ENGASJERT: Gunhild Stordalen lar ikke sykdommen systemisk sklerose hindre henne i å engasjere seg i hjertesakene sine, og mandag formiddag åpnet hun årets EAT-konferanse i Stockholm.  Foto: NTB scanpix
ENGASJERT: Gunhild Stordalen lar ikke sykdommen systemisk sklerose hindre henne i å engasjere seg i hjertesakene sine, og mandag formiddag åpnet hun årets EAT-konferanse i Stockholm. Foto: NTB scanpixVis mer

- Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta meg av livet mitt

Gunhild Stordalen åpnet EAT-konferansen i Stockholm etter å ha reist fra sykehuset mot legenes råd.

SEOGHØR.NO: Mandag formiddag entret Gunhild Stordalen (37) nok en gang scenen under den årlige EAT-konferansen i Stockholm.

Etter å ha stiftet EAT Food Forum i 2013, har Stordalen engasjert seg for fullt i miljøvennlig og bærekraftig produksjon av sunn mat for hele verden. Siden 2014 har hun imidlertid kjempet parallelt med den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

Etter å ha fått et tilbakefall i fjor høst etter vellykket, eksperimentell behandling på sykehuset i Utrecht er hun igjen tilbake i Nederland for ny behandling. Men akkurat nå befinner hun seg altså i Stockholm i stedet:

- Jeg kan ikke la være å jobbe med noe så spennende (...) Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å ta meg av livet mitt og det jeg brenner for - så får legene ta seg av sykdommen, sier Gunhild Stordalen til VG.

Saken fortsetter under bildet.

GOD STØTTE: Gunhild Stordalen ankom konferanseåpningen mandag formiddag sammen med kronprinsesse Mette-Marit (t.v) og kronprinsesse Victoria (bak t.h).  Foto: NTB scanpix
GOD STØTTE: Gunhild Stordalen ankom konferanseåpningen mandag formiddag sammen med kronprinsesse Mette-Marit (t.v) og kronprinsesse Victoria (bak t.h). Foto: NTB scanpix Vis mer

Sykdommen i annen rekke

Den engasjerte legen og miljøforkjemperen legger til at hun reiser tilbake til sykehuset i Nederland onsdag, for en «ny cocktail».

Overfor VG understreker Stordalen at sykdommen har gjort henne mer bevisst på hvordan hun bruker tiden sin.

- Ja, når en får en slik sykdom blir en bevisst på at du må bruke dagene. For meg er det mest meningsfulle jeg kan gjøre å jobbe for å realisere mine drømmer og mål som vi har satt oss fore i EAT, sier hun til avisen.

Under den to dager lange EAT-konferansen får Gunhild Stordalen støtte fra flere profilerte celebriteter. Både kjendiskokken Jamie Oliver (41) og kronprinsesse Mette-Marit (42) er blant dem som skal bidra på konferansen.

I april omtalte Se og Hør det nære vennskapet som skal ha utviklet seg mellom kronprinsessen og Gunhild Stordalen. Mette-Marit har vært til stede på samtlige av EAT-konferansene i Stockholm.

Saken fortsetter under bildet.

VAR PÅ PLASS: Også under EAT-konferansen 2015 var kronprinsesse Mette-Marit (t.v) og kronprinsesse Victoria (bak t.h) til stede for å støtte Gunhild Stordalens initiativ.  Foto: NTB scanpix
VAR PÅ PLASS: Også under EAT-konferansen 2015 var kronprinsesse Mette-Marit (t.v) og kronprinsesse Victoria (bak t.h) til stede for å støtte Gunhild Stordalens initiativ. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skremmende sykdom

Det var høsten 2014 at sykdommen til legen og EAT-grunnleggeren først ble kjent, i lørdagsutgaven til Dagens Næringsliv.

- Jeg våknet om nettene med smerter, vekket Petter og gråt. Det var som om jeg skulle kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredte seg i kroppen min, fortalte Stordalen i DN-reportasjen.

Siden den gang har Gunhild altså gjennomgått en tøff cellegiftbehandling som førte til hårtap, samt eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland. I fjor så det ut til at behandlingen av den alvorlige bindevevssykdommen virket, men så kom altså tilbakefallet:

- Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen i et intervju med God Morgen Norge i mars.

Saken fortsetter under bildet.

FORNØYDE PARTNERE: Petter og Gunhild STprdalen strålte sammen under den aller første EAT-konferansen i Stockholm i mai 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
FORNØYDE PARTNERE: Petter og Gunhild STprdalen strålte sammen under den aller første EAT-konferansen i Stockholm i mai 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

God støtte fra Petter

Ektemannen Petter Stordalen (53) har vært ved hennes side hele veien gjennom sykdommen, og har flere ganger åpnet seg om den tøffe kampen de går gjennom. I mai gjestet han TV 2-programmet «Senkveld», hvor han fortalte at han og kona aldri har «vært nærmere hverandre».

Da Gunhild Stordalen vant «Årets grønne pris» for sitt miljøengasjement under Se og Hørs kjendisgalla i november 2015, var det en rørt Petter som tok imot prisen på konas vegne.

Se video av takketalen nedenfor:

Hotellkongen har også fortalt om hvordan han og kona har taklet sykdommen hennes i selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», som ble gitt ut på Aller forlag i fjor høst.

Saken fortsetter under bildet.

SUKSESSRIK: Engasjementet til Gunhild Stordalen har ført henne over hele verden. Her er hun avbildet i rosehagen bak FN bygningen i New York høsten 2015, i forbindelse med en EAT-konferanse under FNs hovedforsamling.  Foto: NTB scanpix
SUKSESSRIK: Engasjementet til Gunhild Stordalen har ført henne over hele verden. Her er hun avbildet i rosehagen bak FN bygningen i New York høsten 2015, i forbindelse med en EAT-konferanse under FNs hovedforsamling. Foto: NTB scanpix Vis mer

Til Seoghør.no har Gunhild Stordalen tidligere uttalt at livet hennes forandret seg på mange måter etter hun møtte ektemannen.

- Petter har åpnet mange nye dører og gitt meg mange muligheter jeg ellers ikke ville fått, fortalte Gunhild, som ikke er i tvil om hva som er det beste med ektemannen.

- Det beste med Petter? Hvor lang tid har vi, sa du? Noe av det jeg liker aller best er at han er «hel ved», han er utrolig raus med mennesker rundt seg og behandler folk med den samme respekten, enten de heter Stoltenberg eller Hansen til etternavn. Og kanskje aller viktigst, han forsøker å gjøre verden til et litt bedre sted å være, sa hun i 2012.

Petter og Gunhild Stordalen har vært gift siden 2010, da de ga hverandre sitt ja under en kjendisspekket bryllupsfest i Marokko.

Frieriet skjedde to år tidligere på en fjelltopp i Aspen i den amerikanske delstaten Colorado.

Årets EAT-konferanse arrangeres i Stockholm 13. og 14. juni.

HOLDER KOKEN: Forrige uke var Gunhild Stordalen på plass da Bibbi Rödöö presenterte årets «sommerpratere» på den svenske radiokanalen P1. Stordalen er en av disse. Foto: Aftonbladet/ NTB Scanpix
HOLDER KOKEN: Forrige uke var Gunhild Stordalen på plass da Bibbi Rödöö presenterte årets «sommerpratere» på den svenske radiokanalen P1. Stordalen er en av disse. Foto: Aftonbladet/ NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Glemte sin egen bryllupsdag