Christine Koht:

- Jeg lærer meg å gå for fjerde gang

Den kreftsyke komikeren deler nok en helseoppdatering på Facebook.

OPPDATERING: Christine Koht deler helseoppdatering med fansen på Facebook, der hun blant annet røper at hun lærer seg å gå for fjerde gang. Foto: NTB Scanpix
OPPDATERING: Christine Koht deler helseoppdatering med fansen på Facebook, der hun blant annet røper at hun lærer seg å gå for fjerde gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den folkekjære komikeren Christine Koht (52) har det siste året gjennomgått en rekke behandlinger, etter at det i januar ble kjent at hun var alvorlig kreftsyk. Koht oppdaterte lenge fansen om helsetilstanden sin gjennom podkasten «Koht vil leve», men etter at den siste episoden ble sluppet i juni har hun delt innlegg og korte videoer på Facebook i stedet.

Onsdag deler hun nok en videosnutt, der hun i videoteksten takker alle som heier på henne. Hun viser også stolt fram rullatoren sin. Den hjelper henne å lære å gå - for fjerde gang.

- Da jeg fikk leverbetennelse og leveren ble ødelagt lærte jeg meg å gå, og tre ganger har jeg blitt funnet bevisstløs og lagt i koma. Men se på rullatoren min, er den ikke fin? sier Koht i videoklippet.

«Tjukkebolla feita»

Hun viser også fram bildene hun har hengt opp på veggen, og forklarer hvordan hun føler seg når hun ser seg i speilet. Grunnet store mengder kortison har nemlig Koht fått det som ofte kalles et «måneansikt», en vanlig bivirkning av behandlingen.

- Når jeg ser meg selv i heisen, altså, jeg får sjokk. Jeg tenker sånn: «Tjukkebolla feita». Til dere som lurer på hvorfor jeg er tjukk, det er fordi jeg gikk på tusen milligram kortison, og da spiste jeg sånn ti, tolv, tjue grøt om dagen. Så jeg gikk opp 25 kilo. Men greia er at mye av dette er bare vann. Så inni meg så er jeg størrelse 36. Så når jeg er frisk, jeg ber til gud om at jeg overlever, så kommer jeg ut så tynn, sier komikeren lattermildt.

Saken fortsetter nedenfor.

Kortisonbehandlingen kom som følge av tre kurer med immunterapi som tidligere i år førte til at immunforsvaret til Koht angrep leveren. En konsekvens av dette har i Kohts tilfelle vært et større ansikt.

I begynnelsen av juni stilte Koht opp i et intervju med Aftenposten der hun omsider viste fram sitt «nye» ansikt.

- Det er jo et rart ansikt. Jeg vil ikke si at det er stygt, men det er rart. Det er liksom ikke meg. Men når jeg først har fått dette fjeset, så må jeg bruke det til noe. Jeg vil vise det fram. Hei, her er jeg, liksom, sa hun til avisa den gang.

Kreft med spredning

I innlegget på Facebook skriver Koht også om dagen da hun fikk kreftdiagnosen. Dagen før sto hun på scenen og spilte sitt nye show for sjuende gang, men måtte gå av etter 15 minutter fordi hun følte seg syk.

Hos legen den påfølgende dagen fikk hun den nedslående beskjeden om at hun hadde kreft med spredning i halsen, begge mandlene og i ryggen.

Vis mer

Det første hun spurte legen om var om hun kom til å dø av kreften.

«Og han kunne jo ikke svare annet enn at det skal vi alle en dag», skriver 52-åringen i Facebook-innlegget.

LES OGSÅ: Susanne Wergeland: - Jeg har vært mye trøtt og sliten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer