Stella Mwangi tiltalt for promillekjøring

- Jeg mistet pappaen min i en trafikkulykke, og ville aldri satt andre i fare

Artist Stella Mwangi (31) nekter straffskyld for alle poster i tiltalen.

TILTALT: Stella Nyambura Mwangi nekter straffskyld for promillekjøring. Hun risikerer ubetinget fengselsstraff for hendelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Stella Nyambura Mwangi nekter straffskyld for promillekjøring. Hun risikerer ubetinget fengselsstraff for hendelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den kjente norske artisten Stella Mwangi (31) møter i dag i Oslo tingrett, tiltalt for promillekjøring og forulemping av offentlig tjenestemann.

Mwangi nekter straffskyld etter tiltalen for forholdet som skjedde i fjor høst. Hun er uenig i tiltalen i sin helhet, sier hun i retten.

Mwangi møtte opp i retten i dag tidlig med en hvit bluse og et skjerf rundt hodet og hadde med et knippe venner og støttespillere i salen.

- Jeg ville aldri kjørt full. Jeg mistet pappaen min i en trafikkulykke, og ville aldri satt andre i fare. Jeg ville i hvert fall aldri ha stukket av om det var noe som skjedde, sier Mwangi i retten.

Dersom Mwangi blir dømt etter tiltalen, er en normal straffereaksjon kortere ubetinget fengselsstraff. Mwangi sier hun er villig til å gjennomføre samfunnsstraff dersom hun blir dømt.

- Krasjet luksusbil med promille

Hun forklarte seg i formiddag om hendelsen på ettermiddagen 29. september da hun ifølge tiltalen skal ha krasjet inn i flere biler med sin Mercedes-luksusbil. Ifølge tiltalen skal hun også ha forulempet politibetjenter ved å kalle dem rasister da de skulle ta blodprøve av henne.

Blodprøver av den kjente artisten og tidligere Melodi Grand Prix-deltakeren viste en promille på 2,22 omkring to timer etter kjøringen. Mwangi hevder hun ikke hadde drukket før ulykken.

Hun forklarte seg i detalj om høstdagen i fjor. Ifølge Mwangi hadde hun stått opp 09.30, før hun jobbet en time på PC-en. Ifølge artisten skulle hun planlegge jente- og partyhelg denne fredagen og bestilte seg time på en neglsalong i Torggata i Oslo.

- En venninne skulle låne bilen, så jeg kjørte hjemmefra på Kløfta for å vaske bilen. Det er en tur på cirka 30 minutter, forklarer Mwangi.

- Flere vitner vil forklare at kvinnen framsto som beruset. Kvinnen skal ha forlatt stedet før politiet kom, men det ble gitt en beskrivelse av henne, sa aktor Marita Hagen.

Politiet lette etter Mwangi, uten hell. Da to politibetjenter skal ha forsøkt å taue bilen 14.50 - rundt én time og 20 minutter hendelsen, skal Mwangi ha kommet til stedet.

- Hun ble da pågrepet av politiet og ført til arresten på Grønland, sier Hagen.

PARTER: Aktor Marita Hagen (t.v.) og forsvarer Silje Elisabeth Steenvaag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
PARTER: Aktor Marita Hagen (t.v.) og forsvarer Silje Elisabeth Steenvaag. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Så ingen skraper

Ifølge Stella skal en eldre mann ha begynt å veive med armene da hun skulle parkere i Oslo.

- Han veivet med armene som at jeg ikke kunne parkere og sa jeg hadde krasjet i ham. Jeg skjønte ikke hvor, og vi begynte å se etter skader. Han sa han skulle ringe politi før han kjørte av gårde, forklarer artisten.

Ifølge henne skal også en annen kvinne som var i nærheten ha fortalt en mann i en butikk at Mwangi også hadde krasjet hans bil.

- Jeg sa: «Jeg forstår ingenting av dette her.».

Mwangi sier hun deretter sa til personene på stedet at de måtte bli enige om hvordan de skulle ordne opp i saken. Mwangi sier hun ikke så noen riper eller skrammer på noen biler.

- Hun dama ga seg ikke om at jeg hadde krasjet. Jeg sa jeg hadde en time hos neglesalong og at de visste hvor de kunne finne meg.

- Jeg tenkte ikke det var noe stor greie. Jeg ble satt ut av den eldre mannen om at jeg skal ha tatt parkeringsplassen hans, at jeg skulle ha krasja og denne dama, sier hun.

Flere vitner til hendelsen i Bernt Ankers gate er kalt inn i Oslo tingrett i dag.

- Halv flaske whisky

Ifølge Mwangi gikk hun på et toalett i neglesalongen der hun hadde time.

- Det er et speil og en vask der. Jeg begynte å ordne meg. Jeg hadde en halv flaske whisky som jeg skulle blande med cola. Jeg begynte å vorse så jeg skulle komme i partyhumør mens jeg ordna meg. Jeg stæsja meg opp, sier artisten.

På oppfølgingsspørsmål fra tingrettsdommer Kristin Slørdal Hjorth, sier Mwangi at det var snakk om en halvfull helflaske Jack Daniel's whisky, og at denne ble utblandet med cola.

Hun sier hun drakk hele denne, og at hun drakk rett fra flaska. Hun omtaler drikkingen på toalettet som spontan, fordi hun ville komme i humør og fordi hun skal ha vært satt ut av hendelsen da hun skulle parkere.

På spørsmål fra aktor Marita Hagen, sier Mwangi at hun hadde drukket kvelden før fram til rundt klokka 22, men at hun følte seg helt fin da hun kjørte fra Kløfta morgenen etter.

- Da jeg hadde vært på badet, stelt meg og drukket, kom jeg ned i salongen. De var klare for meg, og jeg hadde en flaske Tuborg i sekken min som jeg spurte om jeg kunne ta. Jeg drakk den og koste meg. Jeg pratet i telefon under behandlingen før jeg betalte for meg og dro, forklarer hun.

- Brisen og god form

Hun sier hun følte seg i god form og brisen etter å ha drukket i salongen.

Ifølge Mwangi hadde hun negletime 12.30 den dagen, men politiet fikk først melding om hendelsen da hun skal ha krasjet rund 13.25. Artisten står imidlertid på forklaringen om at timen hennes var 12.30.

Mwangi ble pågrepet da hun kom tilbake til den parkerte bilen sin rundt 14.50.

- Da jeg var to-tre meter unna bilen, kjenner jeg noen kommer bak meg og tar armen min hardt. Jeg snur meg og ser det er to politimenn. Det var en med asiatisk bakgrunn og en norsk. De sier: «du skal bli med oss» før jeg rekker å si noe, sier Mwangi.

- Kalte politiet rasister

Ifølge tiltalen ropte hun at politibetjentene som skulle ta blodprøve av henne var rasister. Hun skal også ha skreket og kjeftet på en av politimennene og satt seg kraftig til motverge.

- Hun ropte at de var rasister da de skulle ta blodprøve av henne på Grønland. Begge betjentene er innkalt som vitner. Det er gjort lydopptak i politibilen, og det kan med nødvendighet bli avspilt for å belyse hvordan tiltalte framsto denne dagen, sier Hagen.

Ifølge Mwangi skal politimennene tidlig under hendelsen ha sagt: «vi er så drit lei dere».

- Hvem dere? spurte jeg, før de svarte: «dere artister, dere tror dere kan gjøre hva dere vil».

Hun nekter for å ha kalt politibetjentene for rasister i etterkant.

- Utenfor politihuset spurte jeg: «Har dette noe å gjøre med at jeg er afrikansk artist? Har dette noe med rasisme å gjøre?». Jeg ville få svar fra dem. Jeg har opplevd mye rasisme opp gjennom, hevder artisten.

- 2,2 i promille

Blodprøven som ble tatt av tiltalte to timer etter kjøringen viste at hun hadde 2,22 i promille, heter det i tiltalen.

Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Steenvaag mener politiet ikke har etterforsket saken objektivt.

- Blant annet ble det begjært ytterlige undersøkelser 11. mai fra oss. Det ble utført 16. mai - samme dag som det ble tatt ut tilleggstiltale om at hun muligens hadde drukket etter kjøringen.

Hun opplyser også at de har kalt inne et vitne som skal opplyse om skadene på bilen.

- Skadene på hennes bil har vært der hele tiden, sier Steenvaag.

Steenvaag påpeker også at det er en uvanlig promillesak, fordi hun ble pågrepet rundt halvannen time etter den påståtte promillekjøringen.

Som regel er normal straffeutmåling etter tiltalen kortere ubetinget fengselsstraff.

- Noe av det verste

Til Se og Hør sa Stella Mwangi i går at hun selv har en helt annen versjon av hendelsen hun nå står tiltalt for.

BLÅMERKER: Stella Mwangi skal angivelig ha fått disse merkene etter pågripelsen av politiet. Foto: Privat.
BLÅMERKER: Stella Mwangi skal angivelig ha fått disse merkene etter pågripelsen av politiet. Foto: Privat. Vis mer

- Det å gå haltende fra en politistasjon med hovne knær fra å bli slengt ned på bakken, åpne sår som blødde av å bli lagt ned i asfalten og blåmerker på både arm og rygg av å bli kneet og holdt fast, er noe av det verste jeg har opplevd, forklarer hun til Se og Hør, og legger til:

- Jeg trodde politiet skulle beskytte og gi oss trygghet i hverdagen. Denne tilliten jeg hadde er nå blitt til en frykt som holder meg oppe om kveldene. Jeg ser frem til å få forklart meg i retten, slik at jeg kan prøve å få lagt denne saken bak meg, sa hun.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: - Politiet utsatte meg for vold