- Jeg har grått mye

Kreftsyke Anbjørg Sætre Håtun deler sine erfaringer med sykdommen på Instagram.

HÅP: - Det var så godt og endelig få en positiv nyhet, sier Anbjørg. Foto: TV3
HÅP: - Det var så godt og endelig få en positiv nyhet, sier Anbjørg. Foto: TV3 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Før jul kom nyheten om at programleder og forfatter Anbjørg Sætre Håtun (40) har fått brystkreft igjen, åtte år etter at hun ble rammet av sykdommen første gang.

Selv om hun har måttet fjerne det ene brystet og klippe av seg sine lange, lyse lokker, har hun definitivt både livslysten og håpet i behold.

Nå behandles hun med cellegift etter at brystkreften har spredd seg til flere organer, men «Det blir bedre»-programlederen vil neppe si at hun nå «kjemper mot» kreften.

I en kronikk i lørdagens VG tar hun et oppgjør med krigsretorikken som brukes om sykdom. Det er spesielt uttrykkene «å tape mot» og «vinne over» kreften hun reagerer på.

- Det gis et inntrykk av at du kan overleve hvis du gjør alt riktig. Og hvis du dør har du gjort noe feil. Denne måten å omtale sykdom på tror jeg kan gjøre samfunnet vårt kaldt og ubarmhjertig, påpeker hun overfor VG.

Den tidligere «Puls»-programlederen, som er gift med artist Jon Andreas «Jono El Grande» Håtun (39), har denne gangen valgt å være svært åpen om kreftsykdommen sin. På den sosiale bildetjenesten Instagram deler hun stadig sine tanker og erfaringer om både sykdommen, lykken og livet. 

De siste ukene har hun postet bilder av sitt barberte hode, flere fotoer av smarte hodeplagg som alternativ til parykk, samt innlegg som uttrykker både glede og fortvilelse. En slik måte å takle sykdommen på er også en god støtte for andre kreftrammende som følger Håtun på Instagram.

- Jeg har grått mye og jeg lever med usikkerhet. Men jeg bruker mange mestringsteknikker, og jeg er flink på å skape en indre ro. For meg er det veldig viktig å søke mot inspirerende opplevelser, og skape prosjekter som gir meg mening, forteller hun til VG.

LES OGSÅ:  Brudd etter 15 år sammen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer