Oscar-kjolene gjennom tidene:

- Jeg gispet da hun trådte inn på den røde løperen

Noen stjerner klarer kunststykket å triumfere på Oscar uten nødvendigvis å vinne en statuett.

DRØMMEKJOLER: Gwyneth Paltrow, Lupita Nyong'o og Penélope Cruz har stått for noen av de vakreste øyeblikkene på Oscar-løperen. Foto: NTB scanpix
DRØMMEKJOLER: Gwyneth Paltrow, Lupita Nyong'o og Penélope Cruz har stått for noen av de vakreste øyeblikkene på Oscar-løperen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): I februar ble den 89. Oscar-utdelingen avholdt i Los Angeles.

De store motehusene og smykkeskaperne har gjerne samarbeidet med superstjernene i lang tid, for å sikre at de tar seg best mulig ut på verdens mest prestisjefylte filmprisutdeling.

Selv de flotteste Hollywood-skuespillerne begår motetabber på Oscar innimellom, men andre ganger klarer de å bli kveldens største «snakkis» - uten nødvendigvis å vinne en eneste statuett.

- Fargen er så nydelig

Vi har fått moteekspert Ingeborg Heldal og Vixen-redaktør Ida Elise Einarsdóttir til å gi sine kommentarer til et utvalg av de flotteste kjolene som virkelig har fått filmstjernene til å stråle på Oscar-løperen.

Se den tårevåte takketalen her. Video: Scanpix Vis mer

I 2014 var Lupita Nyong'o (33) på alles lepper, da hun vant Oscar for beste kvinnelige birolle, for innsatsen sin i «12 Years A Slave».

I tillegg skilte hun seg ut på den røde løperen i en slående, isblå Prada-kjole.

- Denne Prada-kjolen kommer jeg aldri til å glemme. Jeg gispet da hun trådte inn på den røde løperen. Fargen er så nydelig til henne og de røde leppene og det enkle hårbåndet gjør looken fresh og oppdatert, sier Ingeborg Heldal.

Saken fortsetter under bildet.

FULL KLAFF: Lupita Nyong'o ble en snakkis på Oscar i 2014, og ikke bare på grunn av den gjeve prisen hun vant. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/NTB scanpix
FULL KLAFF: Lupita Nyong'o ble en snakkis på Oscar i 2014, og ikke bare på grunn av den gjeve prisen hun vant. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP/NTB scanpix Vis mer

Vixen-redaktør Einarsdóttir slutter seg til lovordene fra Heldal, og plasserer Lupita blant sine «topp fem»-øyeblikk på Oscar-løperen:

- I 2014 havnet hun på «best kledde»-lister over hele verden i sin spesialdesignede, Askepott-lignende Prada-kjole. Kjolen var full av personlige referanser til Nyong’o. De skinnende stenene på skjørtet skulle symbolisere champagnebobler, den lyseblå fargen var et nikk til oppveksten i Kenya ettersom nyansen minnet henne om Nairobi, og silhuetten og snittet på kjolen var en hyllest til hennes store stilikon, Elizabeth Taylor.

- Ble den store snakkisen

Gwyneth Paltrow (44) fikk mye tyn for Alexander McQueen-kjolen hun var iført på Oscar i 2002, men andre ganger har hun høstet massiv skryt for Oscar-antrekkene sine.

Tom Ford-kjolen hun var iført i 2012 og Ralph Lauren-antrekket fra 1999, har begge fått mye ros fra motepressen.

- Tom Ford + Gwyneth Paltrow = sant! Den enkle, hvite kjolen med cape ble den store snakkisen etter Oscar-utdelingen I 2012. Gwyneth har i intervjuer også trukket fram akkurat denne kjolen som sin personlige favoritt, sier Ingeborg Heldal om det førstnevnte antrekket.

Saken fortsetter under bildegalleriet!

Ida Elise Einarsdóttir mener på sin side at den rosa kjolen Gwyneth mottok sin første Oscar-statuett i, ligger helt i toppsjiktet blant de mest ikoniske Oscar-antrekkene.

- Den lyserosa Ralph Lauren-kjolen med tynne spaghettistropper er minst like aktuell nå som da. En klassiker som kombinert med Harry Winston-smykker, som Paltrow hadde fått i gave av foreldrene sine som også deltok på prisutdelingen, fikk flere til å trekke paralleller til Grace Kelly. Søt tilleggsinfo er at hun skal ha tatt vare på alle Oscar-kjolene sine, slik at datteren Apple skal kunne få bruke dem.

I 1999: Gwyneth Paltrow i sin berømte Ralph Lauren-kjole på Oscar-utdelingen, sammen med pappa Bruce Paltrow og mamma Blythe Danner. Foto: Lucy Nicholson/EPA/NTB scanpix
I 1999: Gwyneth Paltrow i sin berømte Ralph Lauren-kjole på Oscar-utdelingen, sammen med pappa Bruce Paltrow og mamma Blythe Danner. Foto: Lucy Nicholson/EPA/NTB scanpix Vis mer

- Rett og slett praktfull

En annen stjerne som kuppet Oscar-løperen samme år som hun vant en statuett på den gjeve prisutdelingen, er Reese Witherspoon (40).

I 2006 vant hun Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin tolkning av June Carter i «Walk the Line». Og i tillegg til å triumfere på utdelingen, er antrekket hennes denne kvelden blitt ikonisk.

Og moteekspert Ingeborg Heldal sparer ikke på superlativene i sin omtale av kjolen:

- Reese Witherspoon gjør nesten aldri feil på rød løper, og her er hun rett og slett praktfull! Fargen står perfekt til hudtonen hennes, håret er enkelt og nydelig og sminken er rett og slett perfekt. Hun ser kongelig ut! At kjolen er en vintage Dior fra 50-tallet trekker jo heller ikke akkurat ned!

Saken fortsetter under bildet.

FLOTT RYGG: Hilary Swank på Oscar-løperen i 2005. Foto: NTB scanpix
FLOTT RYGG: Hilary Swank på Oscar-løperen i 2005. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da Hilary Swank (42) vant sin andre Oscar-statuett med «Million Dollar Baby» i 2005, var hun også blant vinnerne på den røde løperen.

- Det er ikke mange som kunne båret denne Guy Laroche-kjolen like bra som Hilary Swank. Den er nesten for enkel, men de stramme detaljene og det helt utsøkte håndverket og stoffet i kjolen gjør at det blir innertier. Og den vidunderlige åpne ryggen setter prikken over i’en, mener Heldal.

- Det var full klaff

Også Octavia Spencer (46), Julia Roberts (49) og Penélope Cruz (42) har «vunnet» Oscar-utdelingen ved å triumfere på podiet så vel som på den røde løperen.

Octavia mottok prisen for beste kvinnelige birolle med «The Help» i 2012, Julia hanket inn prisen for beste kvinnelige hovedrolle med «Erin Brockovich» i 2001, og Penélope vant prisen for beste kvinnelige birolle med «Vicky Cristina Barcelona» i 2009.

Og alle tre ble også kåret til noen av Oscars best kledde det året de vant pris.

- Denne kjolen fra Tadashi Shoji er rett og slett en DRØM! Stoffet er nydelig, fasongen er perfekt, og den enkle stylingen er det bare å se på og lære av. Bedre kan det ikke gjøres, sier Heldal begeistret om Spencers kjole.

TRIUMF: Prisvinnerne Octavia Spencer og Meryl Streep fikk begge skryt for kjolene sine da de hanket inn hver sin Oscar-statuett i 2012. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/NTB scanpix
TRIUMF: Prisvinnerne Octavia Spencer og Meryl Streep fikk begge skryt for kjolene sine da de hanket inn hver sin Oscar-statuett i 2012. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/NTB scanpix Vis mer

Moteeksperten kommer også med lovord om Roberts' ikoniske Oscar-antrekk:

- Julia Roberts har aldri vært min favoritt på rød løper. Jeg synes ofte hun velger kjedelig. Men da hun troppet opp i denne vintagekjolen fra Valentino var det full klaff! Den er enkel, men har fantastiske detaljer, som slepet bak med de hvite stripene. Julias kanskje beste rød-løper-look noensinne!

FLOTT: Julia Roberts med sin daværende kjæreste Benjamin Bratt på Oscar i 2001. Foto: Kim D. Johnson/AP/NTB scanpix
FLOTT: Julia Roberts med sin daværende kjæreste Benjamin Bratt på Oscar i 2001. Foto: Kim D. Johnson/AP/NTB scanpix Vis mer

Også Penélope Cruz var iført en vintage-kjole da hun mottok sin Oscar-statuett for åtte år siden.

- Penélope ser alltid ut som en prinsesse på den røde løperen. Hun går for det klassisk glamorøse og vet hva hun kler. Denne Askepott-kjolen er en vintage Pierre Balmain fra 50-tallet og noe av det vakreste, mest utsøkte jeg noen gang har sett, mener Heldal om vinner-antrekket.

Rød løper-vinnere uten Oscar
Andre stjerner har foreløpig ikke vunnet noen Oscar-statuetter, men imidlertid utmerket seg på Oscar-løperen.

Både Mila Kunis (33), Michelle Williams (36) og Cameron Diaz (44) er gjengangere på listene over de flotteste Oscar-kjolene noensinne.

  • Se bilder av alle de flotte Oscar-kjolene i bildegalleriet lenger opp i saken!

Vixen-redaktør Einarsdóttir trekker også fram Rooney Maras (31) Oscar-antrekk i 2012 som et av de mest ikoniske på den røde løperen:

- Showstopper. I mangel på et bedre norsk ord, er det nettopp det som best beskriver Rooney Mara som ble Oscar-nominert for sin rolle i «The Girl With The Dragon Tattoo» i 2012.

Saken fortsetter under bildet.

OVERBEVISTE: Rooney Mara var blant dem som virkelig skilte seg ut på Oscar-løperen i 2012. Foto: Jason Merritt/Getty Images/AFP/NTB scanpix
OVERBEVISTE: Rooney Mara var blant dem som virkelig skilte seg ut på Oscar-løperen i 2012. Foto: Jason Merritt/Getty Images/AFP/NTB scanpix Vis mer

Ida Elise Einarsdóttir legger til at det var knyttet stor spenning til hva nykommeren kom til å velge på den røde løperen - kanskje spesielt med tanke på signaturlooken hennes, med kort, rett lugg og ravnsvart hår:

- Og det kunne vel knapt vært gjort bedre. Den vakre Givenchy by Riccardo Tisci-kjolen er fortryllende: Full av kontraster, både klassisk og egdy, enkel og svært komplisert på samme tid, og den oser både nærmest noe futuristisk, men også «Old Hollywood»-glamour. Prikken over i’en er styling som kun består av røde lepper. Legg merke til at Mara verken har veske eller smykker. Det enkle er ofte det beste, eller?

Ingeborg Heldal er nyansatt utviklingsredaktør i Se og Hør og var tidligere bloggredaktør i Aller Media, som også eier Seoghør.no.

LES OGSÅ: Derfor nekter Victoria Beckham å vise seg uten sminke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer