- Jeg måtte pante flasker for å få råd til brød

På brytematten ble det gull og heder. På hjemmebane kom nederlagene tett. Nå har Jon Rønningen endelig et godt liv igjen.

TUNG TID: Jon Rønning tok en rekke gullmedaljer i sin karriere som bryter. Tiden etterpå inneholdt derimot nedtur etter nedtur. Til høyre er han avbildet med gullmedaljen under OL i Barcelona i 1992.  Foto: Espen Solli/ Se og Hør/ Aftenposten/ NTB Scanpix
TUNG TID: Jon Rønning tok en rekke gullmedaljer i sin karriere som bryter. Tiden etterpå inneholdt derimot nedtur etter nedtur. Til høyre er han avbildet med gullmedaljen under OL i Barcelona i 1992. Foto: Espen Solli/ Se og Hør/ Aftenposten/ NTB Scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: Det har gått 20 år siden Jon Rønningen (53) la opp som bryter.

Han har både EM- og VM-gull, og er to ganger olympisk mester. Hans to OL-gull i 52-kilosklassen, i henholdsvis Seoul i 1988 og Barcelona i 1992, gjorde nordmenn stolte.

Men suksessen på brytematten fikk negative følger for privatlivet hans. Baksiden av medaljen er det ingen som misunner bryteren:

To skilsmisser, brutt samboerskap, milliongjeld, rastløshet og depresjoner. I dag er Jon Rønningen uføretrygdet, og bor i Finnmark.

Skriver biografi

Neste år kommer OL-helten med biografi om livet sitt, ført i pennen av vennen Runar Heggen.

– I boka vil jeg ikke legge skjul på noe. Alt kommer med, sier Jon til Se og Hør.

– Jeg vil hevde at jeg bare har fungert på idrettsarenaen, ikke i privatlivet. Jeg ofret alt for idretten. Man blir superegoist, det har jeg skjønt i ettertid. Men det var det eneste livet jeg kjente. Det er ikke artig å tenke på at det har gått ut over dem jeg har vært glad i, sier Jon ærlig.

Saken fortsetter under bildet.

LØNN FOR STREVET: - Jeg lærte tidlig av faren min at det er kun knallhard trening som hjelper, og at det ikke er noe kjære mor på veien til å nå målene sine, understreker Jon. Her poserer han på 90-tallet med to OL-gull i fast grep. Foto: Se og Hør
LØNN FOR STREVET: - Jeg lærte tidlig av faren min at det er kun knallhard trening som hjelper, og at det ikke er noe kjære mor på veien til å nå målene sine, understreker Jon. Her poserer han på 90-tallet med to OL-gull i fast grep. Foto: Se og Hør Vis mer

Byggemareritt

Etter at han vant OL-gull i 1988 fikk Jon hus og tomt i gave på Kolbotn. Det ble starten på en milliongjeld. I denne perioden kom også hans første skilsmisse.

– Folk tror nok at jeg fikk huset ferdig med nøkkelen i døra. Men det var et byggesett og en uferdig tomt. Jeg hadde ingen anelse om omfanget, og kunne ikke slå inn en spiker. Noen folk hjalp meg litt, men jeg hadde heller ikke peiling på økonomi.

- Det ble et håpløst prosjekt. Det var så ille at jeg måtte pante flasker for å få råd til brød. Jeg ble millionær i gjeld på grunn av den gaven, innrømmer Jon.

Livet var tøft

Men veien videre fortsatte å gå nedover. Etter sin andre skilsmisse tidlig på 2000-tallet, endte han opp i en sokkelleilighet uten vinduer på Kolbotn.

Firebarnsfaren fikk en alvorlig knekk, og opplevde en lang og tung periode gjennom flere år. Tidvis levde han fra hånd til munn rent økonomisk, og slet med depresjoner.

– At jeg hadde det veldig tøft, er noe jeg ikke legger skjul på. Det har tatt tid å komme seg videre. Jeg har tatt et trinn av gangen. Gode venner fra brytemiljøet har vært til stor hjelp, forteller Jon.

Saken fortsetter under bildet.

GJELDSSLUK: Dette huset fikk Jon i gave etter OL-suksessen. Men det kostet mer enn det smakte, og da huset endelig sto ferdig måtte det raskt selges. Foto: Se og Hør
GJELDSSLUK: Dette huset fikk Jon i gave etter OL-suksessen. Men det kostet mer enn det smakte, og da huset endelig sto ferdig måtte det raskt selges. Foto: Se og Hør Vis mer

Flyttet nordover

I dag lever det tidligere bryteresset fra Kolbotn et godt liv lengst nord i Norge.

Det som bare skulle være en helgetur til Mehamn i 2010 for å trene et brytemiljø der, endte med hodestups forelskelse i Linda Rasmussen (47) – og flyttemelding til Finnmark.

– Kjærlighet er ikke noe man kan planlegge. Det sa bare pang da vi møttes, forteller Jon om forholdet som har fått ham på en ny og bedre kurs i livet.

Naturen, menneskene og kjærligheten i nord har vært en god medisin for Kolbotn-mannen. De seks årene som er gått, har gitt Jon ro – og mer selvinnsikt.

– Alle smellene jeg har vært gjennom har gitt meg verdifull erfaring. Nå lytter jeg mer til folk, og prøver å være behjelpelig hvis noen kommer til meg for å få råd. Jeg er totalt forandret fra da jeg selv drev med idrett. Da handlet alt bare om meg, innrømmer han til Se og Hør.

OL-TRIUMF: Jon Rønningen i aksjon i gullkampen mot japaneren Atsu Ji Miyahara under sommer-OL i Seoul, Sør-Korea i 1988. Rønningen tok gullet. Foto: NTB scanpix
OL-TRIUMF: Jon Rønningen i aksjon i gullkampen mot japaneren Atsu Ji Miyahara under sommer-OL i Seoul, Sør-Korea i 1988. Rønningen tok gullet. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Her kollapser popstjernen på åpen gate