ALDRI RUTINE: - Det er alltid spennede å dra ut. Vi vet aldri hva som møter oss, sier Ingve Horgen i redningstjenesten på Sola. Foto: Mediacircus TV
ALDRI RUTINE: - Det er alltid spennede å dra ut. Vi vet aldri hva som møter oss, sier Ingve Horgen i redningstjenesten på Sola. Foto: Mediacircus TVVis mer

- Jeg har drømmejobben

Det er spennende på jobb når "kontoret" er 800 meter over bakken.

SEHER.NO: - Dette er drømmejobben. Jeg har et veldig spennende og interessant "kontor" i tillegg til at jeg får anledning til å redde folk, sier Ingve Horgen (37) fra Luftforsvarets redningstjeneste på Sola.

I første episode av NRKs nye dokumentarserie "330 Skvadronen" kan vi følge ham en helt vanlig dag på jobben.

To fjellklatrere sitter fast i den 1000 meter høye fjellveggen Kjerag. Et Sea King-helikopter fra 330-skvadronen på Sola skal forsøke å hente ut klatrerne 800 meter oppe i fjellveggen. Det er kraftig vind og det oppstår turbulens idet redningsmannen heises ned.

På grunn av vindforholdene må helikopteret stå ganske høyt, og redningsmannen Ingve må bruke hele heislengden når han går ned for å hente ut klatrerne.

- Å jobbe med slike høyder er spesielt. Man føler seg ganske liten når det er 80 meter opp til helikopteret og 800 meter ned til bakken. Da er du nødt til å stole på at alle gjør jobben sin. Men det er dette som gjør jobben så spennende og gjør at man får lyst til å fortsette, sier Horgen.

Å jobbe i så store fjell og med så lange heiser blir aldri rutine for redningsmannen. Men selv om adrenaliet pumper blir han ikke redd.

- Jo vanskeligere oppdraget er, jo mer fokusert blir jeg og desto sikrere blir jobben utført. Hele crewet samarbeider i utførelsen av oppdraget, og dette gjør at vi sammen innehar den nødvendige kompetansen for å kunne utføre arbeidet vi er satt til å gjøre, sier 37-åringen. Han er utdannet sykepleier og har jobbet på Sola i 14 år.

Som redningsarbeider møter han daglig folk i vanskelige situasjoner eller i akutte livskriser.

- Da handler vi ut fra faste prosedyrer og kunnskap som skal ligge på ryggmargsnivå. Jeg prøver å holde en viss distanse til det som skjer. Skader og andre sterke synsinntrykk kan være vanskelig å takle, men når en står midt i skadestedet er det arbeidsoppgavene som står i fokus. Heldigvis har jeg gode kollegaer, og vi går gjennom oppdragene i ettertid, både for å lære av det og for å få lufte ut spesielle inntrykk, forteller Ingve.

I kveldens episode får vi se hvordan alle i redningscrewet må yte sitt ytterste for å redde ned klatrerne som sitter fast i fjellveggen.

Vi får også følge dem når de leter etter ni år gamle Marthe som er kommet bort fra faren og broren på sauesanking.

330 Skvadronen sendes på NRK1 onsdag kl 19.55.

Har du et kjendistips? Tips oss her eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Skavlan trenger voksenopplæring