Prins Harry snakker åpent om prinsesse Dianas død:

- Jeg låste vekk følelsene i ung alder

Prins Harry forteller at han tok dødsfallet tungt.

SNAKKER UT: Prins Harry ble kjent som det britiske kongehusets sorte får i tenåra, da utagerende festing og skandaler ofte var å se på forsida av britiske aviser. De siste åra har han imidlertid jobbet hardt for å reparere ryktet. Nå sier han at han forsøker å gå i morens fotospor. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: Prins Harry ble kjent som det britiske kongehusets sorte får i tenåra, da utagerende festing og skandaler ofte var å se på forsida av britiske aviser. De siste åra har han imidlertid jobbet hardt for å reparere ryktet. Nå sier han at han forsøker å gå i morens fotospor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da prinsesse Diana av Wales døde i en tragisk bilulykke i Paris den 31. august for snart 20 år siden, var det prins Charles som måtte overlevere dødsbudskapet til deres to sønner - prinsene Harry (32) og William (34).

Begge var svært unge den gang, og de har flere ganger snakket åpent om hvordan det å miste sin egen mor har påvirket dem gjennom hele livet. Prins Harry, den yngste av de to brødrene, har spesielt fått fokus.

I et nytt intervju med kanadisk presse forklarer 32-åringen, som de siste månedene kanskje har blitt aller mest kjent for sitt forhold med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle, at dødsfallet fikk følelsesmessige konsekvenser for ham.

- Revet vekk

Det er The Washington Post som først omtaler saken.

Med et utagerende festliv og flere svin på skogen har han vært i britisk presse sitt søkelys i flere tiår, og mange har pekt mot Dianas død som en mulig start på problemene. De siste åra har han imidlertid jobbet hardt for å ivareta morens arv, ved å dedikere seg til veldedige organisasjoner og ved å endre imaget.

SORG: Mange husker bildene av de to prinsene i morens begravelse i 1997. Det var ingen tvil om at de to unge guttene var lammet av sorg etter Dianas tragiske bortgang. Foto: NTB scanpix
SORG: Mange husker bildene av de to prinsene i morens begravelse i 1997. Det var ingen tvil om at de to unge guttene var lammet av sorg etter Dianas tragiske bortgang. Foto: NTB scanpix Vis mer

I intervjuet med kanadiske CTV sier han at Dianas bortgang i 1997 fikk ham til å stenge realiteten ute.

- Mamma døde da jeg var 12 år, så følelsene mine låste jeg vekk i en veldig, veldig tidlig alder, forteller han.

I store deler av intervjuet fokuserer den 32 år gamle prinsen på arven etter moren. Hun hadde som kjent en viktig rolle innenfor bevisstgjøring av hiv- og aids-saken, og brukte utallige timer på andre veldedige organisasjoner. Hun fikk blant annet verdensomspennende oppmerksomhet da hun håndhilste på en mann med aids på 1980-tallet.

- Det var flott av henne. Og da hun var bare 36 ble hun revet vekk, sier prinsen.

Prinsen ønsker å gå i morens fotspor etter beste evne, etter å «nesten ha gått på veggen flere ganger» de siste 20 åra.

- Om man bare er én person, er det veldig, veldig vanskelig å komme videre. Men vi har klart å lage en plattform og et samfunn der folk og familier kan møtes og dele sine erfaringer om vite at de ikke er alene om dette, sier han.

GODT FORHOLD: Prins William og Harry var ofte å se ved morens side. Her er de ute på tur i London i 1988, etter å ha besøkt hertuginnen av York på et lokalt sykehus. Foto: NTB scanpix
GODT FORHOLD: Prins William og Harry var ofte å se ved morens side. Her er de ute på tur i London i 1988, etter å ha besøkt hertuginnen av York på et lokalt sykehus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Holder sammen

Harry har tidligere snakket åpent om morens død. I et intervju med The Telegraph i april forklarte han noe av det samme som han nå sier i det kanadiske tv-intervjuet.

- Min måte å håndtere det på var å stikke hodet i sanden og la være fra å tenke på moren min, fordi hvordan kunne det hjelpe? Det ville bare gjøre meg trist. Det ville ikke få henne tilbake, sa han.

- ET TOMROM SOM ALDRI KAN FYLLES: Under den offisielle åpningen av Mamohato Childern's Centre åpnet prins Harry seg og snakket om savnet av sin mor. Video: Reuters Vis mer

Det er imidlertid ikke bare Harry som har uttalt seg om tragedien. Storebror William, gift med hertuginne Kate, har også lettet på sløret om det tunge tapet ved flere anledninger. I slutten av mai åpnet han seg opp i et intervju med herremagasinet GQ.

- Jeg skulle ønske jeg kunne fått råd fra henne og jeg skulle ønske hun fikk møte Catherine og fått sett barna vokse opp. Det gjør meg trist at hun ikke er her og at de aldri vil få kjenne henne, fortalte han.

Prinsen sa at han er på et bedre sted nå enn hva han har vært på lenge.

- Jeg kan snakke mer åpent om henne, mer ærlig og jeg husker henne bedre nå, fortalte 34-åringen, som også avslørte at det har tatt ham nesten 20 år å komme til det stadiet.

Likevel er det ikke alltid like lett for ham å snakke om det tunge tapet.

- Det er ikke som andres sorg. Alle kjenner historien, alle kjenner henne. Det er en annen situasjon for de fleste mennesker når de mister noen. De har mulighet til å velge om de vil fortelle sin historie.

LES OGSÅ: Raser nedover på rikingliste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer