! Seriøst, skjerp deg!

- Du fortsetter jo i dette dumsnille sporet ditt! Det er dine penger! De skal betale tilbake det de skylder! Pluss de rentene du har betalt, det er ikke snakk om noe annet, utbryter økonom Silje Sandmæl irritert når 25-åringen forteller om planene sine.

«DUMSNILL»: Olav Alexander tok opp lån for å hjelpe to kamerater i knipe, men fikk ikke de lånte pengene tilbake. Med renter og andre omkostninger koster lånene ham 370.000 kroner. Foto: TV3
«DUMSNILL»: Olav Alexander tok opp lån for å hjelpe to kamerater i knipe, men fikk ikke de lånte pengene tilbake. Med renter og andre omkostninger koster lånene ham 370.000 kroner. Foto: TV3 Vis mer

Se «Luksusfellen»-ekspertene sette Olav Alexander på plass i klippet øverst i saken!

Olav Alexander, som dessuten har personlig gjeld, samt utgifter til billån, barnebidrag og husleie, innrømmer at han har vanskelig for å bli sint og er veldig konfliktsky.

- Det er jo bedre å få inn litt enn ingenting (...) Jeg ser ikke hva godt som kommer ut av at jeg blir rasende. Det er veldig unaturlig for meg å bli sint, jeg kan nesten ikke huske sist gang jeg ble sint, sier han til «Luksusfellen»-ekspertene.

- Du må slutte med det «unnskyld at jeg er til». For det kler deg ikke. Du skal tenke gjennom hvordan du skal kreve inn de pengene, sier Silje Sandmæl bestemt.

Saken fortsetter under bildet.

BER OLAV SI IFRA: Psykolog Jonas Sharma-Bakkevig demonstrerer for Olav Alexander (t.v) hvordan han bør konfrontere kompisene sine, som han har vært så snill å låne penger til. Foto: TV3
BER OLAV SI IFRA: Psykolog Jonas Sharma-Bakkevig demonstrerer for Olav Alexander (t.v) hvordan han bør konfrontere kompisene sine, som han har vært så snill å låne penger til. Foto: TV3 Vis mer

- Prøvde å huske hvorfor jeg lånte dem pengene

Psykolog Jonas Sharma-Bakkevig hjelper Olav Alexander med noen øvelser som skal gjøre ham tøffere. Og økonomieksperten får ham til å konfrontere kompisene, som har skyldt ham henholdsvis 60.000 og 75.000 kroner, i drøyt fem år.

Til Seoghør.no forteller Olav Alexander hvordan det var å få vite hvor store renteutgiftene på lånene til kompisene faktisk var.  Selv hadde han ikke turt å regne på rentene før «Luksusfellen».

- Når jeg fikk høre at renteutgiftene var over dobbelt så mye som jeg hadde «turt å si til meg selv at det var», så ble jeg svært overrasket! Jeg husker godt at jeg satt og tenkte veldig mye etter at «Luksusfellen» hadde reist hjem den dagen. Tenkte på alle konsekvensene dette hadde medført, og forsøkte å huske hva som gjorde at jeg lånte ut pengene i det hele tatt, skriver han i en e-post.

BLIR SATT UT: Når «Luksusfellen»-Silje forteller Olav Alexander hvor mye lånene til kompisene har kostet ham, får han hakeslepp av at beløpet er dobbelt så høyt som han trodde.  Foto: TV3
BLIR SATT UT: Når «Luksusfellen»-Silje forteller Olav Alexander hvor mye lånene til kompisene har kostet ham, får han hakeslepp av at beløpet er dobbelt så høyt som han trodde. Foto: TV3 Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Olav Alexander, som har en sønn som bor med moren sin i Nord-Norge, røper at i det minste én av de to kompisene nå gjør opp for seg med månedlige innbetalinger.

Etter å ha gått over 17.000 kroner i minus i snitt hver måned, er økonomien sakte, men sikkert på bedringens vei.

- Økonomien er ikke god nok ennå til at jeg kan se sønnen min noe mer enn tidligere. Hovedforskjellen fra før og etter «Luksusfellen» var på besøk, er vel at gjelden nå går stødig nedover hver måned i stedet for oppover, forteller Olav Alexander optimistisk til Seoghør.no. 

Hvordan det går med Olav Alexander kan du se i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30!

LES OGSÅ: - Du har levd som et barn i en godtebutikk