Ronny Brede Aase:

- Jeg har tryna voldsomt

Ronny Brede Aase (34) mener veien til det gode liv går i motsatt retning av agurksmoothier - og mer mot taco.

NYBAKT: - Jeg håper jeg blir en pappa som klarer å puste med magen, men etter tre uker kjenner jeg at det kan bli vanskelig, sier Ronny Brede Aase som nettopp har fått ei datter - og akkurat har kommet med ei bok. Foto: Nina Hansen
NYBAKT: - Jeg håper jeg blir en pappa som klarer å puste med magen, men etter tre uker kjenner jeg at det kan bli vanskelig, sier Ronny Brede Aase som nettopp har fått ei datter - og akkurat har kommet med ei bok. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

Kosevakum og hyggeplaster, kjenn litt på de ordene når det er mandag og en uendelighet av tid før helga skal omslutte oss. Når hverdagsfølelsen er på hundre prosent tirsdag morgen, og høstmørket og stress på jobb og skole tar overhånd. Og på onsdag, når vi fortsatt bare venter på at fredag ettermiddag skal inntreffe og tacolukta kan sive fra kjøkkenet ut i de tusen sofaer.

- Alt som er digg i livet skal liksom bare få skje de to siste dagene i uka. Det er bare tull. Jeg har laget meg en snart-helg-teori, og nå har jeg fått den validert av ekte psykologer. Jeg har trua på at det er dette som skal til, starte helgefølelsen på tirsdag.

Ronny Brede Aase smiler akkurat så bredt som Ronny Brede Aase kan smile. At han har sovet elendig i natt grunnet ei lita jente på tre uker, synes ikke. Og ikke nok med at han har ei nyfødt jente hjemme, han har også ei nyfødt bok som venter på sine lesere. «Lukk auga og tenk på taco – korleis få helgefølelse heile veka» heter den. Hvilket navn de har gitt den lille jenta si, vil han ikke fortelle.

- Jeg sendte boka til trykk på en mandag, og tirsdagen fødte Tuva. Det var perfekt timing, og med baby i huset er livet blitt helt annerledes. Hun sover, i hvert fall av og til, og så spiser hun. Det var ingen som fortalte at babyer spiser hele tiden.

70 prosent hverdager

Ronny Brede Aase og kjæresten Tuva Fellmann spiser taco hver søndag. På den måten går de ut av helga med et lykkesmell, og er klare for ei ny uke der målet er å gi seg selv stadig nye påfyll av helgefølelsen. Kos og hygge er viktig. Livet består nå en gang av 70 prosent hverdager.

PAR I TACO: Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase fikk ei datter for noen uker siden, og hverdag og helg har forandret seg mye. Det har ikke ønsket om å kose seg. Foto: Nina Hansen
PAR I TACO: Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase fikk ei datter for noen uker siden, og hverdag og helg har forandret seg mye. Det har ikke ønsket om å kose seg. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Jeg har tullet med å skrive denne boka lenge. Det er ikke sunt å la all kos være forbeholdt de 65 forestående timene som kommer når klokka passerer fire på fredag. Men du må selv fargelegge hverdagene og gjøre dem triveligere. Jeg er god på å ha litt helg hele uka, og psykolog Katrine Relander er enig, hun sier det er viktig for oss. Det handler om hormoner. Å gjøre ting man blir glad av, gir kroppen dopamin og serotonin, og det motvirker trusselsystemet vårt som bare er opptatt av å forberede seg på alt det negative som kan skje.

Som et botemiddel på dette har Ronny Brede Aase skrevet frem et kinderegg av ei bok, her får du noen store spiseskjeer selvhjelp, et par liter kokebokmagi og en dæsj selvbiografi.

Ekstremt dårlig syn

La oss smette innom selvbiografien, til Ronny som ble født med et elendig syn, ingen fant noen gang ut av hvorfor, men i dag er han blind på det høyre øyet, og ser skikkelig dårlig på det venstre.

PÅ LET: - Det er lett å tenke på taco når det stormer som verst, sier Brede Aase - og da tenker han på taco med kjøttdeig og guacca. Foto: Nina Hansen
PÅ LET: - Det er lett å tenke på taco når det stormer som verst, sier Brede Aase - og da tenker han på taco med kjøttdeig og guacca. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Foreldrene mine gjorde det aldri til et tema at jeg så dårlig, og dermed ble det heller ikke viktig for meg. Jeg forstår at noen blir diagnosen sin, spesielt fordi man alltid vil møte mennesker som definerer deg ut fra hindringene dine. Har du ryggsekken full av alle som har fortalt deg at det er noe galt med deg, ja da er det lett å tenke at sånn er det. Altså – dette har jeg ikke fagkompetanse til å si, men jeg har mye erfaring.

Ronny Brede Aase smiler litt mer, og sier han selvfølgelig gjerne skulle sett bedre, men nå er det nå en gang sånn at han ikke gjør det.

- For en stund siden fikk jeg snakke for foreldre som akkurat hadde fått beskjed om at barna deres så dårlig, det var stas. «La dem klatre, la dem falle, la dem knekke et bein», sa jeg. Jeg har prøvd, og jeg har tryna voldsomt, men la dem gjøre som alle andre. Det er det barn vil. Jeg fikk en svær pult på skolen med en enorm skjerm så jeg skulle se hva som sto på tavla, men jeg ville ikke sitte bakerst for meg selv. Jeg ville skravle med vennene mine, og gjøre akkurat det samme som de gjorde. Det var utrolig mye viktigere enn å få en god karakter i matte. Jeg fikk en tre’er, og har klart meg greit.

GA ALT: Programlederne er kjent for å gi alt under P3aksjonen, og i år var intet unntak. Martin Lepperød ga alt for å samle inn penger til TV-aksjonen. Video: NRK/ Rød Løper Vis mer

Han tror den positive grunnstemningen han har til livet stammer fra barneåra da ingen syns synd på ham, og heller aldri fokuserte på begrensningene. Og han mener oppriktig at livet hans blir bedre fordi han tvinger seg inn i positive tankestrømmer og sjelden dveler ved ting som er vanskelig.

- Foreldre tenker ofte praktisk og vil tilrettelegge mest mulig for at barna skal ha det bra, men noen ganger trenger barna bare noen å prate med. Jeg håper jeg blir en pappa som klarer å puste med magen, men etter tre uker kjenner jeg at det kan bli vanskelig.

Ukedagspils

Ronny Brede Aase har en kur for alt som er kjipt: Å kose seg. Noe som ofte innbefatter mat og drikke, og dermed er vi over i kokebokland. Taco står selvfølgelig på menyen over hva som gir den ultimate følelsen av hygge. Det samme gjør vestlandske kaketradisjoner og ukedagspils med gode venner.

- Ingenting er bedre en tirsdag enn å møte venner for en pils og noe digg mat. Det er som å starte helga allerede da, og så kan du ta den med deg inn i uka.

- Og hva er det med tacoen?

- Det er lett å tenke på taco når det stormer som verst. Jeg lukker øynene noen sekunder og ser for meg Tuva og meg på kjøkkenet der vi steker kjøttdeig og lage guacca og det skal bli skikkelig godt. Da omdirigerer jeg tankene og blir glad.

En liten faktaopplysning: Ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos i 2018, spiste 12,6 prosent av alle nordmenn taco hver fredag.

Miserabel

Da gjenstår den siste dæsjen med selvhjelp, for ifølge forfatteren selv vil det å plassere all lykke til siste del av uka si at vi må være miserable resten av tiden, og det er det ingen grunn til.

- Hvis det er tungt å stå opp, går jeg og lager kaffe før jeg gjør noe annet. Og når det begynner å surkle, og himmelen kanskje er litt blå, ja, så er livet plutselig bedre.

SPENT: Silje Nordnes er aktuell som er programleder i NRKs nyeste tilskudd til lørdagsunderholdning, «Maskorama». Vis mer

Og til alle kritikere som etterlyser agurksmoothier og treningstimer og alt man faktisk må gjøre i en hektisk hverdag, så finnes det er svar på det også:

- Veien til det sunne liv, jeg går nok litt i motsatt retning. Jeg er opptatt av veien til et godt liv. Gi litt faen, og nyt livet ditt, det er det jeg vil ha frem i denne boka. Og alt jeg har lært i mitt 34-årige liv, gjør meg overbevist om at dette er den rette veien.

- Så du trenger ikke yte før du kan nyte?

- Hvis du vil. Men det holder å yte litt. Og sørg for å nyte nok!

LES OGSÅ: Derfor vil hun ikke navngi kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer