OPPLEVDE MARERITT: Modell Katie Piper var bare 24 år gammel da livet hennes ble snudd på hodet for ti år siden. Intetanende fikk hun syre i ansiktet midt i London, og skadene hun ble påført var nær fatale. Nå slippes gjerningsmannen fri. Foto: NTB scanpix / Stella
OPPLEVDE MARERITT: Modell Katie Piper var bare 24 år gammel da livet hennes ble snudd på hodet for ti år siden. Intetanende fikk hun syre i ansiktet midt i London, og skadene hun ble påført var nær fatale. Nå slippes gjerningsmannen fri. Foto: NTB scanpix / Stella Vis mer

Katie Piper

- Jeg kjente at ansiktet mitt fordampet

Katie Piper fikk ansiktet sitt ødelagt.

Publisert

Før mars 2008 var britiske Katie Piper (34) en aspirerende modell, programleder og filantrop. I løpet av få dager skulle livet brått endre seg for den da 24 år gamle modellen, da det verst tenkelige fant sted.

Etter å ha møtt en mann, som i dag er dømt til livstid i fengsel ganger to, trodde hun at hun hadde funnet en å investere sin kjærlighet i. De begynte å møte hverandre regelmessig i en tidsperiode på to uker, men på et av stevnemøtene ble Piper voldtatt og knivstukket i over åtte timer på et hotell.

Hun var redd for overgriperen, og var sparsom med detaljer overfor politiet om hva som faktisk hadde skjedd. Få dager senere, den 31. mars 2008, satt hun på en internettkafé ved Golders Green Road i London. Intetanende ble verden hennes snudd på hodet, da en mann med hette kastet svovelsyre i ansiktet hennes.

HARDT SKADD: Katie Piper stod fram i programmet «My beautiful face» som dokumenterte behandlingen og bedringen hennes. Her er hun fotografert på sykehuset kort tid etter angrepet. Foto: Stella Pictures
HARDT SKADD: Katie Piper stod fram i programmet «My beautiful face» som dokumenterte behandlingen og bedringen hennes. Her er hun fotografert på sykehuset kort tid etter angrepet. Foto: Stella Pictures Vis mer

Dette ble starten på marerittet. Denne uka måtte hun gjenoppleve det hele igjen.

Enorme skader

Skadene var nær fatale. Legene kunne konstatere at store deler av huden i ansiktet, på hendene og på brystet hennes var brent bort, mens hun samtidig manglet et øre, var blind på et øye og hadde andre alvorlige problemer.

I dag lever hun et tilnærmet likt normalt liv. Hun har mann og barn, og på avstand er det ikke noe galt med henne. Kommer man nærmere, kan man derimot fortsatt, ti år etter, skimte uretten hun fikk servert.

Piper er aktuell i «Strictly Come Dancing, altså i britiske «Skal vi danse», og sliter fortsatt med ettervirkningene av skadene. Selv etter over 250 operasjoner i ansiktet, kan etterdønningene ha implikasjoner på deltakelsen.

FØR: Slik så Katie Piper ut tidlig i 20-åra, før hun ble angrepet med syre. Foto: Stella Pictures
FØR: Slik så Katie Piper ut tidlig i 20-åra, før hun ble angrepet med syre. Foto: Stella Pictures Vis mer
ETTER: Dette bildet er tatt etter flere operasjoner, men skadene er fortsatt synlige. Foto: Stella Pictures
ETTER: Dette bildet er tatt etter flere operasjoner, men skadene er fortsatt synlige. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Pusteproblemet mitt gjør treningen vanskeligere. Jeg har prøvd å øve på noen dansetrinn, men jeg kan egentlig ikke ta hodet mitt bakover på grunn av alt arrvevet som starter øverst på hodet mitt, fortalte hun til Mirror tidligere i august.

- Alle spør om hvorfor jeg lager grimaser, og jeg bare: 'Nei, det der er ansiktet mitt', sa hun til avisa.

Hun legger heller ikke skjul på at synet kan by på problemer.

STERK APPELL: 18 år gamle Reshma ble angrepet med syre i fjor. I håp om å få slutt på syreangrepene i India har hun gått sammen med veldedighetsorganisasjonen Make Love Not Scars og laget en gripende sminkevideo. Video: Make Love Not Scars Vis... Vis mer Vis mer

Hørte skrikene

Det var Stefan Sylvestre som kastet en kopp svovelsyre i ansiktet hennes i 2008, før han løp fra åstedet.

- Jeg kunne høre noen som skrek og skrek, og jeg ønsket at de sluttet å skrike. Så skjønte jeg at det var meg, sa Piper til Daily Mail etter angrepet.

- Jeg sto på gata med folk som gikk forbi og kjente at ansiktet mitt fordampet. Jeg trodde jeg sto i brann mens syren åt seg inn i huden min.

Syren brant gjennom fire lag av huden hennes, og rant ned i halsen. Piper ble blind på det ene øyet, luftrøret ble brent, og ansiktet ble så ødelagt at hun var ugjenkjennelig. Det var det verste syreangrepet legene noen gang hadde sett, uttalte de den gang.

TILBAKE I FORM: Katie Piper smiler ofte til fotografene, og er åpenbart stolt av hva hun har klart på de ti viktigste årene i livet sitt. Foto: NTB scanpix
TILBAKE I FORM: Katie Piper smiler ofte til fotografene, og er åpenbart stolt av hva hun har klart på de ti viktigste årene i livet sitt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Angriperen ble raskt fakket, og ble dømt til livstid i fengsel. Han var bare 19 år gammel da han forandret livet til modellen for alltid, og dommeren tok derfor dette med i beslutningen da dommen falt: Livstid i fengsel, men med mulighet for prøveløslatelse etter seks år.

Nå, etter å ha tilbrakt ni år bak lås og slå, har han fått innvilget en prøveløslatelse. Ifølge Aftonbladet ble det argumentert for at den dømte hadde vist empati og sympati for sitt offer, og at han viste anger for ugjerningen han hadde utført.

- Veldig vanskelig

Piper har åpenbart fått med seg nyheten. Britiske tabloider har skrevet side opp og ned om prøveløslatelsen, men det tok en stund før stjerna valgte å kommentere det selv.

I en uttalelse på Twitter skrev hun nylig at den siste tiden har vært tung for henne.

- Dette er en veldig vanskelig tid for meg. Jeg prøver å forstå avgjørelsen, og at dette er noe jeg må håndtere. De siste to ukene har «Strictly Come Dancing» gitt meg en varm velkomst og en positiv distraksjon fra fortiden mi, skriver hun, og fortsetter:

- Selv om det ikke eksisterer ei god tid å høre disse nyhetene på, er jeg glad jeg har denne nye reisen å fokusere på. Takk for støtten, jeg setter virkelig pris på det, skriver hun, og avslutter med en x.

Det er ikke kjent om den dømte voldsmannen får noen konsekvenser i form av besøksforbud eller andre juridiske sanksjoner.

Lykken smiler

Selv om denne perioden oppleves som vanskelig for modellen, har hun mye å være takknemlig for. Takket være toppmoderne kirurgi er det nærmest umulig å se at hun for ti år siden manglet store deler av ansiktet sitt.

Privatlivet hennes er også blitt en solskinnshistorie. Hun har to barn, hvor den siste kom til verden i fjor vinter. Datteren Penelope Diane har hun sammen med ektemannen Richard Sutton, som hun forlovet seg med i 2014. Et år etter var de gift.

FANT KJÆRLIGHETEN: I 2015 giftet Piper seg med Richard Sutton, som hun nå har to barn med. Foto: NTB scanpix
FANT KJÆRLIGHETEN: I 2015 giftet Piper seg med Richard Sutton, som hun nå har to barn med. Foto: NTB scanpix Vis mer

Piper har også datteren Belle Elizabeth (4) med ektemannen. Til Hello! har hun tidligere fortalt at hun var redd for at hun aldri skulle få oppleve egne barn etter det grufulle angrepet. Hun hadde også problemer med fertiliteten.

- Det var en tid der jeg hadde lagt fra meg det at jeg skulle få en egen familie. Vi hadde prøvd i halvannet år før Penelope kom, sa hun i desember.

- Jeg føler meg helt komplett med to jenter, og jeg tror det holder. Om noe forandrer seg, tror jeg vi vil adoptere. Det er noe jeg og Richard har pratet om lenge, og han har alltid vært åpen for det, sa hun.

I dag har Piper skrevet bøker og laget tv-serier om sin opplevelse. Hun har også en egen organisasjon, Katie Piper Foundation, som jobber med å hjelpe andre som blir skadd i syreangrep eller i brann. Simon Cowell er blant andre aktiv i driften av den.

LES OGSÅ: Livet tok en brå vending for «The Nanny»-stjernen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer