Vibeke Skofterud er død:

- Jeg har mistet en av mine beste venninner

Therese Johaug med minneord.

LAGVENNINNER: Vibeke Skofterud og Therese Johaug gikk på samme lag. Nå minnes Johaug lagvenninnen som ble bekreftet død søndag. Her fotografert i 2011 sammen med Marit Bjørgen. NTB scanpix / Junge, Heiko
LAGVENNINNER: Vibeke Skofterud og Therese Johaug gikk på samme lag. Nå minnes Johaug lagvenninnen som ble bekreftet død søndag. Her fotografert i 2011 sammen med Marit Bjørgen. NTB scanpix / Junge, Heiko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da det søndag ble kjent at Vibeke Skofterud (38) hadde omkommet i en vannscooterulykke like utenfor Arendal, begynte kondolansene å strømme på.

Flere nære venner, familie og tidligere kolleger har snakket åpent om sorgen de nå føler på. En av hennes nærmeste lagvenninner var Therese Johaug (30). Hun forteller nå om sorgen, og om minnene hun skal ta med seg videre.

- Lyste opp rommet

- Jeg har mistet en av mine beste venninner. En venninne som lyste opp rommet når hun kom, som ga alle rundt seg masse energi, kjærlighet og omsorg, skriver Therese Johaug i en melding via Norges Skiforbund, og fortsetter:

GODE VENNER: Therese Johaug, Marit Bjørgen ,Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira, her fotografert på Universitetsplassen i Oslo i 2011, var alle gode venninner.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GODE VENNER: Therese Johaug, Marit Bjørgen ,Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira, her fotografert på Universitetsplassen i Oslo i 2011, var alle gode venninner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg tar med meg alle de fine stundene og opplevelsene både i og utenfor skiløypa og kommer til å savne henne. Mine tanker går til familien og de som står igjen, avslutter landslagsstjernen.

1980-2018: Vibeke Skofteruds liv i bilder. Video: Bjørn Langsem / NTB / Scanpix Vis mer

Therese Johaug og Skofterud var lagvenninner i en årrekke. Duoen vant både OL- og VM-gull sammen. De har reist sammen utallige ganger, gått stafetter og kjente hverandre godt privat.

En annen av Skofteruds lagvenninner gjennom mange år var Marit Bjørgen (38). Søndag kveld uttalte hun følgende.

- Jeg skjelver, er i sjokk og er fullstendig lamslått over den forferdelige nyheten jeg fikk i dag. Kjære Vibeke, dette var altfor tidlig. Jeg er ufattelig glad for alle fine stunder vi hadde sammen. Tøff konkurrent i løypa, men aller viktigst den varmeste, snilleste, tøffeste og morsomste dama i verden, skrev hun, og fortsatte:

- Det var aldri kjedelig rundt Vibeke og tomrommet etter henne blir stort og umulig å fylle. Vi har opplevd så mye sammen, fra OL-gull i stafett til plattfest hjemme i Trøndelag, og minnene kommer jeg til å leve på lenge. Mine tanker går i dag til familien og hennes nærmeste. Glad i deg Vibeke. Hvil i fred, skrev Marit Bjørgen i en pressemelding fra Skiforbundet.

Også Petter Northug var på landslaget sammen med Skofterud i flere år. Trønderen la ut denne meldingen på sin Facebook-profil etter å ha lært om Skofteruds bortgang.

«Ufattelig trist å høre at Vibeke Skofterud er borte. Vi hadde mange morsomme år sammen på landslaget. En skikkelig fargeklatt og ikke noen A4-person. Mine tanker går til hennes nærmeste. Hvil i fred, Vibeke», skrev han på Facebook.

Politiet har oversikt

Vibeke ble funnet på en holme på øya St. Helena i 11:30-tiden søndag formiddag, og ble erklært død på stedet av en lege. Familien ble kort tid etter orientert, og rundt 14:30 opplyste politiet i en pressemelding om at det var Skofterud som hadde omkommet.

Overfor Dagbladet forteller etterforskningsleder Torbjørn Trommestad at natt til søndag var den første kvelden på lenge det var mørkt ute.

- Det å føre båt og andre kjøretøy på sjøen når det er mørkt, er svært utfordrende. Det gikk galt denne gangen, sier Trommestad og fortsetter:

- Hun traff en holme. Det høres rart ut at man ikke klarer å manøvrere et kjøretøy i mørket, men det kan være veldig, veldig vanskelig, selv om man er kjent.

Det var idrettsheltens kjæreste Marit Stenshorne (44) som meldte henne savnet, da hun ikke dukket opp på hytta på Tromøya. Savnet-meldingen kom rundt klokken ett natt til søndag. Politiet var usikre på når ulykken fant sted, men har nå, ved hjelp av vitner, fått klarhet i tidsperspektivet.

- Den siste sikre observasjonen av Skofterud er rundt midnatt. Avstanden fra siste observasjonspunkt til holmen hun ble funnet på, er ikke lang. Derfor mener vi at ulykken skjedde rundt midnatt, forklarer etterforskningslederen.

Likevel gjenstår fortsatt flere steg i etterforskningen. Trommestad sier at politiet avventer svar fra en foreløpig obduksjonsrapport som vil komme i løpet av denne uka. I tillegg venter de på en kriminalteknisk rapport om kjøretøyet, blant annet. Overfor NRK opplyste politiet om at det kan ta flere uker før de vet hva som virkelig skjedde natt til søndag.

- Jeg tror dette kan ta lang tid på grunn av omfanget av undersøkelsene, sa Bård Austad, leder for felles operativ enhet i Agder politidistrikt, og fortsatte:

- Mest sannsynlig flere uker. Men hovedbildet er at dette er en ulykke uten noen andre involverte enn Skofterud, fortalte Austad.

LES OGSÅ: - Kan ta flere uker før vi vet dødsårsaken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer