VANSKELIG: Forfatteren sier til VG Helg at skammen og sorgen forbundet med farens overgrep fortsatt er med henne i livet. 71-åringen finner ro og fred i blant annet lek med dukkehus og hagearbeid. Foto: SCANPIX
VANSKELIG: Forfatteren sier til VG Helg at skammen og sorgen forbundet med farens overgrep fortsatt er med henne i livet. 71-åringen finner ro og fred i blant annet lek med dukkehus og hagearbeid. Foto: SCANPIXVis mer

- Jeg kunne aldri være trygg

Herbjørg Wassmo (71) har ennå ikke lagt farens overgrep bak seg.

SEOGHØR.NO: Den anerkjente forfatteren Herbjørg Wassmo (71) fortalte for fire år siden at hun ble utsatt for overgrep fra sin egen far da hun var barn.

Avsløringen kom i forbindelse med lanseringen av familiekrøniken «Hundre år», mens årets bok fra forfatteren - «Disse øyeblikk» - også inneholder noe av den samme tematikken.

I et intervju med VG Helg forteller 71-åringen at hun finner god terapi i å fortape seg i sitt svært forseggjorte dukkehus med detaljerte miniatyrmøbler og - dukker.

- Denne lekenheten i ro og fred betyr mye for meg. Jeg ble veldig tidlig voksen og mistet roen til å leke. Det var for mye ansvar, for mye sorg, forteller Wassmo åpenhjertig.

«Dinas bok»-forfatteren innrømmer at hun fortsatt sliter med raseriet og sorgen over sin tapte barndom. Da er det å «putle med de små miniatyrtingene» en god måte å få utløp for følelsene.

- Min barndom var full av skygger. Jeg kunne aldri være trygg. Men i livet mitt nå og i dukkehuset er det jeg som er sjefen, understreker hun i intervjuet.

Den sympatiske skribenten, som holdt tett om farens overgrep i mange tiår, har ennå ikke lagt opplevelsene og skammen bak seg. Men Wassmo har funnet ut at det å bearbeide traumene og finne en måte å leve med dem, kan være den beste måten å ufarliggjøre dem på.

LES OGSÅ: Scheies traumatiske mareritt