TAKKER FAMILIEN: Jan Egeland har i en årrekke jobbet med internasjonale konflikter, menneskerettigheter og nødhjelp, og sier til VG at familien hans har vært uvurderlig. Her med kona Anne Kristin Sydnes på «Tusen ganger godt natt»-premieren på Colosseum kino i Oslo høsten 2013. Foto: NTB scanpix
TAKKER FAMILIEN: Jan Egeland har i en årrekke jobbet med internasjonale konflikter, menneskerettigheter og nødhjelp, og sier til VG at familien hans har vært uvurderlig. Her med kona Anne Kristin Sydnes på «Tusen ganger godt natt»-premieren på Colosseum kino i Oslo høsten 2013. Foto: NTB scanpixVis mer

- Jeg har mye å takke mine nærmeste for

Jan Egeland angrer ikke på avgjørelsen om å vrake FN-jobben for å være mer sammen med familien.

SEOGHØR.NO: Den norske politikeren og organisjasjonsmannen Jan Egeland (57) kan se tilbake på en lang og mangslungen karriere.

I et intervju med VG forteller Egeland at han neppe ville oppnådd det han har gjort, uten en støttende familie rundt seg. 

- Nei, jeg har mye å takke mine nærmeste for. Da jeg takket nei til å fortsette som global nødhjelpskoordinator i FN, var det fordi jeg ønsket å tilbringe mer tid med familien. Sånn jeg holdt på da, går det ikke an å leve lenge, det var en helt vanvittig reisevirksomhet, sier han til VG.

Siden 2013 har han vært generalsekretær i Flyktningehjelpen. Tidligere har han blant annet jobbet som generalsekretær i Norges Røde Kors, visegeneralsekretær og spesialrådgiver i FN, og som direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Saken fortsetter under bildet.

KREVENDE JOBB: Jan Egeland som FNs nødhjelpskoordinator, her sammen med somaliske flyktninger i flyktningleiren State House i Hargeisa, Somalia i desember 2004.  Foto: Ap
KREVENDE JOBB: Jan Egeland som FNs nødhjelpskoordinator, her sammen med somaliske flyktninger i flyktningleiren State House i Hargeisa, Somalia i desember 2004. Foto: Ap Vis mer

Det hittil 26 år lange ekteskapet med Anne Kristin Sydnes (59), tidligere utviklingsminister i Arbeiderpartiet, har derimot vært en konstant faktor i Egelands liv. Ekteparet har to døtre sammen.

Da Jan Egeland i 2005 ble tildelt Peer Gynt-prisen på Vinstra, fortalte han til Se og Hør at tanken på familien og norsk natur hjalp ham med å takle FN-jobbens tøffe utfordringer.

- På lange flyturer drømmer jeg ofte om familien og fjellene her. Det betyr fred og ro, og jeg vet hva dagen og morgendagen vil bringe når jeg er her. Hyggelige og rolige ting, sa han til Se og Hør dengang.

LES OGSÅ: - Jeg vil amme datteren min så lenge jeg kan