Runar Søgaard:

- Jeg har fucket opp

Svarte penger, sannheten om bruddet med Carola, en Playboymodell og en fengselsdom. Runar Søgaard (53) skriver selvbiografi.

NOK Å TA AV: Det manglet ikke på ingredienser da Runar Søgaard skrev selvbiografien sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NOK Å TA AV: Det manglet ikke på ingredienser da Runar Søgaard skrev selvbiografien sin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Iblant har jeg nok vært litt for kaxig og arrogant, sier han.

Det er tidlig formiddag noen dager før han skal lansere boken med tittelen «Gud ga oss ti bud – jeg har brutt ni av dem». Søgaard tar plass i bibliotekbaren på Grand Hotel i Oslo og bretter opp ermene.

- Noe av det mediene har skrevet om meg var selvforskyldt, men veldig mye var rykter og usannheter. Mitt liv er blitt beskrevet av så mange, så nå vil jeg ta tilbake min egen historie, og da måtte jeg jo være både ærlig og oppriktig. Det er det vanskeligste jeg har gjort.

I fjor ble Søgaard «Farmen»-kjendis i Norge, men kjendistilværelsen startet for 26 år siden, da han 19 år gammel flyttet til Uppsala.

Runar Søgaard var den kristne, lysluggede unggutten som la beslag på svenskenes nasjonalklenodie på slutten av 1980-tallet. Carola Häggkvist giftet seg med en nordmann som attpåtil var medlem i den svenske megakirken og frimenigheten Livets Ord. Hvordan kunne han passe inn i hennes verden?

GALLIONSFIGURENE: Runar Søgaard og Carola Häggkvist i 1997. Foto: NTB
GALLIONSFIGURENE: Runar Søgaard og Carola Häggkvist i 1997. Foto: NTB Vis mer

Mediene ble ikke mette, fotografene fotfulgte paret og spaltemeterne ble fylt opp av stadig nye historier.

- Det var surrealistisk. Carola måtte leve i en symbiose med pressen. Jeg hadde ikke noe valg, og pressen skrev det de ville skrive.

- Og nå er det du som skriver alt?

- Jeg har måttet sile, ellers ville det blitt tre ganger så langt.

- Hva vil de tre sønnene dine si om denne boken?

- De to yngste er åtte og ti år gamle, de har for stått at pappa blir gjenkjent, men er så små at de er ganske beskyttet. Amadeus er voksen, og vet om alt som står der. Timingen er så bra som den kan være for denne boken.

Amadeus er sønnen han har med Carola. Presley og Jackson fikk han med sin andre kone, Jessica Karlsson.

KRANGEL: Runar Søgaard ble beskyldt for å ha kalt Abubakar Hussain for en «negerbolle» i «Camp Kulinaris». Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

Playmate-date

I 2000 var skilsmissen mellom Runar og Carola et faktum. Han opplevde det som sitt livs største nederlag.

- For meg var ekteskapet for life, men pressen fikk det til å se ut som om bruddet var min skyld. For første gang skal hele sannheten på bordet.

- Og hva tenker Carola om din sannhet?

- Det vet jeg ikke, jeg har ikke spurt. Men i og med at Carola og jeg var gallionsfigurer, føler jeg at det nå er på sin plass å være ærlig om hvorfor jeg forlot henne.

Forlaget Vigmostad & Bjørke melder i en epost at både Carola og Jessica, hans andre kone, har fått forelagt delene som omhandler dem. De har ikke hatt innsigelser eller kommentarer til boka.

Dagbladet har vært i kontakt med Carola Häggkvists manager. Carola ønsker ikke å kommentere sin eksmanns bok.

UDUGELIG: Tiden etter skilsmissen følte Søgaard seg både udugelig og ussel, det føltes som om han hadde sveket både sønnen, familien, vennene og titusentalls kristne par, skriver han i boka si. Foto: Christian Roth Christensen
UDUGELIG: Tiden etter skilsmissen følte Søgaard seg både udugelig og ussel, det føltes som om han hadde sveket både sønnen, familien, vennene og titusentalls kristne par, skriver han i boka si. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Etter skilsmissen sier Søgaard at han hadde et håp om å kunne leve mer anonymt.

- I stedet ble det bare verre.

- Hvorfor?

- Jeg levde et etablert liv, og en del av vennene mine var kjente folk. Det gjorde ikke saken bedre at jeg fikk besøk fra USA, hun var kjent fra «Baywatch» og hadde vært Playmate, og vi kom sammen på en kinopremiere. Da tok det helt av.

Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

«Runar sammen med Playboy-modell», var avisoverskriften neste dag. Da en pastor fra pinsemenigheten kommenterte dette, svarte Runar: «Jaha, du, så pastoren leser Playboy-blader i smug, når du ikke står på prekestolen og taler?» Skammet seg gjorde han først da moren ringte.

- Jeg skjønner nysgjerrigheten hos journalistene når de så meg sammen med ulike verdensnavn, men de skrev bare rykter og løgnaktige påstander, hevder han.

TATOVERT: På venstre arm har Søgaard tatovert Amadeus på hebraisk, på høyre står det «håp for framtida» - også på hebraisk.
TATOVERT: På venstre arm har Søgaard tatovert Amadeus på hebraisk, på høyre står det «håp for framtida» - også på hebraisk. Vis mer

I 2008 giftet Søgaard seg for andre gang. Med Jessica. Hun opplevde det stressende å være sammen med en kjent person, sier Søgaard, hvilket gjorde at han prøvde å holde seg unna røde løpere og offentligheten. Åtte år og to sønner senere, var også dette ekteskapet over.

- Nå i ettertid – hva angrer du mest på?

- At jeg ikke var nærværende nok i mitt siste ekteskap, jeg reiste og jobbet for mye. Og at jeg ikke var nok reflektert og moden i mitt første. Jeg skulle ikke vært så påståelig og burde vært mer ydmyk, sier han og legger til at det vanskeligste i livet har vært å tilgi seg selv.

Runar Søgaard gjorde seg upopulær på gården allerede i første episode av Farmen Kjendis, da han tirret på seg både Donna Ionna og Svein Østvik. Vis mer

Trangsynt

Runar Søgaard vokste opp i frikirkemiljøet på Kongsvinger, og sier troen er sterkere nå enn noensinne. Den har også lagt en heftig demper på alle utsvevelsene hans opp gjennom årene.

I flere år var han predikant for Livets Ord, men dette tok brått slutt i 1994. I boken sin skriver han: «Dagens eksperter på hersketeknikker ville fått mye å ta tak i om de hadde sett og hørt hva som utspilte seg i menighetens korridorer», og langer ut mot ledelsen som han mener har vært trangsynt og kontrollerende.

- De skåler nok ikke i ripssaft når de leser det jeg skriver, men jeg mener mye av det de har gjort er hårreisende. Da en predikant i tv-kanalen «Visjon Norge», som Livets Ord nå har trukket samarbeidet med, oppfordret seerne til å gi 2020 kroner til kanalen fordi de da ville bli beskyttet mot coronaviruset, klikket det for meg. Jeg ringte og ba dem ta ansvar, dette var fullstendig uakseptabelt, og noe de måtte ta avstand fra. Jeg vet ikke om beskjeden noen gang nådde ledelsen.

PROVOSERT: At kirken og de kristne historisk sett har en lang tradisjon for å sette seg til doms over menneskers liv og moral, provoserer Søgaard.
PROVOSERT: At kirken og de kristne historisk sett har en lang tradisjon for å sette seg til doms over menneskers liv og moral, provoserer Søgaard. Vis mer

Han forteller om en pappa som ga ham rådet om alltid til å bevare et mykt hjerte, men å skaffe seg en hard panne, og om en frikirkelig oppvekst, som har gitt ham sunne verdier. Så snakker han også høyt om Muhammed, abortmotstandere og homofili, og raser mot en kirke som ser ned på dem som ikke er kristne.

- Det er uverdig. Når gud ser på oss, tenker han ikke at der er de kristne og så kommer resten av trashet. Alle er like mye verdt, samme hvilken ideologi eller legning man har.

RØMLING: Runar Søgaard fant fort ut at «Torpet» ikke var et sted han ønsket å tilbringe særlig mye tid, mye på grunn av Aune Sand. Vis mer

Fengselsdom

«Gud gav oss ti bud – jeg har brutt ni av dem», Runar var fire år da han første gang brøt budet «du skal hedre din mor og din far». Det andre budet han brøt var «du skal ikke stjele». Han var sju år og stjal penger av faren for å kjøpe indianerfjær.

- Det budet har du brutt som voksen også?

- Ja, jeg har jobbet i et miljø der det var vanlig med svarte penger, det var vanlig å få betalingen i en konvolutt. Siden «alle» gjorde det sånn, var det også lett å overse at det er galt. Men det var svarte penger, jeg stjal fra staten, det var det jeg gjorde.

Siden har det gått slag i slag. Det eneste budet han ikke har brutt, er «du skal ikke slå i hjel».

- Selv om jeg av og til har hatt lyst til å skyte mer enn et rådyr, sier han og forteller om til den gang han skjøt en råbukk fra badevinduet sitt. Noe som endte i en avisoverskrift, og politiet som dukket opp på døren. Søgaard hadde jaktrett på egen tomt, men råbukkjakten startet først uken etter.

Det endte med politianmeldelse, og senere frifinnelse. Det var ikke tilfelle sist han ble anmeldt. I februar i fjor ble han dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for skatteunndragelse.

- Det vonde er å bli uthengt som kriminell. Vi leverte inn årsoppgaven for sent, og verken mitt hovedvitne, min advokat eller jeg medvirket under rettssaken. Dommen ble gitt etter en monolog fra aktoratet. Hadde denne type sak vært ført i Norge, ville den endt med en bot. Nå er saken anket, og jeg håper den blir strøket.

VENTETID: Først neste år vil ankesaken mot Runar Søgaard komme opp. Han ser fram til at det hele er over.
VENTETID: Først neste år vil ankesaken mot Runar Søgaard komme opp. Han ser fram til at det hele er over. Vis mer

Runar Søgaard jobber i dag som ledelseskonsulent og holder foredrag i Skandinavia og rundt om i verden. Han deler bosted mellom Stockholm og Oslo.

- Jeg er takknemlig for at jeg har fått være med å påvirke og inspirere tusentalls mennesker til å tro på seg selv og noe større enn seg selv. Hjelpe dem til å håndtere både motgang og framgang.

- Og hva vil du leserne skal sitte igjen med etter å ha lest boka di?

- Jeg har fucket opp, det står jeg for, men det finnes en annen side av meg som media ikke skriver om. Jeg håper folk vil se at jeg er mer enn den eksponerte superboy’en som bare rister av meg alt. Det finnes en sårbarhet her også.

LES OGSÅ: Skulle på «Farmen»-pressetreff. Måtte i retten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer