Andreas «TIX» Haukeland:

- Jeg gråt bak brillene

Under årets P3Gull snakket Andreas «TIX» Haukeland ut om diagnosen tourettes syndrom.

ÆRLIG: Andreas «TIX» Haukeland viste en veldig personlig side av seg selv i helgen, der han delte ærlig om diagnosen sin. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
ÆRLIG: Andreas «TIX» Haukeland viste en veldig personlig side av seg selv i helgen, der han delte ærlig om diagnosen sin. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne helgen var det nok en gang duket for den gjeve musikkutdelingen P3 Gull. Dette var det åttende året utdelingen ble arrangert - riktignok i en litt annen drakt enn tidligere.

I år ble utdelingen ledet fra Deichmanske bibliotek i Oslo av trioen Jonis Josef (28), Henrik Farley og Martin Lepperød (27), kjent fra P3-programmet «Karakter». Sistnevnte er også kjent fra «P3 Morgen».

P3 GULL: Programleder Martin Lepperød ofret håret sitt under årets P3 gull. Vis mer

Blant de nominerte i år fant vi navn som Dagny (30), Ruben (25), Astrid S (24) og Julie Bergan (26), mens av de som opptrådte fant vi artistnavn som Emilie Nicolas (33), Isah (21) og TIX (27).

PROGRAMLEDERE: I år var det Martin Lepperød, Henrik Farley og Jonis Josef som ledet P3 Gull-utdelingen. Foto: NRK
PROGRAMLEDERE: I år var det Martin Lepperød, Henrik Farley og Jonis Josef som ledet P3 Gull-utdelingen. Foto: NRK Vis mer

- Ikke lett å passe inn

Som nevnt var TIX, eller Andreas Haukeland som han egentlig heter, en selvskreven gjest under årets utdeling, der han blant annet gjorde en opptreden av den ferske låta «Tusen tårer».

Først søndag fortalte han imidlertid til følgerne sine på Instagram at han hadde gruet seg i flere uker før han skulle fremføre låta.

«Det er et av de største øyeblikkene jeg har opplevd som artist. Jeg gråt bak brilleglassene. For i dette øyeblikket står jeg på TV foran hele landet mitt og skal fremføre en låt som foreløpig ingen andre enn meg har noe forhold til», skrev han søndag om å fremføre «Tusen tårer».

TIX har de seneste årene tatt Norge med storm med både populære russelåter og radiohits. Det er imidlertid ikke altfor ofte man kommer bak fasaden på den populære artisten, men i helgen la han flere kort på bordet om eget liv.

KJÆRESTER: Maria Stavang og Magnus Devold viste seg offentlig som par for første gang på P3 Gull. Der delte de ut pris sammen. Vis mer

Under «P3Gull» snakket 27-åringen åpent om diagnosen Tourettes, hvor både Stian «Staysman» Thorbjørnsen (38), mor og lillebror Mathias, kjent fra «Paradise Hotel», stilte opp for å snakke om den talentfulle låtskriveren.

I programmet hadde artisten en alvorlig mine da han lettet hjertet, og forklarte at det føles rart når alle tror de vet hvem han er, men egentlig ikke gjør det.

- Da jeg gikk på skolen var det veldig vrient å både ha OCD og Tourettes med tics. Da er det ikke så lett å passe inn, sa han åpenhjertig.

Tok eierskap til mobbenavnet

Mathias, som er bror til den kjente musikeren, forklarte i intervjuet at broren hadde blitt kalt «tics» da han ble mobbet som ung, og at Haukland ønsket å ta eierskap til navnet.

VURDERER: Andreas «Tix» Haukeland har gitt ut sommerlåta «Nå Koser Vi Oss», og vurderer de andre sommerlåtene som er gitt ut i år. Programleder Kine Falch viser ham også sin egen låt. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

Moren til de to guttene fortalte på sin side at sønnen hadde mye tics med øynene, og at det er derfor han ofte går med solbriller - slik at ingen kan se om han kniper igjen øynene.

Den store pelskåpa, som så å si har blitt ikonisk, ble beskrevet som en rustning.

Ifølge Lommelegen er tics ufrivillige eller semi-ufrivillige bevegelser (motoriske tics), eller ufrivillige lyder (vokale tics). Tics ved Tourettes syndrom vil kunne avta eller øke i løpet av perioder.

Ble roligere av musikken

Lørdag kveld var artisten også å se i «Dagsrevyen», hvor han snakket om mobbingen og diagnosen.

I NRK-programmet forklarte Haukeland at da han først begynte å spille musikk merket foreldrene hans at diagnosen roet seg. TIX synes det er fint å bidra til at andre får det bedre ved at han selv er åpen om diagnosen sin.

- Mobbing kommer aldri til å forsvinne, men bare jeg får tilsendt en melding fra en forelder som sier at «barnet mitt har det bedre på grunn av deg», vet jeg at jeg gjør noe riktig, sa han.

Da Kine og Jonas møtte Andreas «TIX» Haukeland på finalefesten til Paradise Hotel, fortalte TIX en historie som nesten er vanskelig å tro. Vis mer

På Instagram skrev han også søndag at alle sliter med sitt, og at det ofte ligger mer bak enn man vanligvis får inntrykk av.

«Jeg tror alle har det tungt til tider, men jeg vil tydeliggjøre det at vi alle sliter med våre ting. ALLE! Og nettopp derfor skal man helst ikke dømme boka etter omslaget. Les boka først», skrev han, og la til at han setter enorm pris på støtten han har fått etter P3-opptredenen.

LES OGSÅ: - Vær så snill, hold deg unna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer