Bård Tufte Johansen:

- Jeg kollapset på legevakten

Komikeren har slitt med tarmproblemer i årevis.

(SE OG HØR): Tiden går fort når man har det moro – det kan Bård Tufte Johansen (47) skrive under på. Skiens-mannen har markert seg både på TV og scene – og nå er han arvtakeren etter Jon Almaas (49) i «Nytt på nytt».

I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør Extra kan du lese mer om Bård Tufte Johansen. Faksimile: Se og Hør
I SALG NÅ: I nyeste nummer av Se og Hør Extra kan du lese mer om Bård Tufte Johansen. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Avskjedsprogrammet til Almaas ble sett av hele 1,3 millioner seere, og Bård ser frem til å ta fredagskvelden fatt.

– Jeg er jo glad i nyheter og synes det er viktig at NRK driver med nyhetssatire, så jeg skal gjøre mitt beste for at «Nytt på nytt» også skal overleve dette! fortalte Tufte Johansen til KK nylig.

Men i programmet «Datoen» - som tidligere har blitt sendt på NRK - avslører han at det er en spesiell hendelse han har å takke for at han har klart å skape seg en karriere i TV-bransjen: da han kapret jobben i NRK-programmet «U» gjennom en åpen audition.

Den utvalgte

På Chateau Neuf i Oslo dukket flere hundre håpefulle opp. Men det var bare én som skulle bli plukket ut.

– Det varte hele dagen, og jeg ringte hjem fra en telefonkiosk og fortalte moren min hvordan det gikk: «Det er bare 50 igjen». «Nå er det bare 12 igjen».

Noen dager senere falt avgjørelsen.

Bård var hjemme i Skien hos familien.

GJENNOMBRUDD: Bård (midten) og Harald Eia (t.h.) sammen med Jo Raknes i forbindelse med innspillingen av NRK-suksessen «Lille lørdag» i 1995. Foto: Scanpix
GJENNOMBRUDD: Bård (midten) og Harald Eia (t.h.) sammen med Jo Raknes i forbindelse med innspillingen av NRK-suksessen «Lille lørdag» i 1995. Foto: Scanpix Vis mer

– Det ringer og faren min sier: «Noen fra NRK skal snakke med deg». Alle var stille i huset. Jeg hadde ikke blitt overraska om det var Einar Gerhardsen på telefonen. NRK var jo så svært, sa Tufte Johansen, og mimret om jobbtilbudet.

Gode venner

Et av de første menneskene Bård møtte i NRK, var Harald Eia (50).

– En person med bustete hår og skikkelig Blindern-fyr. Det var helt enormt å treffe noen som var så interessert i humor. For meg åpnet det seg en helt ny verden. Det var kjærlighet ved første blikk. Vi snakket humor, diskuterte, skrev og så på «The Simpsons». Det var som en forelskelse, for det var altoppslukende, forklarer Bård.

HUMORVETERANER: Bård og Harald har gjort mange forskjellige prosjekter sammen. Her leder de programmet «Storbynatt» i 2010. Foto: Scanpix
HUMORVETERANER: Bård og Harald har gjort mange forskjellige prosjekter sammen. Her leder de programmet «Storbynatt» i 2010. Foto: Scanpix Vis mer

– Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten Harald – og det vi har fått til. Jeg er takknemlig for det, fortalte Bård til Dagbladet, da Eia fylte 50.

Smertefull tilstand

Men voksenlivet har også ført med seg helsemessige utfordringer for den populære komikeren.

Som liten ble han operert for tarmslyng, men i voksen alder har problemene hvor tarmene roterer så kraftig at blodforsyningen hindres, kommet tilbake.

Dette gir store smerter og kan føre til livstruende situasjoner.

– Magen er min akilleshæl. Når jeg går ut av sykehuset, vet jeg at det ikke er for siste gang, har Bård tidligere sagt til VG om lidelsen.

TAR OVER FOR EKS-KOLLEGAEN: Bård Tufte Johansen tar over som programleder i «Nytt på nytt» etter Jon Almaas. Her er sammen i år 2000, da de begge var programledere Spellemannpris-utdelingen. Foto: Scanpix
TAR OVER FOR EKS-KOLLEGAEN: Bård Tufte Johansen tar over som programleder i «Nytt på nytt» etter Jon Almaas. Her er sammen i år 2000, da de begge var programledere Spellemannpris-utdelingen. Foto: Scanpix Vis mer

Tre ganger har tarmene knytt seg de seks år siste årene. Første gang han fikk tarmslyng som voksen, var etter å ha løpt halvmaraton som ledsager for en blind.

– Den blinde ble sliten og brukte lang tid, falt nesten sammen og måtte få vann. Jeg tenkte ikke nok på mitt eget vanninntak. Da slo jo tarmene seg helt vrange. Jeg kollapset på legevakten, før jeg ble lagt inn på sykehus i tre dager. Dette er jo forferdelig smertefullt sier han i intervjuet med VG.

LES OGSÅ: Sønnen kom med alvorsord da Bård Tufte fortalte om sin nye jobb