Jan Gunnar Solli:

- Jeg gikk aldri og ventet på at hun skulle dø

«Skal vi danse»-aktuelle Jan Gunnar Solli fikk et vendepunkt i livet da storesøsteren døde.

VENDEPUNKTET: For åtte år siden mistet Jan Gunnar Solli storesøsteren sin Mette Solli til kreft. Det har preget den tidligere fotballspilleren på mange måter. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet
VENDEPUNKTET: For åtte år siden mistet Jan Gunnar Solli storesøsteren sin Mette Solli til kreft. Det har preget den tidligere fotballspilleren på mange måter. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken har deltakerne i «Skal vi danse» fått bryne seg på et mer personlig tema for lørdagens sending. På parketten skal nemlig samtlige av deltakerne som er igjen i konkurransen formidle sitt vendepunkt eller øyeblikk i livet som har betydd mye for dem.

For den tidligere fotballspilleren og DJ-en Jan Gunnar Solli (37) vil lørdagens dansefremføring bety ekstra mye. 37-åringens historie har nemlig preget ham mye i tiden som voksen.

For snart ni år siden, da Solli var 28 år gammel, mistet han sin storesøster Mette til kreft.

Sjokkbeskjeden

Jan Gunnar Solli er nummer tre i søskenflokken, etter sine to storesøstre Tove (42) og Mette. I Treungen i Nissedal vokste de opp i en trygg familie med stor takhøyde. Et hjem der døra alltid sto åpen, og humoren dem imellom satt løst.

En dag i 2005 skulle imidlertid idyllen slå sprekker.

På vei hjem fra en treningsleir får Solli en telefon om at han må komme seg til sykehuset. På den tiden spilte han i eliteserien sammen med Rosenborg.

- Og da drar jeg jo selvfølgelig. Alle møtes på Rikshospitalet, og der får vi beskjed om at Mette har fått kreft. Leukemi, og det var jo tøft å høre, forteller Solli til Se og Hør, og fortsetter:

STERK HISTORIE: Selv om det nå er åtte år siden søsteren til Jan Gunnar Solli døde, går det aldri en dag han ikke tenker på henne. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet
STERK HISTORIE: Selv om det nå er åtte år siden søsteren til Jan Gunnar Solli døde, går det aldri en dag han ikke tenker på henne. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet Vis mer

- Jeg reagerte vel egentlig på hvordan min søster tok det. For jeg var mest opptatt av hennes reaksjon. Altså, en sånn beskjed påvirker jo alle, men det var hun som skulle stå i det. Hun tok den fighten, og i etterkant har jeg jo sett at det har vært helt essensielt.

Et lyspunkt i hverdagen

Kort tid etter sjokkbeskjeden havner Mette i respirator. På det tidspunktet bodde Solli i Trondheim, og var langt unna familien sin.

- Jeg hadde flere samtaler med min søster på intensivavdelingen mens hun var syk, og i tiden før hun havnet i respirator, om hva hun ville at jeg skulle gjøre oppi det her. Jeg ville jo så klart bli værende, men hun trengte at jeg hadde fokus på de tingene jeg skulle gjøre, forteller Solli.

Beskjeden skulle vise seg å bli en redning for familien midt oppe i tragedien.

SØSKENFLOKKEN: Jan Gunnar Solli (t.h.) sammen med storesøstrene Tove og Mette Solli (t.v.). Foto: Privat
SØSKENFLOKKEN: Jan Gunnar Solli (t.h.) sammen med storesøstrene Tove og Mette Solli (t.v.). Foto: Privat Vis mer

- Jeg har jo hørt fra andre som har opplevd en slik krise i livet at alt annet blir sekundært, men etter samtalen med min søster og min familie så havnet på en måte min fotballhverdag i fokus, forteller Solli.

Fotballkarrieren til Solli ble som et friminutt fra tragedien for hele familien. De fikk et høydepunkt i hverdagen, og kunne se frem til kampene på søndagene. Og selv om søsteren lå på sykehuset, fikk hun med seg alle kampene som ble spilt.

Langvarig kamp

Det skulle imidlertid vise seg at Mette skulle bli bedre. Etter opptrening og rehabilitering på Sunnaas var søsteren tilbake til hverdagen igjen, og frisøryrket som hun satte så høyt.

På denne tiden har Solli flyttet til Bergen, fått seg en ny fotballkontrakt med Brann, og livet skulle bli annerledes.

- Før jeg da plutselig får beskjed om at Mette har havnet på sykehus igjen. Da er jeg i Málaga på treningsleir, og tar første fly hjem.

Mette hadde fått et stort tilbakefall og lå igjen på Rikshospitalet. Denne gang med beinmargskreft.

TETT BÅND: Søskenflokken Solli var nære gjennom hele oppveksten. Fra venstre, Mette, Jan Gunnar og Tove. Foto: Privat
TETT BÅND: Søskenflokken Solli var nære gjennom hele oppveksten. Fra venstre, Mette, Jan Gunnar og Tove. Foto: Privat Vis mer

- Jeg husker veldig godt da jeg møtte opp der for andre gang. Og den jeg ser da er en smilende Mette som er glad for å se meg. Jeg husker jeg ikke ante hvordan jeg skulle reagere på det. Jeg tenkte at jeg i hvert fall ikke skulle begynne å grine. Jeg forsøkte å være en sterk lillebror som motiverte henne, for som hun sa selv: «Detta skal eg klare ein gong te, detta kommer til å gå fint».

Det skulle likevel ikke være så lett. Ingen av familiemedlemmene matchet som donor - noe som var helt nødvendig for at Mette i det hele tatt skulle ha en sjanse til å overleve.

- Men så går det ikke så lang tid før vi får vite at det fantes en optimal match fra USA. Noe vi så klart var evig takknemlige for.

Mette får behandlingen hun trenger, hun starter å produsere nye, friske celler og immunforsvaret bygger seg opp. Etter to år er Mette nok en gang på beina igjen, og tilbake i Treungen der hverdagen venter.

Så skulle alt snu igjen.

TØFT: Selv om kreftdiagnosen til storesøster Mette Solli stadig kom tilbake, mistet Jan Gunnar Solli likevel ikke håpet. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet
TØFT: Selv om kreftdiagnosen til storesøster Mette Solli stadig kom tilbake, mistet Jan Gunnar Solli likevel ikke håpet. Foto: Christian Roth Christensen, Dagbladet Vis mer

Mistet seg selv

Etter en rutinekontroll oppdager legene at kreften er tilbake. Denne gang i en uhelbredelig form. Kreften har spredt seg til hjernen. Enda en gang blir Mette lagt inn på Rikshospitalet.

Familien Solli får deretter beskjed om at det dessverre ikke er så mye legene kan gjøre. Behandlingen dreier deretter seg om å holde sykdommen i sjakk. En slik beskjed er naturligvis ikke lett å motta. Tanken på at søsteren trolig ikke hadde så lang tid igjen, var likevel ikke det verste med kreftdiagnosen, ifølge Solli.

- Mette mistet både hukommelsen og gløden hun hadde. Personligheten hennes ble visket sakte, men sikkert bort. Humoren, og smilet hun alltid hadde på lur, det som mer eller mindre definerte henne, ble borte, forteller Solli.

Døden var aldri et tema

Etter hvert ble Mette dårligere og dårligere, og til slutt ble hun sengeliggende. Selv om familien forberedte seg på at døden var nær, var det likevel aldri et tema for Jan Gunnar Solli.

- Jeg gikk aldri og ventet på at hun skulle dø. Jeg gikk og ventet på at «nå er det så alvorlig at jeg må komme hjem», forteller Solli.

- Vi fokuserte aldri på at hun var syk. Oppi det verste forsøkte vi å holde på det positive i livet. Om det var fotball eller hva det måtte være. Personlig fikk jeg et mye større perspektiv på livet.

For i alle årene søsteren var syk, beholdt Solli konsentrasjonen på fotballbanen. Men i denne perioden med et litt annet fokus enn tidligere.

- Jeg lærte å ta et tap med fatning i mye større grad en før. Å tape en fotballkamp ble «peanuts» i forhold til hva hun gikk gjennom, forteller han.

AVSLØRING: Jan Gunnar Solli innrømmer at han egentlig ville se Mona Grudt og dansepartneren kline under kveldens opptreden. Reporter: Vilde Holta Røssland Video: Helén Skogstad Vis mer

Vendepunktet

I 2009 dør Mette, 39 år gammel. På det tidspunktet spilte Jan Gunnar Solli fortsatt i eliteserien med Brann, men hadde på det tidspunktet også begynt å etablere seg enda mer som DJ - en annen lidenskap han har dyrket ved siden av fotballen siden han var 16 år gammel.

Selv om fotballen alltid har vært førsteprioritet for 37-åringen, har han holdt DJ-engasjementet i sjakk ved siden av.

I 2010 varmet han blant annet opp for David Guetta i Oslo Spektrum, foran en fullsatt sal.

Da Solli senere flyttet til New York i 2011 for å spille fotball for New York Red Bulls, var det mange som trodde at det også var av musikkrelaterte grunner. Samme år skaper han nemlig flere overskrifter her til lands med sine DJ-opptredener med store, verdenskjente stjerner i Las Vegas.

- Det at jeg drar til New York er en kombinasjon av det at dette er en mulighet jeg kanskje får en gang i livet, samtidig som at jeg ikke kunne si nei til å være den første norske toppspilleren i USA. Også var det selvsagt en mulighet til å få kunne spille med noen av verdens beste fotballspillere, sier Solli.

Jan Gunnar Solli har aldri fornyet en kontrakt i en fotballklubb han har vært i. Ifølge ham selv er dette et bevisst valg.

- Det å måtte fighte seg inn i en ny klubb har trigget meg litt. Nye folk, ny by, nye lagkamerater, det å finne sin plass og aksepten på hvem man er. Jeg tror det har gitt meg en god balanse i livet, sier han.

Det å leve i nuet, ta vare på øyeblikkene, og skape gode minner var tre holdninger til livet som Jan Gunnar Solli delte med sine søstre. Dette ble desto viktigere for ham da søsteren gikk bort.

- Det er en helt tydelig sammenheng. Man vet aldri når det kan være over. Såkalte floskler, inntil du får kjenne det på kroppen, slik jeg gjorde det. Ikke det at min historie er unik, for det tror jeg ikke i det hele tatt, men jeg tror jeg har funnet en måte som funker veldig bra for meg å leve med, sier han.

Tenker mye på henne

I kveld står Jan Gunnar Solli klar på parketten sammen med sin dansepartner Rikke Lund (23). Med samba og fin musikk skal de hedre Jan Gunnar Sollis avdøde søster.

KLARE: Jan Gunnar Solli og dansepartneren Rikke Lund for noen helger siden på parketten i «Skal vi danse». Foto: TV 2
KLARE: Jan Gunnar Solli og dansepartneren Rikke Lund for noen helger siden på parketten i «Skal vi danse». Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg vet Mette hadde elsket at jeg er med i «Skal vi danse», forteller Jan Gunnar.

- Det var et program hun verdsatte høyt. Før i tiden så vi mye på det sammen med resten av familien. Knyttet til god mat og hygge. Fredag og lørdag var TV-kvelder hjemme hos oss, forteller han.

Som støtte fra sidelinjen har Solli med seg sin søster Tove for anledningen.

- Vi tenker mye på Mette. Savnet vil alltid være der, men jeg er utrolig takknemlig for at vi brukte tiden godt sammen. Det er tross alt de gode minnene som skal føre oss videre i livet, sier Solli.

LES OGSÅ: - Jeg var ødelagt og kunne ikke repareres

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer