- Jeg måtte kjøpe meg venner

Liv Ullmann var ensom i ungdomstiden.

ENSOM ULV: I tenårene betalte Liv Ullmann vennene sine for å få dem med på kino.  Foto: NTB scanpix
ENSOM ULV: I tenårene betalte Liv Ullmann vennene sine for å få dem med på kino. Foto: NTB scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: Nylig ble Liv Ullmann (77) hedret med en egen utstilling i hjembyen Trondheim. Selv om det varmet med all oppmerksomheten, brakte det også frem noen vonde minner for den prisbelønnede regissøren.

-  Jeg var så tynn og skral at jeg måtte betale for vennskapene. Jeg kjøpte meg venner, forteller Ullmann til Se og Hør.

Ga venninnen «lønn»

Utstillingen fant sted på Nova Kinosenter i Trondheim. Da hun som usikker 13-åring besøkte den samme kinoen, måtte hun bestikke en klassevenninne for å få selskap i salen.

- Jeg måtte betale både kinobillett og lønn for å få en av klassevenninnene til å bli med meg, minnes Liv.

Den profilerte 77-åringen ble født i Japan, men familien flyttet videre til USA hvor de bodde under krigen. Da hun var syv år gammel flyttet de til Trondheim hvor de slo rot.

- De ti årene jeg bodde i Trondheim er de viktigste i mitt liv, sa Ullman da hun i august i fjor ble hedre ved Trøndelag Teater.

STOR STJERNE: Liv Johanne Ullmann er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. I april fikk hun sin egen utstilling, «Et rom med Liv», i Trondheim.
STOR STJERNE: Liv Johanne Ullmann er en norsk skuespiller, manusforfatter og filmregissør. I april fikk hun sin egen utstilling, «Et rom med Liv», i Trondheim. Vis mer

Ble mamma alene

Også da Ullmann i 1966 ble mor til datteren Linn (49) befant hun seg alene. Jentas far var den svenske regissøren Ingmar Bergman, som jobbet med et filmprosjekt i Sverige. Liv ville føde i hjemlandet og reiste derfor hjem til Norge.

- Og da var jo ikke mamma her. Det var ingen. Jeg husker jeg tok drosje alene opp til sykehuset . «Stakkars Liv», har jeg tenkt. Men egentlig var det jo flott, har Ullmann tidligere sagt til VG.

TAKLET ALT ALENE: Ullmann hadde ingen andre med seg, da hun i 1966 kom til Oslo for å føde. Her er hun fotografert sammen med datteren Linn i 1973.  Foto: Aftenposten
TAKLET ALT ALENE: Ullmann hadde ingen andre med seg, da hun i 1966 kom til Oslo for å føde. Her er hun fotografert sammen med datteren Linn i 1973. Foto: Aftenposten Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg ble tilbudt rolle i «Sex og singelliv»