- Jeg holdt på å ta livet av kona mi

Marerittet til Tore Halvorsen i Ole Ivars var nær ved å ende i tragedie.

KAN FEIRE: Tore Halvorsen og kona Pia er begge lykkelige over at marittet endte godt. Bildet er tatt på en MGP-fest.
KAN FEIRE: Tore Halvorsen og kona Pia er begge lykkelige over at marittet endte godt. Bildet er tatt på en MGP-fest. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tore Halvorsen (64) i Ole Ivars har sluttet å se på volds­filmer rett før leggetid. Han fikk nemlig vonde drømmer etter en film, noe som gikk utover kona Pia (52).

– Jeg holdt på å ta livet av henne, innrømmer Ole Ivars-stjernen i TVNorge-programmet «Typisk deg».

– Vi hadde sett en film, og da vi la oss drømte jeg at jeg infiltrerte et motorsykkelmiljø. I søvne kastet jeg meg rundt og tok et realt kvelertak på kona. Hun klorte og sparket før jeg slapp taket, sier Tore til Se og Hør.

Kjøp Se og Hør på iPad her.

Fikk panikk

Det er gått noen år siden den dramatiske natten. I dag ser kona Pia tilbake på situasjonen med latter.

– Jeg fikk angst. Tore lå bak meg i senga. Plutselig tok han tak rundt halsen min og klemte til. Jeg var helt desperat, men kjempet meg fri til slutt, forteller Pia til Se og Hør.

– Heldigvis har det ikke skjedd hverken før eller siden, sier Tore til Se og Hør.

ÆRLIG: I TVNorge-serien "Typisk deg" forteller Tore Halvorsen (64) om at han tok kvelertak på kona i søvne. Foto: Henning Jensen
ÆRLIG: I TVNorge-serien "Typisk deg" forteller Tore Halvorsen (64) om at han tok kvelertak på kona i søvne. Foto: Henning Jensen Vis mer

- Kan skje

Se og Hør har vært i kontakt med overlege og seniorforsker Michaela D. Gjerstad ved Nasjonalt Kompetansetjeneste for Søvnforstyrrelser (SOVno), Bergen. Hun forteller at kroppen vanligvis er lammet når man drømmer.

- De mest livaktige drømmer har vi i den såkalte REM søvn, som betyr rapid eye movement sleep. I denne fasen av søvnen er hjernen meget aktiv, nærmest som om vi er våken, på tross at vi sover. For at vi ikke utagerer drømmene våre, er den viljestyrte muskulaturen i denne fasen fysiologisk lammet, sier overlegen til Se og Hør.

Men i sjeldne tilfeller hender det at man kan leve ut drømmene sine fysisk i søvnen – slik det skjedde med Ole Ivars-vokalisten.

- Det kan vare at en bare snakker eller beveger seg litt, men er det en voldsom drøm så kan handlingen utføres like voldsom. Dette er dog fortsatt bare en drøm og har ingenting med ens personlighet eller adferd på dagtid å gjøre eller med den som ligger ved siden av.

Hun anbefaler de som har slik voldsom utagering av sine drømmer flere ganger i måneden å oppsøke nevrolog, særlig hvis man opplever selvskading, eller skader sengepartneren.

Kjøp Se og Hør på iPad her!

Les også: Reagerer på norsk barneoppdragelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer