- Jeg mobbet en vanskeligstilt gutt

«Paradise Hotel»-Carl Aksel angrer på fortiden, og kontaktet sitt tidligere mobbeoffer da han bestemte seg for å legge om livet.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: «Paradise Hotel»-deltaker Carl Aksel Jansen (20) er blitt kjent som en energisk og festglad gutt på TV-skjermen

Men til Seoghør.no avslører 20-åringen at han har en fortid som mobber, og at det er et spesielt et tilfelle han aldri klarte å glemme.

- Jeg mobbet en gutt som var litt vanskeligstilt. Jeg har nok ødelagt mye av oppveksten hans.

Etter at han ble ferdig med skolegangen, bestemte Carl Aksel seg for å ta et oppgjør med fortiden som mobber, og kontaktet sitt tidligere mobbeoffer for å be om unnskyldning.

- Jeg kontaktet ham. Jeg ville si unnskyld til han og følte jeg måtte gi noe av meg selv til han nå, og forklare at det er ikke sånn jeg er i dag og at jeg har skjerpet meg.

Se hele det personlige intervjuet med Carl Aksel øverst i saken!

PARADISE HOTEL: Carl Aksel Jansen ble raskt en av årets mest populære Paradise Hotel-deltakere.  Foto: Ida Nikolaisen
PARADISE HOTEL: Carl Aksel Jansen ble raskt en av årets mest populære Paradise Hotel-deltakere. Foto: Ida Nikolaisen Vis mer

Dette ble svært godt mottatt, ifølge Carl Aksel:

- Han reagerte veldig positivt. Det tok et par måneder før han svarte, men han satte veldig pris på det, og hverdagen hans gikk mye bedre, han gikk på skole nå og... Jeg ville bare si at jeg i hvert fall tar sterk avstand mot mobbing generelt i dag, særlig blant skoleungdom.

Står sammen mot mobbing

For den ferske artisten og «Paradise Hotel»-profilen startet perioden som mobber allerede på barneskolen.

MOT: Mayoo Indiran og Carl Aksel Jansen vil kjempe mot mobbing. Foto: Morten Eik
MOT: Mayoo Indiran og Carl Aksel Jansen vil kjempe mot mobbing. Foto: Morten Eik Vis mer

- Det begynte med at jeg mobbet folk i klassen og blåste i skolen. Det holdt på frem til 10. klasse på ungdomsskolen.

- Da skjerpet jeg meg litt med karakterer og sånn, slik at jeg kom inn på skole. Og det var da jeg tok et valg om at ting måtte bli annerledes. Jeg skjerpet meg og gjorde ting mer seriøst, sier han til Seoghør.no.

Han får støtte av sin «Paradise Hotel»-kollega Mayoo Indiran (25), som tidligere har fortalt om sin fortid som mobber til Seoghør.no.

Nå vil de to realityprofilene sammen vise at de er sterkt imot mobbing.

- Jeg har blitt kontaktet mye på sosiale medier av folk som trenger støtte, og det setter jeg pris på. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å jobbe mot mobbing og rasisme. Er det en ting jeg brenner for så er det å slå ned på sånne ting, sier Mayoo.

MOBBET: Carl Aksel Jansen skammer seg over sin fortid som mobber.  Foto: Ida Nikolaisen
MOBBET: Carl Aksel Jansen skammer seg over sin fortid som mobber. Foto: Ida Nikolaisen Vis mer

Viktg med grenser

Mobbeekspert Kristin Oudmayer  sa nylig til Seoghør.no at det er umulig å gi et sikkert svar på hvordan man kan unngå at ungdommer blir mobbere.

- Men for å minske sannsynligheten, må barn vokse opp med gode rollemodeller som selv lever ut det de lærer barna sine.

- Barn og unge må møte voksne som har klare forventninger til hvordan de skal oppføre seg, og som ikke er redde for å sette tydelige grenser.

 - I tillegg må programmer som Paradise Hotel ta en betydelig del av ansvaret, som gjør mobbing, uthenging og latterliggjøring til underholdning for både barn og voksne, uttaler Oudmayer.

- Det handler om valg

POSITIV: Mobbeekspert Kristin Oudmayer i UNICEF Norge mener at angrende mobbere kan endre livet sitt til det bedre.  Foto: Nina Ruud
POSITIV: Mobbeekspert Kristin Oudmayer i UNICEF Norge mener at angrende mobbere kan endre livet sitt til det bedre. Foto: Nina Ruud Vis mer

Oudmayer, som er leder for UNICEF-programmet «Du kan være Den ene», er positiv til at tidligere mobbere ønsker å legge mobbeatferden sin bak seg. Hun er imidlertid klar på hva som må til om disse vil endre oppførselen sin i positiv retning:

- Når vi snakker om unge voksne, som i dette tilfellet, handler det om valg. De er nødt til å ta et oppgjør med hva slags menneske de ønsker å være og bli husket som, og leve deretter.

- De må søke og finne indre trygghet basert på annet enn å få andre til å føle seg usikre og elendig. Det er mulig, og det er aldri for sent, understreker Oudmayer overfor Seoghør.no.

- At tidligere mobbere kontakter tidligere ofre og sier unnskyld, er det en god fremgangsmåte?

- Mange vil være takknemlige for en unnskyldning, men det er viktig å være klar over at det for enkelte ikke vil være lett å ta i mot en slik unnskyldning, og for noen helt umulig.

- Ingen skal føle seg presset til å akseptere en unnskyldning for at andre skal føle seg bedre.

- Og det hjelper lite å fremstå som angrende synder, om du samtidig fortsetter å krenke andre for å beholde popularitet og posisjon, fremholder Kristin Oudmayer.

Slo løs med balltre

Mayoo Indiran (25) har også gjort seg bemerket som en populær «Paradise»-deltager med mange gullkorn på lur.

Overfor Seoghør.no avslørte reality-profilen nylig en ukjent side av seg selv.

I et åpenhjertig intervju tok Mayoo et oppgjør med fortiden sin, som involverte både mobbing og fysisk vold.

UNGDOM: Da Mayoo var tenåring var han involvert i alvorlig mobbing.  Foto: Privat
UNGDOM: Da Mayoo var tenåring var han involvert i alvorlig mobbing. Foto: Privat Vis mer

Se video nederst i saken!

Han husker spesielt godt en alvorlig voldsepisode han var involvert i:

- Jeg gikk i niendeklasse. Jeg tror det var siste dagen før vinterferien. Så fikk jeg en telefon fra en kompis som sa at han var redd for å gå hjem den dagen. Så sa jeg «okei, greit» og gikk til en klassekamerat av meg og sa «vet du hva, vi kjører opp til den skolen nå, be fetteren din komme og hente oss».

- Vi stod og venta i skolegården, før vi ble plukka opp og kjørt opp dit, sa Mayoo.

- Og så var det en haug med gutter som gikk der, og jeg fløy løs med balltre på dem. Der og da så hadde jeg rett og slett ikke følelser. Det var mye blod inni bildet der, sa Mayoo stillferdig til Seoghør.no.

LES OGSÅ: Mikela følte seg maktesløs før «Paradise»-exiten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer