«Farmen»-Terje nær døden i 17 dager:

- Jeg opplevde min egen begravelse

«Farmen»-deltakerens liv hang i en tynn tråd. Nå snakker han ut om de 17 dramatiske døgnene der han ikke var bevisst, men likevel husker så alt for mye.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEDRE EGGEDAL (Se og Hør): - Det er familien min som har hatt bekymringene i alt dette. Så det var da jeg våknet opp og skjønte hvilken tilstand jeg var i at følelsene strømmet på. Og så visste jeg at de hadde vært der hver dag, og bare sittet ved siden av sengen min. De forsto på meg at jeg visste at de var der hele veien.

Ordene tilhører Terje Leer (56), kjent fra «Farmen» i 2019, som i midten av januar ble smittet av coronaviruset.

Det førte til familiens tøffeste vinter noensinne.

GIKK GALT: Terje Leer skadet seg kraftig under «Farmen»-tvekampen. Video: TV 2 / Jonas Scheie Hammer Vis mer

Hadde over 40 i feber

Terje ble smittet først, og ikke lenge etterpå var også kona Åse Line (52) og parets døtre, Malene (27) og Andrine (22), syke.

Samtlige i familien taklet viruset bra. Bortsett fra Terje, som ble bare dårligere og dårligere. Den tidligere «Farmen»-deltakeren hadde plutselig over 40 i feber, og det begynte dermed å bli kritisk.

Til slutt krevde familien at han oppsøkte lege. Der fikk de beskjed om at Ringerike sykehus måtte bli neste stopp.

TØFF VINTER: Tidligere «Farmen»-deltaker Terje Leer ble lagt i kunstig koma og respirator i 17 dager etter å ha bli smitta av corona. Nå har han heldigvis kommet seg til hektene. Foto: Privat
TØFF VINTER: Tidligere «Farmen»-deltaker Terje Leer ble lagt i kunstig koma og respirator i 17 dager etter å ha bli smitta av corona. Nå har han heldigvis kommet seg til hektene. Foto: Privat Vis mer

- De spurte på legekontoret om Andrine, min yngste datter, kunne kjøre meg til sykehuset. Fordi det å frakte med seg en coronasmittet person krever at man vasker ned en ambulanse etterpå. Andrine hadde corona selv, og skal egentlig ikke kjøre, men hun kjørte meg til sykehuset.

- Hvor dårlig var du da?

- Jeg husker ikke. Nå i ettertid husker jeg bare glimt av de to siste dagene før jeg ble innlagt.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Vis mer

- Jævlig redd

Noe av det siste Leer, som driver anleggsfimaet T Leer Byggservice, gjorde før han ble lagt i respirator, var å ringe regnskapsføreren sin for å få fikset noen fakturaer.

Rett etterpå ringte en god kompis.

KREVENDE TID: Terje Leer og kona Åse Line opplevde sitt verste mareritt i vinter. Nå klarer de endelig å smile igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVENDE TID: Terje Leer og kona Åse Line opplevde sitt verste mareritt i vinter. Nå klarer de endelig å smile igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han spurte om jeg var redd. Jeg svarte ja. Like etter sa legen til meg at lungene mine så ut som nåleputer full av bomull. Jeg vet at jeg spurte legen om hvor mange som har kommet fra dette med livet i behold, men husker ikke svaret. Jeg må nok ha vært jævlig redd. Jeg husker bare bruddstykker av alt som foregikk, forteller 56-åringen, som fra før av har en «defekt» lunge, til Se og Hør.

Heldigvis har den «defekte» lungen fungert mye bedre det siste drøye året, noe han også skal ha fått påvist gjennom røntgenbilder.

Det kan ha reddet livet hans.

SKADET SEG: «Farmen-Terje skadet seg kraftig i tvekampen der det ble klart at han røyk ut i 2019. Etterpå ble han fraktet til sykehus. Det er derimot småtterier i forhold til hva han har opplevd i vinter. Foto: Alex Iversen / TV 2
SKADET SEG: «Farmen-Terje skadet seg kraftig i tvekampen der det ble klart at han røyk ut i 2019. Etterpå ble han fraktet til sykehus. Det er derimot småtterier i forhold til hva han har opplevd i vinter. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Drømte om egen begravelse

I 17 lange dager lå han i respirator, 16 av dem i kunstig koma. Se og Hør var i kontakt med kona Åse Line underveis, og vet hvor preget familien var av situasjonen - og hvor redde de var for at deres kjære Terje aldri skulle våkne opp igjen.

For det var langt fra sikkert at dette gikk bra.

SMILER IGJEN: Døtrene Andrine og Malene og kona Åse Line er veldig glade i Terje. Selv er han sjeleglad for støtten fra de tre jentene. Her avbildet i 2019. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
SMILER IGJEN: Døtrene Andrine og Malene og kona Åse Line er veldig glade i Terje. Selv er han sjeleglad for støtten fra de tre jentene. Her avbildet i 2019. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Så hvordan oppleves det å ligge i respirator etter å ha blitt smittet av coronaviruset? Leer husker mye - mye som han selv synes er ganske skremmende.

- Jeg har snakket med legene, og de sier at jeg har vært gjennom noe fryktelig dramatisk. Og det er først nå det begynner å gå opp for meg hvor «nær» jeg egentlig var. Jeg hadde noen vanvittige drømmer, og det mest skremmende var at jeg opplevde min egen begravelse i drømmene mine.

- Vet hvem som var til stede

- Du opplevde din egen begravelse?

- Ja, det var veldig ekkelt og er ganske vanskelig å snakke om. For jeg prøvde å sparke til dem som satt på første rekke, for å gi tegn til at jeg ikke var død. Jeg fortalte om denne drømmen til én av sykepleierne etterpå, og hun syntes det var veldig interessant. Hun sa at hun gjerne skulle visst når i sykdomsforløpet denne drømmen oppsto. For det var jo på et tidspunkt der de ikke visste hvilken vei dette ville gå.

SKADER SEG: Det går nesten fryktelig galt når Terje Leer tyr til nye midler for å vekke folket på gården. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

Han legger til:

- Jeg vet hvem som var til stede i begravelsen også.

Men tobarnsfaren husker så mye mer enn det fra de mange dagene der han ikke var bevisst.

Det som gikk igjen i drømmene han hadde, ifølge Leer, var at han skyldte noen sjeikesønner penger.

- Jeg var uglesett av sjeikene og de eide sykehuset. Det er helt sykt. Og sykepleierne holdt meg fast ved hjelp av maskinene ved siden av. Derfor var sykepleierne min største fiende da jeg våknet. Det var utrolig sterke opplevelser, ekstremt troverdig. Da jeg våknet var jeg var hundre prosent sikker på at dette var virkeligheten. Men det er visstnok normalt at det kan forekomme, forklarer han.

DÅRLIG: - En skikkelig infeksjon. Det sa Trude etter Trine ble innlagt på sykehuset. Video: TV 2 Vis mer

Han klarer heldigvis å smile og le litt av opplevelsene nå i ettertid. Mye på grunn av at han har klart å være åpen - og har snakket om opplevelsene sine med dem rundt seg.

- Ja, man må nesten smile litt av det nå. For det er nok vanskelig for andre å sette seg inn i hvordan det er. Mange synes nok at det høres så uvirkelig og sprøtt ut.

Kjente igjen sykepleiere

Ifølge den tidligere «Farmen»-deltakeren var han helt slått ut i dagene før han ble lagt i respirator. Han husker derfor lite av omgivelsene rundt eller hvem som behandlet ham.

De 17 dagene han var «borte» hadde han tilsyn 24 timer i døgnet av sykepleiere som jobbet på totimersskift ved siden av senga hans.

Derfor er det spesielt én ting som overrasker ham, og som han knytter til drømmene han hadde.

HOLDER SAMMEN: Terje Leer ute på tur med sin sterke kone Åse Line, her avbildet høsten 2019. Åse Line er blind og trenger førerhund. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
HOLDER SAMMEN: Terje Leer ute på tur med sin sterke kone Åse Line, her avbildet høsten 2019. Åse Line er blind og trenger førerhund. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

- Da jeg våknet visste jeg hvordan respiratoren så ut! Og jeg kjente til og med igjen flere av sykepleierne og legene - for det var jo de som holdt meg nede i drømmene. Én av sykepleierne kunne også bekrefte at jeg et par ganger på et vis hadde prøvd å komme meg løs fra respiratoren. Bevegelsene var sikkert ikke så veldig merkbare, men hun hadde sett det.

Og:

- Jeg så altså på sykepleierne som min verste fiende. Jeg fikk høre fra legen på intensivavdelingen at om det ikke hadde vært for fysikken min, så ville dette aldri gått bra.

- Så hva var oddsen for at dette skulle gå bra, fikk du svar på det?

- Etter hva jeg har forstått var den ganske dårlig på et tidspunkt. Jeg hadde jo organsvikt - i lungene. Da kan man fort få blodpropp og svikt i flere organer. Det kan forplante seg til organsvikt i andre deler av kroppen, for eksempel en nyre, hjertet eller i hjernen. Men jeg tror det var mest kritisk i starten.

SEIER: Dette er vinneren av «Farmen Kjendis». Vis mer

Tok til tårene

17 dager var gått, og langt ut i februar ble Terje Leer til slutt vekket fra «dvalen», noe som også er en kritisk prosess. Heldigvis gikk det bra, men da han våknet var han både skremt og ekstremt følelsesladet.

- Det eneste jeg husket var jo de forferdelige drømmene jeg hadde hatt. Så da familien min kom, da veltet følelsene over meg. Da begynte jeg å gråte, forteller han.

56-åringen forklarer:

- Det er jo nesten som tatt ut av en film. At kone og barn sitter der, mens du selv bare ligger helt urørlig. De prøvde visstnok å vekke meg tidligere også, men klarte det ikke. Pulsen og blodtrykket gikk rett i været, så de måtte legge meg i koma igjen. Det er kona og barna som tross alt har hatt det verst. De visste ikke hvordan det kom til å gå med meg, sier Leer, som galgenhumoristisk legger til med en ørliten latter:

- Jeg har jo bare ligget og slappet av litt, jeg!

OPERERT: Dorthe Skappel lå på sykehuset etter at hun ble operert for gallestein. Vis mer

Evig takknemlig

Den tidligere «Farmen»-deltakeren, som er bosatt i Nedre Eggedal, er nå helt utenfor fare. Han har imidlertid måttet bruke tida til å trene seg opp igjen, og er fortsatt 90 prosent sykmeldt.

- Formen er fin, den. Men den er ikke helt som den var før jeg ble syk. Legene sier at det tar cirka ett år før jeg kommer dit. Jeg prøver å trene hver dag, men det er ikke alltid jeg orker.

Han er glad for at begge døtrene, Malene og Andrine, er nyutdannede sykepleiere. De leste seg opp alt som har med respirator, kunstig koma og drømmer å gjøre, og stilte i tillegg spørsmål til legene underveis.

Dermed har de vært til god hjelp i ettertid for sin kjære pappa.

VAR SYK: En av de tidligere «Paradise Hotel»-deltakerne, Yasmine San Miguel, fortalte om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Det er takket være døtrene mine og kona mi at jeg har kommet meg såpass bra psykisk sett. De har hatt så mange gode svar på alt jeg har spurt om.

Han vil imidlertid takke flere enn bare familiemedlemmer.

- Legene og sykepleierne ved Ringerike sykehus! Jeg er så utrolig takknemlig for den fantastiske hjelpen de har gitt meg, sier han, tydelig rørt.

«Ni liv»

Teerje Leer er likevel ikke like imponert over alle - da særlig med tanke på dem som demonstrerer og brenner munnbind i protest mot restriksjonene i samfunnet.

- Jeg synes det er helt på trynet. Det er egoistisk og respektløst overfor dem som ikke tåler dette viruset. Selv har jeg vært syk og blir sannsynligvis ikke smittet igjen. Jeg bruker likevel munnbind - av respekt for situasjonen vi har vært, og fortsatt er, i.

Som nevnt innledningsvis ble Leer hardt kvestet i tvekampgrenen «Bommen» under «Farmen» i 2019.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

Skaden hemmet ham i mange måneder etterpå, og på ett tidspunkt gikk han ut mot TV 2 og produksjonsselskapet Strix, som virket ikke å ville gi ham oppreisning for alle utgiftene han hadde hatt i forbindelse med skaden.

Til slutt gjorde produksjonen opp for seg.

- Men Terje, er ikke uflaksen din snart brukt opp nå?

- Jo, jeg har jo alltid blitt kalt for «katta», og folk sier til meg at jeg vel snart må ha brukt opp disse ni livene. Jeg begynner vel kanskje å nærme meg kvota mi nå.

- Du vil vel kanskje ikke fly med det første?

- Ha ha! Når sant skal sies så setter man i hvert fall mer pris på livet når man opplever sånt som dette. Jeg tenker mer over hva jeg driver med og hva jeg gjør. Noe annet ville vært veldig rart, sier tidligere «Farmen»-deltaker Terje Leer til Se og Hør.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

LES OGSÅ: Holdt sykdommen skjult i 14 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer