Jakob Oftebro:

- Jeg kysser en mann like inderlig

Jakob Oftebro er for tiden aktuell i «Tom of Finland» som portretterer homofil kjærlighet. 

FRA FILMEN: Jakob Oftebro som Jack og Pekka Strang som Touko Laaksonen, bedre kjent som Tom of Finland. FOTO: Helsinki Film/Pressebilde.
FRA FILMEN: Jakob Oftebro som Jack og Pekka Strang som Touko Laaksonen, bedre kjent som Tom of Finland. FOTO: Helsinki Film/Pressebilde. Vis mer
Publisert

(SEOGHØR.NO): Den populære skuespilleren Jakob Oftebro (31) har ikke bare gjort suksess her hjemme i Norge. Sverige og Danmark har for lengst trykket han tett til sitt bryst. Nå er han også aktuell i Finland med filmen «Tom of Finland».

«Tom of Finland» handler blant annet om homofil kjærlighet, noe Oftebro synes det bør gjøres mer av på det store lerretet.

Å kysse en av samme kjønn har han ingen problemer med.

- Jeg kysser like inderlig selv om det er med en mann. Den eneste forskjellen er at jeg kanskje kjenner at skjegget stikker litt. Det verste er todagers sandpapir, så jeg kan skjønne at akkurat det blir et tema, forteller han i et intervju med nettstedet Gaysir.

Saken fortsetter under bildet.

PREMIERE: Tom of Finland hadde verdenspremière fredag 27. januar, som åpningsfilmen under Göteborg Film Festival. Ordinær finsk première finner sted den 24. februar. Det er fortsatt ikke bestemt om og eventuelt når filmen slippes i Norge. Her er skuespillerne Dome Karukoski, Werner Daehn, Seumas F. Sargent, Jakob Oftebro på premieren. Foto: NTB scanpix
PREMIERE: Tom of Finland hadde verdenspremière fredag 27. januar, som åpningsfilmen under Göteborg Film Festival. Ordinær finsk première finner sted den 24. februar. Det er fortsatt ikke bestemt om og eventuelt når filmen slippes i Norge. Her er skuespillerne Dome Karukoski, Werner Daehn, Seumas F. Sargent, Jakob Oftebro på premieren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Våge å være seg selv

«Tom of Finland», eller Touko Laaksonen, som han egentlig het, var i all hovedsak en kunstner som laget tegninger som viste homoerotisk kjærlighet basert på menn i hans liv. Der finner man også karakteren Jack, som Oftebro spiller.

IKKE REDD: Oftebro er ikke redd for å kysse menn. Nå er han aktuell i en film som omhandler homofil kjærlighet. Foto: Skjermdump fra trailer/Helsinki Film
IKKE REDD: Oftebro er ikke redd for å kysse menn. Nå er han aktuell i en film som omhandler homofil kjærlighet. Foto: Skjermdump fra trailer/Helsinki Film Vis mer

- Dette var en tid da homofili var straffbart mange steder, og det ble sett på som en sykdom som kunne behandles. Touko kjempet en hard kamp, og måtte flytte hver gang noen fant ut hvem han var. Han måtte arbeide i hemmelighet, og opplevde at det han selv anså som kunst ble sett på som pornografi.

Oftebro sier han ikke ser på homofile som forskjellige fra ham selv.

- Jeg synes det er synd at det har blitt skildret så lite av homofil kjærlighet hittil. Vi har «Brokeback Mountain», «Tørk ikke tårer uten hansker», og nå endelig «SKAM», men det bør være mer.

SE TRAILER HER:

Ofrer kroppen for filmene

Den norske filmstjernen er i vinden som aldri før og filmprosjektene står i kø. Skuespillerlivet er imidlertid ikke bare glamorøst for Oftebro, som bruker kroppen som verktøy i filmprosessen.

I rollen som slavedriver i den danske filmen «Gullkysten» gikk skuespilleren ned hele 18 kilo, og han har tidligere fortalt at det var en stor utfordring, som gjorde ham ekstremt sliten.

– Først noen måneder med lite mat og jogging her hjemme, men det var først da vi kom til Ghana at det ble alvor. Der spiste jeg 600 kalorier om dagen og jobbet 14-timers dag. Når de andre spiste lunsj og fikk energi, ble jeg bare mer og mer utmattet, for­talte Oftebro til A-magasinet.

Saken fortsetter under bildet.

ENDRER KROPPSFASONG: Før innspillingen av «Gullkysten» måtte Jakob Oftebro gå ned 18 kilo. Litt senere måtte han fete seg opp for rollen som adelsmann i filmen «Tordenskjold & Kold». Foto: Euforia film/SF Norge AS
ENDRER KROPPSFASONG: Før innspillingen av «Gullkysten» måtte Jakob Oftebro gå ned 18 kilo. Litt senere måtte han fete seg opp for rollen som adelsmann i filmen «Tordenskjold & Kold». Foto: Euforia film/SF Norge AS Vis mer

- Voldsom forandring

Da Oftebro i fjor var aktuell i filmen «Tordenskjold og Kold», krevde rollen som adelsmann at han nok en gang måtte endret kroppsfasong.

Fra å være avmagret i «Gullkysten» måtte han denne gangen legge på seg flere kilo for å få «pondus». Det ble en stor overgang.

- Å komme hjem fra Afrika, utsultet og avmagret, og skulle spille krigshelten og adelsmannen Tordenskjold. Den gangen målte man jo status i livvidde, så jeg gikk opp masse i vekt for å få den riktige pondusen.

- Helt klart en morsommere prosess enn å sulte seg, men det var voldsomt med en så stor forvandling på kort tid, sa 30-åringen til Dagbladet Magasinet.

Fant lykken med skuespillerkollega

Privat er Jacob sammen med skuespilleren Iben Akerlie (28).

Paret bor til vanlig sammen i København, og da Se og Hør snakket med Iben i august i 2015, la hun ikke skjul på at det er fint at kjæresten driver med det samme som henne.

- Selv om Jakob ikke kommer med helt konkrete tips, er det godt å ha ham å lene meg til, sa hun åpenhjertig til Se og Hør den gang.

KJÆRESTER: Jakob Oftebro og Iben Akerlie møttes under innspillingen til filmen «Victoria» i 2013. Det var der kjærligheten skal ha begynt å blomstre. Foto: NTB scanpix
KJÆRESTER: Jakob Oftebro og Iben Akerlie møttes under innspillingen til filmen «Victoria» i 2013. Det var der kjærligheten skal ha begynt å blomstre. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Hugh Grant viste frem sin svenske kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer