- Jeg gikk ned ti kilo på tre uker

Kumøkk og merkelig mat var bare noe av det familien opplevde under «Den store reisen».

GIKK NED MYE: - Jeg gikk jo ned ti kilo på tre uker. Ikke at det gjorde så veldig mye, men vi gikk ned alle sammen, sier Raymond Wold Hansen. Foto: NRK
GIKK NED MYE: - Jeg gikk jo ned ti kilo på tre uker. Ikke at det gjorde så veldig mye, men vi gikk ned alle sammen, sier Raymond Wold Hansen. Foto: NRK Vis mer
SEHER.NO:  Lørdag var det premiere på den andre sesongen av famileprogrammet «Den store reisen» på NRK1.

Blant de tre familiene tv-seerne får følge på tur, er familien Wold Hansen fra Fauske i Nordland, som består av Raymond (41) og datteren Malin (13), samt Raymonds samboer Rita (44) og hennes sønn Ole-Alexander (17).

Den lille familien hadde bare bodd sammen i et halvt år før de la ut på den store reisen til det hardbarka Hamerfolket helt sør i Etiopia. Og det var faktisk barna Malin og Ole-Alexander som meldte familien på programmet, uten at foreldrene ante noen ting. 

Til Seher.no forteller familiefar Raymond at reisen var noe av det mest fantastiske familien har opplevd, og at han gjerne kunne vært med på noe slikt igjen.

41-åringen innrømmer imidlertid at de opplevde noen utfordringer på turen, og at særlig varmen, som var på over 40 grader, hygienen og maten var litt vanskelig å håndtere.

- Varmen var nok en av de største utfordringene, og så var det minimalt med vann, så det ble ikke mye vasking. Og maten da. Jeg gikk jo ned ti kilo på tre uker. Ikke at det gjorde så veldig mye, men vi gikk ned alle sammen.

- Det var aldri noe klaging eller slikt, for vi kunne jo spise så mye vi ville av maten deres. Men det var en sånn konsistens på den maten som dessverre gjorde at vi spiste veldig lite. De har en slags grøt der som er laget av et spesielt mel. Det var skikkelig grovkorna og konsistensen var veldig spesiell. Det kjentes ut som om man tygget sand. Så vi var sultne veldig ofte, men kroppen vendte seg til det, sier Wold Hansen til Seher.no.

Ifølge familiefaren var det også maten de savnet mest under de tre ukene i Etiopia.

- Det ble mye fantastier om mat, om pizza, cola, taco og vanlige brødskiver. Så når vi kom tilbake til siviliserte strøk skulle vi liksom prøve alt og ta opp igjen det vi var vant til å spise. Men magesekken hadde antagelig blitt mye mindre, så man spiste bare en brøkdel av det man gjorde til vanlig. Jeg gikk jo ned ti kilo, og har gått opp igjen rundt fem. De andre har fått alt tilbake tror jeg, forteller han.

Varme og annerledes mat var imidlertid ikke det eneste den lille familien fant utfordrende. Hamerfolket har nemlig en rekke vaner og tradisjoner som er ganske ulike de vi har her hjemme i Norge.
 
Blant annet pleier kvinnene å smøre kumøkk på gulvene for å holde det rent i hyttene, og Raymond innrømmer at lukten til tider var nærmest uutholdelig.

- Det lukta helt jævlig. Når de skulle gjøre rent eller vaske smørte de gulvene i hyttene med kumøkk. Og det lukta...ja, ikke bra! Også i den varmen da, det gjorde det ikke bedre akkurat. Så sånn sett tror jeg tv-seerne kan være glade for at det ikke finnes tv med lukt, for det var helt forferdelig, humrer han. 
 
«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21. 25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 

LES OGSÅ:  - Tenk dere nøye om