SPILLER TVILLINGBROREN: Morten Håland, som egentlig jobber som miljøterapeut på videregående, spiller sin tvillingbror, politimannen Erik Håland, i Nokas-filmen.  Foto: Adéle C. Blystad/Seher.no
SPILLER TVILLINGBROREN: Morten Håland, som egentlig jobber som miljøterapeut på videregående, spiller sin tvillingbror, politimannen Erik Håland, i Nokas-filmen. Foto: Adéle C. Blystad/Seher.noVis mer

«Jeg har skutt en av ranerne - jeg må legge på!»

NOKAS-skuespilleren var den første som snakket med politi-broren under skytedramaet.

SEHER.NO:   Fredag er det Norges-premiere på den omstridte norske spillefilmen «NOKAS», hvis handling er lagt til det dramatiske ranet av tellesentralen til Norsk Kontantservice i Stavanger 5. april 2004.

Filmen har allerede rukket å få mye omtale, og mange har stilt seg kritiske til produksjonen, som blant annet viser hvordan politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

Se traileren til «NOKAS» nederst i saken! 

Det har også vært uttrykt bekymring for at filmen skulle glorifisere ranet, men ifølge Morten Håland, som spiller sin egen tvillingbror, politimannen Erik Håland, i filmen, er det en realistisk og nøktern beskrivelse av det som faktisk skjedde den påskedagen.

- Jeg forstår at familien til Klungland har vært skeptiske, for det er tragisk det som skjedde. At en del andre uttaler seg skeptisk tror jeg heller beror på manglende informasjon. De vet ikke helt hva  filmen skal gå ut på, og jeg tror veldig mange vil bli enormt overrasket når de ser at filmen ikke glorifiserer ranerne. Det er en nøktern beskrivelse av det som faktisk skjedde. Det kommer også opp en del ting som man faktisk ikke visste, sier han til Seher.no under pressevisningen av filmen i Oslo onsdag.
 
Håland, som debuterer som skuespiller i filmen, synes heller ikke det er for tidlig at filmen kommer nå, seks og et halvt år etter at ranet skjedde.

- Jeg synes faktisk det er rett tidspunkt. Det hadde nok vært for tidlig de første to-tre årene, men jeg tror ikke det er for tidlig nå. Det er på tide. Det er tross alt ikke andre verdenskrig vi snakker om. Det bør ikke gå for lang tid, for da er det ingen som husker det lenger, sier han.

Broren Erik var blant de første politimennene som ankom Domkirkeplassen under ranet, og løsnet flere skudd mot ranerne, hvorav ett traff Johnny Tendrup i låret.

Til Seher.no innrømmer Morten at han skjønte at noe alvorlig var i ferd med å skje med broren den dagen ranet skjedde, og skuespilleren, som egentlig jobber som miljøterapeut på videregående, avslører at han var den første som snakket med broren under skytedramaet.

- Ja, det er rart du spør. For da jeg var på jobben 300 meter unna der det skjedde, så hørte vi noen smell og sånn, men vi skjønte ikke hva det var. Vi stod i et murbygg, så vi fikk ikke inntrykk av hva det var. Men så kom det én ut fra et kontor og sier «det er ran». Da hadde hun sett på nyhetene. Og da sa jeg med én gang «jeg må snakke med Erik». Så svarte han og jeg var den første han snakket med etter at ranerne forlot plassen, og da sa han veldig kort at «sjefen min er blitt skutt, og jeg har skutt en av ranerne. Jeg må legge på», forteller Håland.

Hvordan reagerte du på det han sa?

- Det var litt sånn «hæ?», men på en måte hadde jeg forventet det og. Hvis ikke det var Erik, hvem skulle det ellers vært liksom? Det var bare han som kunne vært med på noe sånt, så jeg ble ikke så veldig overrasket, sier Morten, og forteller samtidig at han er svært stolt av å få spille Erik i filmen:

- Jeg vet jo ikke hvordan man spiller en person i det hele tatt egentlig, for jeg har null erfaring. Men for meg var det en utrolig sjanse å få være med og vise det Erik gjorde på film. Fordi jeg er jo stolt av det han gjorde den dagen. Han gjorde tross alt noe veldig mange ikke hadde turt - stod der med en 38. revolver, førkrigsmodell, mot ranere med MP5 og AG3. Det krever et mot. Erik er en sånn person at skal han gjøre en jobb, så skal han gjøre en jobb, ferdig med det. De kunne skutt med tanks, men likevel så hadde han gått frem tror jeg. 

NOKAS-skuespilleren innrømmer imidlertid at den dramatiske hendelsen har preget familien, og særlig foreldrene har hatt det tungt i tiden etter ranet.

- Erik og meg har det ikke preget så mye. Det har preget foreldrene våre mer. De har fått negativ medieomtale slengt på frokostbordet og middagsbordet gjennom aviser over lang tid, spesielt da rettssaken begynte. Og det har vært tungt for de å se. Enkelte aviser var veldig ute etter Erik, og kalte han skytecowboy. Og advokatene til ranerne var jo veldig ute etter å legge skylden på han hele veien. Alt var hans skyld, uten han så hadde ikke noe hadde skjedd. Og det synes jeg blir å ta ansvaret vekk fra ranerne, når de stiller skarpladde opp og gjør et ran i Stavanger sentrum, sier han:

- Så det var tøft for foreldrene mine, og jeg må selv si at jeg ble så sur at jeg ringte til en redaktør i en avis og sa at «nå synes jeg dere bør tenke dere om, for det dere fronter nå er faktisk at dere er på ranernes side». Men ellers har vi ikke hatt så mye sånt. Erik er veldig flink til å legge det vekk.

Håland har foreløpig ikke sett den ferdige filmen, og selv om han fikk en del tips av broren under innspillingen, innrømmer han at det blir rart å se seg selv på film.

- Det blir rart. Jeg ser jo ikke meg selv, jeg ser Erik. Jeg måtte jo slippe ut håret litt, ta skjegget og legge på meg litt, et par kilo. Og politiuniform ikke minst,. Jeg er jo ikke vant til å gå med det, så når jeg ser disse små opptakene, ser jeg jo han, ikke meg. Men det var morsomt å se. Vi er like i stemmen, gangen og kroppsholdning og sånn, men han er en del større enn meg. Vi er ganske like på mange ting, men ikke så like når vi står sammen, forteller han. 

Hvordan det blir å være i rampelyset, er han heller ikke helt forberedt på.

- Det er jo litt rart da. Jeg er jo ikke vant til det. Men jeg føler at jeg er her på grunn av det Erik gjorde, så det er jo han som er helten i det hele. Ikke meg.

«NOKAS» har Norgespremiere fredag 1. oktober. Se trailer til filmen lenger ned!

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Vraket stjerneskuespillere i NOKAS-filmen

Se trailer til «NOKAS» nedenfor: