David Duchovny:

- Jeg kom aldri helt i mål

David Duchovny har vært borte fra rampelyset en god stund. Nå åpner han opp om hvor vanskelig det er å være involvert i eget yrke.

FORSVANT: David Duchovny har ikke vært å se på TV-skjermen på flere år. I mellomtiden har gitt ut bøker og musikkalbum. Nå er han også tilbake som skuespiller. Her med «X-files»-kollega Gillian Anderson. Foto: Rune Hellestad/UPI/Shutterstock/NTB
FORSVANT: David Duchovny har ikke vært å se på TV-skjermen på flere år. I mellomtiden har gitt ut bøker og musikkalbum. Nå er han også tilbake som skuespiller. Her med «X-files»-kollega Gillian Anderson. Foto: Rune Hellestad/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Skuespiller David Duchovny (61), best kjent fra sine roller som Hank Moody i serien «Californication» og FBI-agenten Fox Mulder i «X-files», har de seineste årene vært borte fra rampelyset som skuespiller. Men det betyr ikke at han har sittet i ro.

- Prøvde å bryte meg løs

Siden 2015 har han gitt ut fire romaner og to album. Nå er han ute med en singel kalt «Tessera».

I et intervju med The Guardian forteller Duchovny hvordan han har klart å balansere de ulike rollene i underholdningsbransjen.

- Hvis jeg observerte utenfra, ville jeg si at jeg var en fyr som prøvde å bryte meg løs fra en eller annen lenke, sier skuespilleren om seg selv.

- Jeg mener at begrensningene ved å være skuespiller er at du bruker instrumentet ditt til tjeneste for andres ord og visjoner. Det er ikke det at jeg ikke liker skuespill, det gjør jeg, men jeg ville uttrykke meg mer. Jeg antar at det er fellesnevnere mellom sang- og forfatterkarrieren, forklarer han.

- Et mareritt

Mellom 2017 og 2020 hadde ikke Duchovny en eneste rolle i en film eller TV-serie. Det var en bevisst pause.

- Det var ingen roller som jeg var desperat etter å gjøre, og jeg trengte heller ikke å gjøre noe jeg ikke ville. Jeg forsøkte selv å utvikle noen show som kom langt i prosessen, men aldri helt i mål. Jeg var ikke en del av det markedet på tre år, som var helt greit, sier han.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.12.2015 KNAUSGÅRD-INSPIRERT: Den nye sesongen av X-files er ifølge regissør Chris Carter inspirert av Karl Ove Knausgårds serie «Min kamp». Video: Fox Vis mer

- Jeg forsøkte å ha en mer praktisk tilnærming og tilstedeværelse til skuespilleryrket. Jeg ville være mer involvert, og det er jævlig vanskelig. Det er helt ærlig et mareritt, men absolutt verdt det, fortsetter Duchovny.

Tilbake på skjermen

Duchovny innrømmer at han er noe bortskjemt som skuespiller. Han har hatt noen mislykkede forsøk som regissør, men avslører at han har lyst til å prøve igjen.

- Jeg gjorde greiene mine og dro hjem. I det lengste holder man på med en film i tre måneder. Men som regissør er den samme filmen jobben din i minst halvannet år. Du må elske det du lager så mye at du kan holde på med det så lenge, i tillegg til at du omtrent ikke kan snakke om annet når filmen endelig kommer ut – halvannet år etter igjen, forklarer han.

Enten han likte det eller ikke så fant skuespilleryrket Duchovny på nytt. I fjor var han med i filmen «The Craft: Legacy», og han skal spille i en komedie om pandemien kalt «The Bubble».

LES OGSÅ: Nå blir de kollegaer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer