PLAGENE KOM TILBAKE: Charlotte Fossums barneleddgikt var lite plagsom før «Anno»-innspillingen begynte, men etter exiten fra NRK-programmet har leddgikten blusset opp igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PLAGENE KOM TILBAKE: Charlotte Fossums barneleddgikt var lite plagsom før «Anno»-innspillingen begynte, men etter exiten fra NRK-programmet har leddgikten blusset opp igjen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Røk ut av «Anno» 2017:

- Jeg har vært på sykehuset tre ganger etter «Anno»

Charlotte Fossum måtte ut i en nervepirrende fekteduell. Så blusset leddgikten hennes opp igjen. 

Publisert

I fredagens episode av «Anno» møtte årets yngste deltaker, Charlotte Fossum (20), den eldste gjenværende kvinnelige deltakeren, Katja Kålheim (43), i en thriller av en fekteduell.

Først var stillingen veldig jevn, men så rykket førsteduellant Fossum ifra. På et tidspunkt ledet hun hele 6-2 over motstanderen, uten noensinne å ha fektet før.

Med ett begynte imidlertid andreduellant Kålheim å få inn poeng, og stillingen utjevnet seg før Fossum fikk inn to treff og ledet 9-7, ett poeng fra seier. Dét overtaket viste seg å bli skjebnesvangert:

- Jeg var sikker på at jeg skulle vinne da jeg ledet 9-7, tror det tok litt overhånd. Jeg begynte nesten å småtulle litt, og slappet mer av. Det var ikke så lurt, innrømmer Fossum overfor Dagbladet i dag.

KAMPKLAR: Fossum sier til Dagbladet at hun gledet seg masse til å fekte i duellen, ettersom hun aldri hadde prøvd det før «Anno». Foto: Frank Foss / NRK / Strix
KAMPKLAR: Fossum sier til Dagbladet at hun gledet seg masse til å fekte i duellen, ettersom hun aldri hadde prøvd det før «Anno». Foto: Frank Foss / NRK / Strix Vis mer

Var redd hun måtte operere igjen

For derfra gikk det feil vei for den unge førsteduellanten: Katja Kålheim fikk inn to kjappe treff, før hun avgjorde det hele med sitt tredje treff på rad da stillingen stod 9-9.

- Hun overrasket jo veldig, jeg tror det var mange som trodde jeg skulle ta henne. Men da hun begynte å ta meg igjen, begynte jeg å tenke at det ikke var så ille å ryke, innrømmer Fossum overfor Dagbladet.

Selv om vinnerinstinktet sviktet mot slutten, var det kanskje ikke den eneste grunnen til at seieren i fekteduellen glapp for Charlotte Fossum.

SPENNENDE: Fekteduellen mellom Charlotte Fossum (t.v.) og Katja Kålheim i fredagens «Anno»-episode inneholdt mange overraskelser. Foto: NRK / Strix
SPENNENDE: Fekteduellen mellom Charlotte Fossum (t.v.) og Katja Kålheim i fredagens «Anno»-episode inneholdt mange overraskelser. Foto: NRK / Strix Vis mer

Dagbladet har tidligere fortalt at 20-åringen ble diagnostisert med barneleddgikt som tiåring, men at hun likevel har gjort suksess med cheerleading. Våren 2015 tok hun en pause da hun måtte operere både korsbånd, leddbånd og menisk i det venstre kneet.

Og under fekteduellen i «Anno» kom smertene tilbake.

- Det hadde regnet fælt tidligere på dagen, og vi fektet i tøysko med gummisåler som skled veldig lett på det glatte podiet. Så jeg skled litt hver gang jeg hoppa fremover. Det venstre kneet skled utover og begynte å gjøre vondt, sier Fossum.

Bærumsjenta legger til at konsentrasjonen begynte å glippe da smertene meldte seg under duellen.

- Jeg ble ufokusert og mistet det helt da jeg fikk smerter i kneet. Jeg tenkte: «Oi, shit, det her var vondt». Der og da tenkte jeg at det var mest på grunn av operasjonen. Jeg var redd jeg hadde røket noe igjen og måtte operere på nytt, forteller Fossum.

På sykehus flere ganger

Heldigvis var det ikke det opererte leddbåndet til Fossum som ble mest belastet under fekteduellen.

- Kneet skled heldigvis inn mot høyre, og det er leddbåndet på den andre siden jeg har operert. Så jeg slapp heldigvis unna at det skled den veien.

Etter at hun røk ut av NRK-programmet, begynte imidlertid leddgikten hennes å blusse opp igjen.

- Det kan ha hatt noe med det å gjøre at jeg skled. Jeg var ganske fin før «Anno», men nå har jeg vært på sykehuset tre ganger i etterkant. Jeg har fått væske i kneet igjen, i det kneet jeg sklei med. Jeg må kanskje tappe det for leddvæske i mars, forteller 20-åringen.

OPP OG NED: Etter at hun fikk diagnosen oligoartikulær barneleddgikt som tiåring, har Charlotte Fossum hatt flere friskmeldinger - og tilbakefall. Cheerleading og fekting i «Anno» har hun uansett tatt på strak arm. Foto: Privat
OPP OG NED: Etter at hun fikk diagnosen oligoartikulær barneleddgikt som tiåring, har Charlotte Fossum hatt flere friskmeldinger - og tilbakefall. Cheerleading og fekting i «Anno» har hun uansett tatt på strak arm. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet har informert NRK og produksjonsselskapet Strix, som produserer «Anno» for NRK, om plagene Fossum har fått i etterkant av fekteduellen. Produsent Ida Jørgensen i Strix har følgende kommentar til saken:

«Vi tar sikkerheten til deltagerne veldig alvorlig, også under fekteduellen. Nettopp derfor har deltagerne på seg beskyttende plagg og utstyr som skal forhindre skader, i tillegg til at fektemesteren også kan stanse kampen når som helst underveis av sikkerhetshensyn», skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Rettferdig at han valgte meg

Etter den nervepirrende fekteduellen, som Fossum lenge lå an til å vinne, ble hun altså nødt til å ta farvel med de andre deltakerne og forlate «Anno»-settet.

Selv om hun syntes det var litt vemodig å ryke, var det også en lettelse.

- Med en gang jeg kom ut derfra tenkte jeg at det var ganske greit. Jeg skulle hjem til venner og familie jeg er glad i. På en måte var det veldig befriende, etter å ha vært innesperret på et lite sted, sier Fossum.

SVENN: Det var Magnus Vartdal som valgte Charlotte Fossum til førsteduellant i onsdagens episode. Foto: NRK
SVENN: Det var Magnus Vartdal som valgte Charlotte Fossum til førsteduellant i onsdagens episode. Foto: NRK Vis mer

20-åringen avslører at hun mot slutten fortalte meddeltakerne at hun begynte å bli litt lei av 1537-livet. At ukas svenn, Magnus Vartdal (22), valgte henne til førsteduellant kom derfor ikke som noen overraskelse.

- Magnus sa til meg på tomannshånd at han hadde merket at jeg ikke hadde det så bra der inne. Han tok det mest rettferdige valget. For jeg hadde opplevd masse allerede, og jeg merket at det var greit hvis jeg røk ut da.

Allerede den første uka i «Anno» var Fossum igjennom noen tøffe dager, da hun slet med et svennestykke i steinhugging - som hun til slutt måtte trekke seg fra.

Mot slutten av oppholdet kjente Fossum at det hele begynte å tære på henne.

- Man jobber hardt for å ikke ha det kjipt, men det gikk ganske innpå meg hvor tøft det var der inne. Jeg ble ganske nede av det, selv om jeg prøvde å være optimistisk, erkjenner hun.

KREVENDE OVERGANG: Charlotte Fossum satt med mange tanker om sin egen «Anno»-exit etter at oppholdet hennes var over. Foto: NRK
KREVENDE OVERGANG: Charlotte Fossum satt med mange tanker om sin egen «Anno»-exit etter at oppholdet hennes var over. Foto: NRK Vis mer

- Fikk skikkelig panikk

Vel hjemme igjen hos familien på Slemmestad i Buskerud, begynte en berg-og-dal-bane av følelser.

- De første dagene var veldig deilige. All mat smakte mye bedre, og alt var skikkelg digg.

- Etter kanskje en uke fikk jeg plutselig en skikkelig panikk-følelse: «Herregud, hvorfor røk jeg så tidlig? Hvorfor kjempet jeg ikke hardere? Gjorde jeg noe dumt?» Jeg ble veldig stressa og tenkte masse på det, sier Fossum.

KOSTBAR «LEKEGRIND»: Årets «Anno»-deltakere lever livet i en 1537-utgave av Trondheim som er bygget i Erkebispegården ved siden av Nidarosdomen. Video: NRK / Strix Vis mer Vis mer

«Anno»-exiten kom mer på avstand igjen da hun reiste til Gran Canaria på ferie, og tenkte på meddeltakerne som slet i Erkebispegården i Trondheim mens hun lå og solte seg.

- Jeg syntes det var mer greit å ha røket ut mens jeg var der nede, hehe. Og da jeg reiste opp til finaleinnspillingen og så hvor sykt skitne og ustelte de var, tenkte jeg at det var deilig at jeg slapp å sitte der. Det har vært litt opp og ned, fastslår Charlotte Fossum.

LES OGSÅ: «Twin Peaks»-stjerne døde før comebacket

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer