- Jeg hadde ikke forventet dette av en professor

«Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim kaller kritikken fra psykologiprofessor Willy-Tore Mørch «ekstremt overfladisk».

FORBANNET: «Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim (t.v) tenner på alle pluggene av kritikken som psykolog Willy-Tore Mørch har rettet mot såkalte «hjelpeprogrammer» på TV de siste dagene. Foto: TV3/  UiT - Norges arktiske universitet
FORBANNET: «Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim (t.v) tenner på alle pluggene av kritikken som psykolog Willy-Tore Mørch har rettet mot såkalte «hjelpeprogrammer» på TV de siste dagene. Foto: TV3/ UiT - Norges arktiske universitet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: De siste dagene har blitt fokus på såkalte «hjelpeprogrammer» på TV, etter at psykologi-eksperter i tirsdagens Dagbladet kalte slike «mental risikosport».

Blant annet «The Biggest Loser Norge» og «Luksusfellen» ble nevnt som eksempler på en type programmer som angivelig utnytter personer i en sårbar situasjon til å lage salgbar TV.

Psykologiprofessor Willy-Tore Mørch sa til Dagbladet at han mener slike «hjelpeprogrammer» ikke har noen legitim plass i samfunnet, og at de kun er utviklet for å skaffe tv-seere.

Til Seoghør.no sier «Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim at han reagerer kraftig på kritikken.

- Jeg synes det er ekstremt arrogant å hevde at man ikke trenger programmer som «Luksusfellen». Jeg er overbevist om at vi trenger 120 nye program, altså like mange som vi allerede har spilt inn. Det finnes egentlig ikke noe annet forum for å diskutere privatøkonomiske problemer, uttaler Kvadsheim til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

I HARNISK: «Luksusfellen»-økonomene Hallgeir Kvadsheim og Christian Vennerød mener programmet tilbyr vanlige mennesker i økonomisk knipe, som Anita og Thomas (midten), en unik mulighet til å få livet på rett kjøl.  Foto: TV3
I HARNISK: «Luksusfellen»-økonomene Hallgeir Kvadsheim og Christian Vennerød mener programmet tilbyr vanlige mennesker i økonomisk knipe, som Anita og Thomas (midten), en unik mulighet til å få livet på rett kjøl. Foto: TV3 Vis mer

Økonomieksperten vil ikke være med på at at «Luksusfellen» utnytter personer i en sårbar situasjon som ikke vet sitt eget beste.

- Våre deltakere er også noen av våre mest trofaste seere. De er godt kjent med programmet og skjønner hva konseptet innebærer.

- «Luksusfellen» har også en utvelgelse av deltakerne ved hjelp av psykolog. De skal være veldig robuste, de som blir eksponert på TV, påpeker Kvadsheim.

Ikke enig i kritikken

Psykolog Willy-Tore Mørch presiserer overfor Seoghør.no at han ikke retter skyts mot «Luksusfellen» spesielt, men mot «hjelpe-TV» generelt. Han kjøper imidlertid ikke argumentene til «Luksusfellen»-eksperten.

- Når de må velge ut deltagere ved hjelp av psykolog for å sikre at de er robuste nok til å eksponeres på TV, innrømmer de samtidig at deltagelse er en belastning. Jeg er kritisk til å påføre folk belastninger med vilje, og spesielt for å vise fram deres personlige problemer i TV-ruta, fremholder Mørch til Seoghør.no.

Saken fortsetter under bildet.

SKEPTISK PÅ GENERELT GRUNNLAG: Psykolog Willy-Tore Mørch angriper ikke «Luksusfellen» spesielt, men sier til Seoghør.no at han er kritisk til en generell medie- og samfunnsutvikling. Foto:  UiT - Norges arktiske universitet
SKEPTISK PÅ GENERELT GRUNNLAG: Psykolog Willy-Tore Mørch angriper ikke «Luksusfellen» spesielt, men sier til Seoghør.no at han er kritisk til en generell medie- og samfunnsutvikling. Foto: UiT - Norges arktiske universitet Vis mer

Motsatt av sosial angst

Senest i onsdagens episode av «Luksusfellen», hjalp Hallgeir Kvadsheim og psykolog Jonas Bakkevig 27-årige Kim Helge Storholt med å ruske opp i livet. Han fikk blant annet kraftig kritikk av Kvadsheim fordi han eide flere biler, selv om han hadde mistet sertfikatet.

Se video her:

Kvadsheim reagerer også på psykolog John Petter Fagerhaugs uttalelse i Dagbladet-artikkelen, om at deltakere i «hjelpeprogrammene» utsettes for en «mental risikosport» som kan medføre sosial angst og depresjon.

- Vi har jo førstehåndserfaring med dette, vi snakker faktisk med deltakerne og følger dem opp lenge i etterkant av programmet.

- De opplever det motsatte av depresjon og sosial angst: De føler seg oppstemte, at de kan gå med hodet hevet og se folk de tidligere har skyldt penger i øynene igjen, sier økonomieksperten til Seoghør.no.

Psykologprofessor Mørch vedgår overfor Seoghør.no at han ikke har forsket direkte på deltagerne i disse «hjelpeprogrammene», noe han mener er medieforskernes oppgave. 

- Jeg henviser til den forskningen vi kjenner om sammenhengen mellom eksponering i media og sosiale medier og mobbing. Vi kjenner til hvilke belastningsfaktorer som kan føre til depresjoner og angst, skriver Mørch i en e-post.

Saken fortsetter under bildet.

GIR KONKRET HJELP: I forrige ukes episode, fikk Benedikte Uteng øynene opp for hvor kostbart nettkjøp på nedbetaling kan være. Da viste Hallgeir Kvadsheim henne hva hun kunne ha fått, om hun hadde betalt varene i tide. Foto: TV3
GIR KONKRET HJELP: I forrige ukes episode, fikk Benedikte Uteng øynene opp for hvor kostbart nettkjøp på nedbetaling kan være. Da viste Hallgeir Kvadsheim henne hva hun kunne ha fått, om hun hadde betalt varene i tide. Foto: TV3 Vis mer

- Forventer ikke dette av en professor

Psykologiprofessoren påpeker overfor Seoghør.no at han uttaler seg prinsipielt om en generell TV-trend han er skeptisk til, mens økonomiekspert Kvadsheim savner en mer konkret form for kritikk:

- Jeg får av og til lyst til å spørre de som kritiserer rett ut: «Hvor mye har dere egentlig sett av Luksusfellen?». Jeg får ofte inntrykk av at de bare har sett én eller to episoder før de uttaler seg.

- Det er noe med måten de ordlegger seg på, som fremstår som ekstremt overfladisk og generaliserende. Dette er egentlig stikk motsatt oppførsel av hva jeg forventer av en professor i psykologi, sier Kvadsheim, med referanse til Mørch.

- Har bredt nedslagsfelt

Økonomen, som stadig hjelper deltakere i økonomisk knipe, mener at hjelpekonseptet til «Luksusfellen» har et bredt nedslagsfelt i samfunnet.

- Jeg får enormt med henvendelser fra folk som ser på «Luksusfellen», og som forteller at programmet gjør at de tør å konfrontere problemene sine selv, plukke opp telefonen til kreditorene, og så videre. Selv om de ikke får hjelp direkte fra oss, ser de i programmet at det nytter å ta tak i problemene, fortsetter Kvadsheim.

Saken fortsetter under bildet.

TAKKNEMLIG: Hege Westlund Andresen (midten) vet ikke hvem som meldte henne på «Luksusfellen», men hun har fortalt til både Dagbladet og Seoghør.no at deltagelsen i programmet reddet henne. Hun fikk god kjelp av økonomene Christian Vennerød og Silje Sandmæl. Foto: TV3
TAKKNEMLIG: Hege Westlund Andresen (midten) vet ikke hvem som meldte henne på «Luksusfellen», men hun har fortalt til både Dagbladet og Seoghør.no at deltagelsen i programmet reddet henne. Hun fikk god kjelp av økonomene Christian Vennerød og Silje Sandmæl. Foto: TV3 Vis mer

Poengene til «Luksusfellen»-eksperten faller stort sett på steingrunn hos psykologiprofessoren. Det til tross for at han erkjenner at programmet utvilsomt «har løst et og annet økonomisk problem for noen og at de er fornøyd med det».

- Dette er en type lettvinte argumenter der han omgår det prinsipielle problemet med denne type programmer, kommenterer Willy-Tore Mørch via e-post til Seoghør.no, om Kvadsheims forsvar av «Luksusfellen».

Også «Luksusfellen»-ekspert Christian Vennerød har tatt kraftig til motmæle mot kritikken fra Mørch og Fagerhaug overfor Dagbladet.

Seoghør.no har også vært i kontakt med psykolog John Petter Fagerhaug, som altså gir støtte til psykologkollega Mørch i Dagbladets opprinnelige artikkel. Han har ikke hatt anledning til å kommentere saken ytterligere.

LES OGSÅ: Til sykehus med brannskader

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer