- Jeg har tre-fire uker igjen å leve

Dødssyk Wenche Foss teller dagene.

DØDSSYK: Wenche Foss forteller at hun er dødssyk, og tror hun ikke har mer enn tre-fire uker igjen å leve. Skuespillerinnen sliter med anemi og beinmargssvikt, og må få regelmessige blodoverføringer for å holde seg i live.  Foto: Scanpix
DØDSSYK: Wenche Foss forteller at hun er dødssyk, og tror hun ikke har mer enn tre-fire uker igjen å leve. Skuespillerinnen sliter med anemi og beinmargssvikt, og må få regelmessige blodoverføringer for å holde seg i live. Foto: Scanpix Vis mer
SEHER.NO:   Til helgen fyller hele Norges teaterdronning, Wenche Foss, 93 år.

Torsdag delte den folkekjære skuespillerinnen, som debuterte på scenen allerede som 18-åring, ut «Wenche Foss' Ærespris 2010» til komiker og skuespillerkollega Hege Schøyen og idrettslaget Freestyle IL på Hotel Continental i Oslo.

Men det var en svært redusert Foss som møtte gjestene under prisutdelingen, og overfor VG kunne 92-åringen avsløre at hun tror hun har svært kort tid igjen å leve.
 
- Jeg har akseptert at døden er rett rundt hjørnet: Søndag fyller jeg 93 år, og jeg har levd et rikt og spennende liv. Men jeg kommer nok ikke til å oppleve nyttårsaften dette året. Legen har fortalt meg om prognosene, og jeg er innforstått med at jeg har tre til fire uker igjen å leve. Det kan jeg ikke se bort ifra. Men det oppleves ikke som dramatisk lengre. Jeg klarer til og med å se det humoristiske i det, sier Foss til avisen.

Teaterdivaen har gått dramatisk ned i vekt de siste årene, og sliter med anemi og beinmargssvikt. Derfor trenger hun også regelmessige blodoverføringer for å holde seg i live.

Ifølge 92-åringen har hun for lengst begynt å planlegge sin egen begravelse, som hun ønsker at tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett skal lede den. Hun har også fått Arve Tellefsen til å opptre.

Tidligere har Foss avslørt at hun har bestemt seg for å donere bort kroppen sin til Ullevaal sykehus etter sin død. Og da Seher.no og resten av presse-Norge møtte teaterlegenden i november i fjor, kunne hun fortelle at hun var svært stolt av dette.

- Jeg er litt stolt av at jeg har gitt bort legemet mitt. Jeg kom til Fabian og sa at «jeg leser at Ullevaal trenger lik», også sa jeg at jeg gjerne vil være med på det. Så sa Fabian «herregud, det har jeg skrevet opp for meg selv for lenge siden». Så datt den stoltheten litt. Jeg har en kristelig venninne som synes det er helt fryktelig at jeg skal gjøre det, men herregud, jeg skal jo stå på steinen med Thomas og Tommeliten og foreldrene jeg har der, så jeg skal ha et sted å gå til hvis noen de vil det, sa hun den gang.

Under æresprisutdelingen torsdag kunne Foss fortelle at det viktigste for henne nå er at familien, og sønnen, Oslo-ordfører Fabian Stang, er lykkelig. Og til Dagbladet sier hun at hun nå ser frem til døden.

- Jeg gleder meg til å dø jeg. Hvis jeg får en stille og rolig død, er jeg fornøyd, sier hun til avisen.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:   - Jeg har gitt bort kroppen min