- Jeg har aldri opplevd noe lignende

Ine Jansen ble sperret inne på Karl Johan.

SEOGHØR.NO: Skuespillerne Ine Jansen, Bjarte Hjelmeland og Line Verndal var med da en spektakulær aksjon i regi av Amnesty ble sparket igang tirsdag formiddag på Egertorget på Karl Johan i Oslo.

De lot seg bure inne i en celle midt på gaten for å sette fokus på samvittighetsfanger verden over.

Ved å sperre nordmenn inne for "lovbrudd" man i andre land kan bli fengslet for, ønsker organisasjonen Amnesty å sette fokus på samvittighetsfanger og rekruttere flere SMS-aktivister.

-Fort gjort å bli gæren

Ine Jansen satt innesperret i en halv time for å ha begått "lovbruddet" å kritisere myndighetene.

Etterpå la hun ikke skjul på at det var en sterk opplevelse.

- Det var jo bare en halv time, og så hadde jeg jo et vindu så jeg kunne følge med på livet utenfor og sånn så det er jo ikke i nærheten, men det setter igang en tankeprosess som er ganske viktig. Det er veldig viktig at det settes fokus på dette, sier Ine til Seoghør.no idet hun kommer ut av buret.

Selv er hun usikker på hvordan hun ville reagert hvis hun hadde blitt tatt til fange på ordentlig.

- Jeg vet ikke hvordan jeg ville reagert hvis det hadde vært meg. Det er fort gjort å bli gæren av å sitte der inne, tror jeg.

Hvordan var det å sitte på utstilling for alle som gikk forbi?

- Nei, det tenkte jeg ikke så mye på. Jeg syns det er fint at de ser hva som skjer fordi det er det som er meningen i dag, at man skal sette fokus på dette. Så jeg tenkte egentlig bare at det var litt urettferdig at jeg hadde det vinduet for det er mye lettere å ikke bli gæren når man kan se på livet utenfor. Jeg tenkte på han som hadde en vegg foran seg istedenfor.

(saken fortsetter under bildet)

UVIRKELIG OPPLEVELSE: Ine Jansen tror det er fort gjort å bli gæren i en liten celle uten utsyn til resten av verden. Foto: Per Ervland / Se og Hør
UVIRKELIG OPPLEVELSE: Ine Jansen tror det er fort gjort å bli gæren i en liten celle uten utsyn til resten av verden. Foto: Per Ervland / Se og Hør Vis mer

Satte i gang vonde tanker

Da skuespiller Bjarte Hjelmeland satt innesperret begynte han selv å tenke på hvordan det ville vært å bli fenglet for å ha "feil" legning. Bjarte er selv homofil og har vært samboer med kjæresten Terje Stenstad i over ti år.

- Nå satt jo jeg innepsperret av egen fri vilje og i ganske kort tid, men det satte likevel igang en tankeprosess i forhold til hvordan det ville vært å sitte der hvis jeg faktisk hadde blitt frarøvet min frihet, som jeg tar så for gitt, på grunn av hvem jeg elsker, hvem jeg velger å leve livet mitt sammen med eller for hva jeg føler, forteller Bjarte til Seoghør.no.

Kampanjen varer fra tirsdag 6. til fredag 9. mai. Alt streames live på organisasjonens nettsider. Du kan lese mer om aksjonen på Amnestys nettsider.

(saken fortsetter under bildet)

TANKEVEKKENDE: Bjarte Hjelmeland lot seg bure inn for å sette fokus på alle homofile samvittighetsfanger som er fengslet på grunn av sin legning. Foto: Per Ervland / Se og Hør
TANKEVEKKENDE: Bjarte Hjelmeland lot seg bure inn for å sette fokus på alle homofile samvittighetsfanger som er fengslet på grunn av sin legning. Foto: Per Ervland / Se og Hør Vis mer

- Helt grusomt

Skuespiller Line Verndal lot seg sperre inne for å ha hatt sex utenfor ekteskapet. 

- Jeg har ikke sjangs til å klare å sette meg inn i hvordan det ville vært. Det er helt ufattelig. Det må være helt grusomt. Jeg er lykkelig for at jeg slipper å erfare det, forteller hun til Seoghør.no før det er hennes tur til å bures inne.

Hun syns det er vanskelig å relatere seg til hvordan det ville vært å bli fengslet på ordentlig.

- Jeg tror ikke det blir noe stort problem å sitte inni denne boksen. For oss nordmenn som har det som vi har det, er det nok veldig vanskelig å forstå.

(saken fortsetter under bildet)

VIKTIG SAK: Line Verndal tror nordmenn flest har vanskelig for å forstå situasjonen til samvittighetsfanger verden over, men syns det er viktig at det settes fokus på. Foto: Per Ervland / Se og Hør
VIKTIG SAK: Line Verndal tror nordmenn flest har vanskelig for å forstå situasjonen til samvittighetsfanger verden over, men syns det er viktig at det settes fokus på. Foto: Per Ervland / Se og Hør Vis mer

Kopi av ekte celle

- Cellen er en nesten tro kopi av den en kollega og kamerat av meg satt i i tre måneder i løpet av sin to år lange fengselsdom i Iran. Den er faktisk gjort litt større for at de som sitter der skal kunne legge seg ned, forteller generalsekretæren i Amnesty, John Peder Egenæs, til Seoghør.no

Han håper følelsen av å sitte innesperret vil gi deltagerne og tilskuerne en følelse av hvordan det er å være samvittighetsfange.

- De kan få en viss følelse av hvordan det er å sitte i en celle, hvor liten den er, hvor bar den er, hvor lite det er å gjøre, men følelsen av at du kan bli torturert, eller følelsen av å lure på om du noen gang kommer til å bli sluppet ut derfra igjen, eller om du vil bli båret ut død.. Den følelsen vil jo ikke vi få fordi vi vet at vi om kort tid kan gå igjen, fortsetter han.

LES OGSÅ: Livet som «Himmelblå-Marit» er over for Line Verndal.