BLE RUNDLURT: Mannen som i Unni Askelands nye kunstfilm blir intervjuet om livet etter Hadelandsdrapene, har i virkeligheten aldri hatt noe med drapene fra 1981 å gjøre. Foto: NTBScanpix
BLE RUNDLURT: Mannen som i Unni Askelands nye kunstfilm blir intervjuet om livet etter Hadelandsdrapene, har i virkeligheten aldri hatt noe med drapene fra 1981 å gjøre. Foto: NTBScanpixVis mer

- Jeg har blitt skikkelig lurt

Unni Askeland om den falske drapsmannen som bløffet seg inn i filmen hennes.

SEOGHØR.NO: Torsdag kveld skulle Unni Askeland (51) ha vist frem sin nyeste kunstvideo «Fearstory» på galleriet Fineart i Oslo.

Men da det samme dag ble kjent at mannen som i filmen utgir seg for å være John Charles Hoff, som er en av mennene Hadelands-drapene, er en bløffmaker, valgte Askeland å avlyse visningen.

- Jeg laget «Fearstory», som er en del av en serie på 10 filmer, i god tro. Så viser det seg at hovedpersonen i filmen utgir seg for å være en person han ikke er. Hadelands-drapene er jo en kjent sak, og han sier selv at han er John Charles Hoff, men at han har skiftet navn og identitet, forteller kunstneren til Seoghør.no.

John Charles Hoff er en av de tre som ble dømt for Hadelandsdrapene hvor to høyreekstreme ble skutt og drept på Hadeland i 1981.

Unni kom i snakk med mannen på et utested, og etter at han fortalte historien sin, introduserte Askeland seg og fortalte om prosjektet hun jobbet med. Mannen ønsket å stille opp, og gjennom dialogen de fikk så hun ingen grunn til å tvile på historien.

- Jeg gjorde den researchen jeg kunne gjøre. Det er jo et kunstprosjekt jeg driver med, ikke journalistikk. Men jeg går ordentlig opp i prosjektene mine og har gledet meg veldig, så får jeg plutselig vite at alt er en bløff. Jeg har blitt skikkelig lurt, sier hun.

Har skapt debatt

- Hvordan reagerte du da?

- Jeg begynte først å le fordi jeg trodde det var en spøk, men etterhvert som det strømmet på med mail, tekstmeldinger og telefoner innså jeg jo at det stemte. Da fikk jeg et lite sjokk.

Hun sier videre at torsdagen har vært kaotisk og masete fordi alle ville ha en bit av henne.

- Det er selvfølgelig forståelig. Jeg har jo skapt debatt. Det må jeg si at jeg faktisk synes er ganske allright i dagens samtidskunstbilde at man klarer å skape debatt om et kunsverk som ikke engang er vist enda.

- Men jeg skjønner jo at det er alvorlig. Det er beklagelig ovenfor han som det egentlig gjelder, sier Askeland til Seoghør.no.

Askeland har foreløpig ikke snakket med den riktige John Charles Hoff eller fått noen beklagelse fra han som lurte henne.

LES OGSÅ: Askeland jobbet på bordell