«Mesternes mester»:

- Jeg har vært langt nede

Selv om Magnus Moan synes det var leit å måtte forlate «Mesternes mester» fredag kveld, er det lite sammenliknet med det siste året.

UTE AV «MESTERNES MESTER»: Den tidligere kombinertløperen Magnus Moan (36) ble andre deltaker ut av «Mesternes mester». Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
UTE AV «MESTERNES MESTER»: Den tidligere kombinertløperen Magnus Moan (36) ble andre deltaker ut av «Mesternes mester». Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer
Publisert

ZADAR/TRONDHEIM (Se og Hør): Forrige uke var det programmets yngste deltaker, danseren Madeleine Enersen Hellerød (24), som måtte forlate «Mesternes mester». Denne uka var det forrige ukes temavinner, kombinert-veteranen Magnus Moan (36) som overraskende måtte takke for seg i den tøffe konkurransen.

- Jeg hadde jo selvfølgelig håpet å være med mye lenger, det er ikke noen tvil om det. Men jeg rakk å ta noen seire og bli temavinner, så jeg går ut med stolthet, sier Moan om sjokkexiten, kort tid etter innspillingen i Kroatia.

For det har lenge vært en liten drøm å delta i programmet for 36-åringen. Da han ble forespurt i fjor, var han fortsatt aktiv kombinertløper, og den stramme timeplanen tillot ikke noen ukers pause for en tv-innspilling.

I år var situasjonen annerledes, og da forespørselen kom på nytt, var det ikke noen tvil.

Tobarnsfaren fra Trondheim er den eneste nordmannen som har medalje i hele syv VM på rad. I 2014 ble Moan blant annet hedret med Holmenkollmedaljen for sin innsats for skisporten, som han har vært aktiv i siden han var 16 år gammel.

VETERAN: Magnus Moan har vært en av kombinertsportens kjente ansikter i nærmere 20 år. Foto: NTB Scanpix
VETERAN: Magnus Moan har vært en av kombinertsportens kjente ansikter i nærmere 20 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alt har sin tid, og jeg har drevet såpass lenge nå. Det er en ny generasjon på vei opp, og jeg må erkjenne at jeg kanskje har gjort mitt, sa Moan i en presseuttalelse for nøyaktig et år siden.

Kombinert-miljøet hadde da vært Moans utvidede familie og arbeidsplass i nesten 20 år. Da er det kanskje ikke så rart at verden snus på hodet når man legger toppidrettskarrieren på hylla.

- Veldig tøft

Moans drøm var å avslutte karrieren med en siste og åttende VM-medalje. Slik ble det ikke. VM-håpet røk under verdenscuprennet på Granåsen, få uker etter beslutningen om å legge opp var annonsert.

LA OPP: Etter fjorårets sesong, valgte 36-åringen å legge opp karrieren. Foto: NTB Scanpix
LA OPP: Etter fjorårets sesong, valgte 36-åringen å legge opp karrieren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv hadde Moan vurdert å legge opp en liten stund. 36-åringen hadde alltid jaget etter førsteplassen, men egen alder og de yngre generasjonene under ham, gjorde målet stadig vanskeligere. I tillegg var det liten tvil om at hans karriere hadde gått på bekostning av familielivet, med en «tålmodig» kone - som han selv understreker, og to små barn hjemme i Trondheim.

MANGE SKADER: Mesternes mester deltaker og tidligere basehopper Karina Hollekim forteller om skadene hun pådro seg i 2006, da fallskjermen ikke ble utløst skikkelig i et fallskjermhopp, og hun traff bakken i over 100 kilometer i timen. Vis mer

- Da jeg skjønte at mitt åttende VM røyk, forsto jeg at jeg var ferdig, sier han til Se og Hør, og legger ærlig til:

- Jeg så meg selv i speilet, og tenkte: «Vet du hva, Magnus, nå må du bare akseptere at du er ferdig». Jeg hadde liksom ikke den indre motivasjonen lenger. Men det var en stor utladning. Det var veldig tøft.

NY HVERDAG: Selv i sin nye jobb har Magnus Moan med seg deler av sin gamle jobb som kombinertløper, i form av pokal og lagbilde. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
NY HVERDAG: Selv i sin nye jobb har Magnus Moan med seg deler av sin gamle jobb som kombinertløper, i form av pokal og lagbilde. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer

Da VM-toget gikk, vedgår Moan at han var veldig langt nede. Men som han selv så klokt sier: I en sånn situasjon har man to valg.

- Du kan sitte og synes synd på deg selv, eller så kan du være proaktiv og tenke: «Ok, nå kan jeg se tilbake på en lang karriere, bruke nettverket jeg har bygget opp og brette opp ermene».

- På bar bakke

Men hvor begynner man egentlig, når hele ens voksne liv har vært tilbrakt på trening, i skisporet og i hoppbakken?

MEDALJEVINNER: Magnus Moan en eneste nordmann som har hentet hjem medalje i hele sju VM på rad. Foto: NTB Scanpix
MEDALJEVINNER: Magnus Moan en eneste nordmann som har hentet hjem medalje i hele sju VM på rad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For Moans del, var det faktisk ikke første gang at en karriere utenfor skisporten kunne bli aktuelt. I 2014 kuttet han av seg deler av tærne i en gressklipperulykke i egen hage. Heldigvis hadde han sluntret med knivbyttet, og selv om skoen forsvant, kunne tærne lappes sammen, og det hele ble med skrekken hva gjaldt å legge om karrieren. Slik var det ikke i 2019.

- Jeg sto helt på bar bakke, og var både nervøs og bekymret. Man aner jo ikke hva man går til, sier Moan til Se og Hør.

Som toppidrettsutøver er han ikke alene om å ha denne typen bekymringer om fremtiden, den dagen idrettskarrieren er over.

- Det er vanskelig å lukke den døra, og å finne ut av hva annet man egner seg til, forklarer han ydmykt.

ENGASJERT: I dag jobber Magnus Moan som avdelingsleder i rekrutteringsbyrået JKS i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
ENGASJERT: I dag jobber Magnus Moan som avdelingsleder i rekrutteringsbyrået JKS i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer

Selv skryter Moan av oppfølgningen han fikk av norske idrettsutøveres sentralorganisasjon, Niso, som blant annet bistår med samtaler og karriereveiledning når karrieren går mot slutten.

- Det er viktig for å fortsatt føle seg sett, understreker han.

De var også sentrale i å peke ut personlighetstrekk og egenskaper han kunne bygge videre på, og som han daglig bruker i sin nye jobb som avdelingsleder ved rekrutteringsbyrået JKSs Trondheims-kontor.

- Har forsaket mye

Selv gjorde hans oppfølging av egne sponsorer til at han i dag har endt i en stol han selv fikk hjelp med å finne ut hva han egnet seg til, for et knapt år siden. Som avdelingsleder jobber Moan nettopp med å formidle egnede ansatte ut til bedrifter.

- Det er ikke noe trening i det daglige, og det er ikke noe VM og OL å se fram til. Jeg må vri om mentaliteten og tankegangen min, men samtidig ta vare på fokuset og forberedelsene, sier Moan om sin nye arbeidshverdag.

FORSAKET MYE: Etter nærmere 20 år i toppidretten, er ikke Magnus Moan i tvil om at han har forsaket mye, særlig hva gjelder egen familie. I dag trives han med nye utfordringer i en «alminnelig» hverdag i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
FORSAKET MYE: Etter nærmere 20 år i toppidretten, er ikke Magnus Moan i tvil om at han har forsaket mye, særlig hva gjelder egen familie. I dag trives han med nye utfordringer i en «alminnelig» hverdag i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer

Og selv om beinhard trening med umiddelbare belønninger i gull, sølv og bronse, er byttet ut med mer langsiktige målsettinger, stortrives Moan i sin nye hverdag.

- Det er uvant, absolutt. Målene er langsiktige, og man må være tålmodig. Men jeg fikk bekreftet veldig fort at dette er en bedrift som jobber på en måte jeg liker, litt som i toppidretten. Det er noe med måten de ser folk på som traff meg, og som var riktig for meg nå.

- Har du forsaket mye de siste tjue åra?

- Ja, ekstremt mye. Det første året så jeg nesten ikke Henrik, vår eldste sønn, i den form at jeg var svært lite delaktig. Hadde jeg gjort ting om igjen i dag, hadde jeg nok gjort det veldig annerledes, sier Moan ærlig.

Det var en glad Pål Anders Ullevålseter som møtte oss etter seieren i «Mesternes mester». Vis mer

LES OGSÅ: Fridde på overtid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer