SKRIVER OM FRYKT: Jo Nesbøs bøker har solgt utrolige 23 millioner eksemplarer. Forfatteren må utforske sitt eget mørke når han dikter opp nervepirrende krimkomplotter.  Foto: Stella Pictures
SKRIVER OM FRYKT: Jo Nesbøs bøker har solgt utrolige 23 millioner eksemplarer. Forfatteren må utforske sitt eget mørke når han dikter opp nervepirrende krimkomplotter. Foto: Stella PicturesVis mer

- Jeg har lært mye av å være pissredd

Jo Nesbø får sine mest bloddryppende krim-ideer i mørket.

SEOGHØR.NO: Tortur, mord og en alkoholisert etterforsker har gjort Jo Nesbø (54) til en av verdens mest selgende forfattere.

Historien om Harry Holes jakt på kriminelle i Norges hovedstad har solgt millioner av bøker langt over landegrensene, og hans siste bok «Sønnen» har ført ham på en verdensomspennende signeringsferd.

Før forfatter-drømmen ble virkelighet sa den tidligere De Derre-vokalisten opp en godt betalt finansjobb for skrive på heltid.

Nesbø sier til Dagbladet Magasinet at de bloddryppende handlingene i bøkene hans ofte blir til i mørket - når han ikke får sove.

- Frykt er spennende, det interesserer meg. Jeg har alltid hatt det sånn. Som guttunge var jeg livredd for mørket, likevel tvang jeg meg ned i potetkjelleren. Jeg syntes det var spennende å kjenne på panikken, sier han.

- Kler seg naken

Selv kjenner han på panikken når han klatrer i fjell - en hobby som får ham til å koble av og tror det er sunt å kjenne på sin egen frykt.

- Jeg har alltid likt å pushe grenser, selv om jeg har vært skrekkslagen underveis. Redsel er en spennende greie, en urkraft vi ikke greier å ignorere. Jeg har lært mye av å være pissredd. Når jeg skal pirke i min egen frykt må jeg ofte tilbake til barndommen, sier han til Dagbladet Magasinet.

LES OGSÅ: - Han er tidenes rikeste kunstner