Sharon Stone om hjerneslaget:

- Jeg kunne nesten ikke gå, høre eller se

Filmstjernen fikk fem prosent sjanse for å overleve.

PÅ BEDRINGENS VEI: Sharon Stone (t.v.) sammen med Halle Berry på «Catwoman»-premieren i Los Angeles i juli 2004, tre års tid etter det alvorlige hjerneslaget. Foto: Kevin Winter/Getty Images/AFP/ NTB scanpix
PÅ BEDRINGENS VEI: Sharon Stone (t.v.) sammen med Halle Berry på «Catwoman»-premieren i Los Angeles i juli 2004, tre års tid etter det alvorlige hjerneslaget. Foto: Kevin Winter/Getty Images/AFP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Sharon Stone (59) var ikke bare et av verdens største sexsymboler på 1990-tallet, hun var også en av USAs mest ettertraktede skuespillere.

Hun huskes godt fra filmer som «Basic Instinct», «Casino» og «Catwoman», som ga henne flere nominasjoner og som til slutt landet henne en stjerne på Hollywoods beryktede Walk of Fame.

De siste åra er det imidlertid kanskje hennes kjærlighetsliv, filantropi og ikke minst helse som har skapt overskrifter. I 2001 opplevde nemlig den folkekjære skuespilleren en hendelse som skulle forandre livet hennes for alltid.

- Kunne ikke gå

Hun har tidligere, i vage ordelag, fortalt at hun ble rammet av en massiv hjerneblødning, som følge av et hjerneslag. Det kostet henne nesten livet. Nå forteller hun om tiden etterpå, og om kampen tilbake til et normalt liv etter sykdommen.

- I 2001 fikk jeg slag og en kraftig hjerneblødning, og jeg hadde fem prosent sjanse for å overleve, sier 59-åringen i radioprogrammet «Radio Times», sitert av Hello! Magazine.

«Basic Instinct»-stjernen mistet nesten all funksjonalitet i venstre side av kroppen, og hun forteller nå at det tok lang tid før kroppen kom seg igjen.

I 2000: Clint Eastwood blir tildelt pris fra Sharon Stone under filmfestivalen i Venezia for snart 18 år siden. Foto: AP/ NTB scanpix
I 2000: Clint Eastwood blir tildelt pris fra Sharon Stone under filmfestivalen i Venezia for snart 18 år siden. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg kunne nesten ikke gå, for hoften min var så ustabil. Jeg kunne ikke se på mitt venstre øye, og jeg kunne ikke høre på venstre øre.

Ifølge Norsk Helseinformatikk skyldes et hjerneslag en blodpropp i hjernen. Tidlig behandling er avgjørende for om pasienten overlever eller ikke. I Norge er det nærmere 12 000 tilfeller av dette årlig.

Stone vet godt om konsekvensene av sykdommen. Det tok henne nesten tre år før hun i det hele tatt klarte å skrive sitt eget navn igjen.

- Jeg fikk ikke armen til å høre på hjernen, så jeg ble nødt til å lære meg både å lese og skrive på nytt. Jeg måtte lære å snakke igjen, forteller hun.

Kunne gått veldig galt

Stone overlevde hjerneblødningen, selv om prognosene tilsa at det kunne gått langt verre - noe vi har sett flere eksempler på. I slutten av 2016 mistet skuespiller Debbie Reynolds (84) livet etter å ha fått et alvorlig hjerneslag.

Dødsfallet førte til en tragisk slutt på romjula for filmelskere, da også Reynolds datter, «Star Wars»-skuespilleren Carrie Fisher (60) gikk bort, dagen før moren.

Reynolds dødsfall ble bekreftet av sønnen Todd Fisher (59).

- Det siste hun sa i dag tidlig var at hun var utrolig, utrolig trist over tapet av Carrie. Hun sa hun ville være med Carrie igjen. Femten minutter seinere fikk hun et alvorlig slag, sa Reynolds sønn den gang.

Livet hennes sto ikke til å redde, og hun døde på sykehus litt over ett døgn etter datteren.

Reynolds ble 84 år gammel og var skuespiller. Hun spilte en av hovedrollene i klassikeren «Singin' in the Rain» med blant andre Gene Kelly.

- Jeg har sett alt

Det er ikke bare sin egen helse Stone har klart å skape overskrifter med den siste tida. Under et intervju med «CBS Sunday» i januar i år fikk hun seg en god latter da hun ble spurt om hun hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av sin karriere i Hollywood.

- Jeg har vært i denne bransjen i 40 år. Og når du ser ut som meg, og kommer fra «Ingensteds» i Pennsylvania? Jeg kom ikke hit med noen form for beskyttelse. Jeg har sett alt, sa Stone.

Stone, som gjør comeback på tv i disse dager med HBO-serien «Mosaic», fikk sitt store gjennombrudd i Hollywood med «Total Recall» i 1990.

Hun poserte naken for Playboy i en alder av 32 år, som den gang ble sett på som vågalt. Det var også etter Playboy at hun fikk femme fatale-rollen mot Michael Douglas i «Basic Instinct».

Alenemor for tre

Med to skilsmisser bak seg og tre adopterte sønner i alderen 11, 12 og 17 år, har Stone klart seg gjennom det meste på egen hånd.

Hun tok med seg sønnen Roan som date på årets Golden Globe, og viste ham stolt fram på den røde løperen. I intervjuet med CBS forklarte hun også hvorfor hun har vært mye alene i livet:

I FIN FORM: Sharon Stone og sønnen Roan Joseph Bronstein på Golden Globe-utdelingen i januar. Foto: NTB scanpix
I FIN FORM: Sharon Stone og sønnen Roan Joseph Bronstein på Golden Globe-utdelingen i januar. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg ville ikke ha en mann som definerte meg, og siden det ikke finnes så mange ekte menn og bra forhold i Hollywood, forble jeg alene.

Stone understreker også at på grunn av «MeToo» og «Time's Up»-bevegelsene, begynner kvinner å innse hvilken gave de har, og at man som kvinne ikke må oppføre seg som menn for å være mektige og verdifulle.

LES OGSÅ: Her blir eks-paret avslørt i familiebryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer