- Jeg har fått et helt nytt liv

Einar Gelius lider av en sykdom som gjorde at han sluttet å puste 44 ganger i timen gjennom hele natta.

HAR BEDRE LIVSKVALITETT I DAG: Høylytt snorking, pustestopp, kvelningsfornemmelser og nattesvette er noen av symptomene man kan få hvis man lider av søvnapné. Foto: Anders Myhren/Seher.no
HAR BEDRE LIVSKVALITETT I DAG: Høylytt snorking, pustestopp, kvelningsfornemmelser og nattesvette er noen av symptomene man kan få hvis man lider av søvnapné. Foto: Anders Myhren/Seher.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: I mange år slet kjendispresten Einar Gelius (53) med å få en god natts søvn. Han var uopplagt og manglet energi selv om han nettopp hadde våknet. For seks år siden fikk han endelig en diagnose. Han led av søvnapné.

Sykdommen gjør at man får gjentatte pustestopp i løpet av natta, og i Gelius sitt tilfelle sluttet han å puste hele 44 ganger i timen hver eneste natt, forteller han i et intervju med Dagbladet.

- Jeg merket først at jeg var fryktelig sliten, og i en lang periode hadde jeg ikke overskudd eller energi. Selv om jeg hadde sovet, var jeg dødstrøtt da jeg våknet, forteller han til avisa.

Sykdommen, som kan være vanskelig å oppdage, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, og risikoen for ulykker er også stor, ettersom man for eksempel kan sovne bak rattet.

- Da jeg var prest i Vålerenga, hendte det jeg sovna på møter. Det var litt flaut og pinlig.

I dag sover Gelius med en maske over nese og munn som hjelper til å holde luftveiene åpne.

- Jeg har fått et helt nytt liv. Nå får jeg den gode nattesøvnen og er ikke lenger trøtt på dagtid. Du kan tenke deg følelsen av å være døds trøtt hele tida. Jeg visste ikke hva jeg skulle  gjøre. Det kan gjøre noen hver både deprimert og motløs. Men i dag er livskvaliteten min en helt annen, sier han til Dagbladet.
 


LES OGSÅ: Gelius gråt som et barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer