- Jeg har fjernet brystene

Angelina Jolie (37) la seg under kniven etter dramatisk beskjed fra legene.

Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Filmstjernen Angelina Jolie (37) skriver i dag i en kronikk i avisen New York Times at hun har fjernet begge brystene, for å unngå utvikling av brystkreft.

I kronikken skriver Angelina at hun tok den dramatiske avgjørelsen om å fjerne brystene og få rekonstruksjoner, etter at legene fant genet BRCA1 i kroppen hennes.

- Jeg bærer på et «ødelagt» gen, som heter BRCA1, som dramatisk øker sjansen for å utvikle brystkreft og kreft i eggstokkene, skriver hun.

I 2007 døde Angelinas mor Marcheline Bertrand av kreft, etter å ha kjempet mot sykdommen i mange år. Hun ble 56 år gammel.

Sammen med sin samboer og filmstjerne-kollega Brad Pitt  (49) har Angelina seks barn: Maddox Chivan (12), Zahara Marley (8), Pax Thien (9), Shiloh Nouvel (6), Knox Leon (4) og Vivienne Marcheline (4).

Hun avslører at en av de viktigste grunnene til at hun fjernet brystene er at hun ønsker å se barna sine vokse opp.

Behandlingen skal ha foregått ved klinikken Pink Lotus Breast Center i Beverly Hills.

- Nå har sannsynligheten for å utvikle brystkreft falt fra 87 prosent til under fem prosent. Jeg kan si til barna mine at de ikke trenger å frykte at de skal miste meg til brystkreft.

Behandling i tre måneder
Angelina - som blant annet er kjent for sine roller i filmer som «Tomb Raider» og «Wanted» sier hennes behandling har foregått i hemmelighet i over tre måneder.

- Min prossess begynte 2. februar. To uker senere hadde jeg den største operasjonen, hvor brystene fjernes og midlertidige erstatninger blir satt på plass. Operasjonen kan ta åtte timer.

- Du våkner opp med rør og instrumenter i brystene dine. Det føles som en scene fra en science fiction-film. Men noen dager etter operasjonen kan du gå tilbake til et normalt liv, skriver hun.


Angelina sier hun har valgt å stå frem med sin historie for å opplyse kvinner om at de bør teste seg for brystkreft.

- Mange kvinner vet ikke at de bærer på genet. Jeg håper at også de vil teste seg. Og at de vet de har mange muligheter, dersom de tester positivt.

Fikk støtte av Brad Pitt

Jolie takker i kronikken også Brad Pitt for uvurderlig støtte gjennom sin tøffe tid

- Jeg er heldig som har Brad Pitt, som er så støttende og kjærlig. Til alle dere som har en kjæreste eller kone som går gjennom dette, vit at du er en viktig del av prossessen. Brad var tilstede hvert eneste minutt under mine behandlinger.

- Vi fant også øyeblikk hvor vi kunne le sammen. Vi visste at dette var det rette å gjøre for vår familie og at det ville bringe oss tettere sammen. Og det gjorde det.

- Føler meg ikke mindre kvinnelig
Angelina sier hun er stolt av sitt dramatiske valg og allerede har vennet seg til sin nye kropp.

- Barna mine vet at jeg elsker dem, og at jeg vil gjøre alt for å være hos dem så lenge som mulig.
Og personlig, så føler jeg meg ikke noe mindre som kvinne. Jeg føler meg sterk som tok et tøft valg, som ikke på noen måte reduserer min kvinnelighet.

Rundt 25 prosent av krefttilfellene i Norge er i dag brystkreft. Det er kreftformen som rammer flest kvinner og er den kreftformen som koster nest flest liv, etter lungekreften.

Får ros fra Brystkreftforeningen
Marit Røyneberg, som er leder for Brystkreftforeningen, rose Angelina for å stå frem og fortelle om sin sykdom.

- Det er positivt når kjente kvinner forteller åpent om en slik alvorlig sykdom. Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner. Når kjente personer forteller din historie blir oppmerksomheten på  sykdommen større, og folk forstår at dette er en sykdom som kan ramme alle.

- Men det er kun 5-10 prosent av brystkrefttilfeller som er arvelig, så dette er heldigvis ikke så stor gruppe, sier hun til Seoghør.no.Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer