Catharina Nyqvist Ehrnrooth:

- Jeg følte meg naiv

Michael Nyqvists enke med hjerteskjærende innblikk fra venteværelset på legekontoret.

SISTE FARVEL: For to år siden måtte Catharina Nyqvist Ehrnrooth følge sin ektemann gjennom 27 år til graven. Nå forteller hun om parets siste tid sammen. Foto: NTB Scanpix
SISTE FARVEL: For to år siden måtte Catharina Nyqvist Ehrnrooth følge sin ektemann gjennom 27 år til graven. Nå forteller hun om parets siste tid sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg venter fortsatt på at du skal komme hjem fra en jobbreise. Jeg skal møte deg i gangen når du kommer. Vi har virkelig lengtet etter hverandre, denne gang har det vært en lang og tung reise og vi har mye å prate om. Du klemmer meg lenge (...). Jeg plukker fortsatt opp telefonen for å ringe deg. Ser deg ofte på gata. Kan ikke forstå at det har gått ett år. Kan ikke forstå at du er borte. Forstår ingenting. Mitt fineste menneske. Elskede pappa».

Slik lød ordene fra Michael Nyqvists datter, Ellen (28), da hun markerte ettårsdagen for sin fars bortgang i fjor. Nå har også hennes mor og skuespillerens enke, Catharina Nyqvist Ehrnrooth (50), stått frem for å fortelle om den ytterst krevende og sortunge perioden.

- Som dommedag

I en tekst som er publisert på Cancerfonden, inviterer 50-åringen leserne inn på legekontorets venteværelse, der Nyqvist opplevde enorme opp- og nedturer før sin død.

Den svenske skuespilleren døde 27. juni 2017 som følge av lungekreft. Det ble i ettertid kjent at han hadde valgt å holde sykdommen skjult for offentligheten. Da Nyqvist gjennomgikk sine første behandlinger i stillhet, var imidlertid kona ved hans side.

DØDE I KONAS ARMER: Skuespiller Michael Nyqvist gikk bort i Catharina Nyqvist Ehrnrooths armer. De giftet seg i 1990, og har to barn sammen. Foto: NTB Scanpix
DØDE I KONAS ARMER: Skuespiller Michael Nyqvist gikk bort i Catharina Nyqvist Ehrnrooths armer. De giftet seg i 1990, og har to barn sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Det er et mylder av korridorer. Anspentheten gjør at min vanligvis gode retningssans er helt koblet ut. M vil ikke møte noen han kjenner, vil absolutt ikke bli gjenkjent. Han stirrer rett ned i gulvet. Vi har vært her et antall ganger, og hver gang føles som dommedag. (...) Minutter føles som timer, og jeg forsøker å oppmuntre M, men hvordan gjør man det i en slik situasjon?».

Artikkelen fortsetter under:

Ehrnrooth forklarer at behandlingen på et tidspunkt var vellykket. Veksten av svulsten bremset, og ektemannen var håpefull. Nyqvist har i forbindelse med et dokumentarsamarbeid før sin død, sagt at han trodde på overlevelse. Slik skulle det ikke ende.

Jeg sitter og titter på min elskede mens det drypper gift inn i armen hans. Michael Nyqvists enke

«Vi får se røntgenbildene og legen forklarer. Denne gangen har det skjedd noe - kreftsvulsten har vokst. (...) Den første cellegiftbehandlingen er utrolig ubehagelig. Jeg sitter og titter på min elskede mens det drypper gift inn i armen hans. Det er virkelig pest eller kolera - enten dreper giften ham eller så gjør sykdommen det.», skriver hun videre.

Nyqvists enke tegner videre et bilde av hvor krevende det er å stå som pårørende når en du elsker blir alvorlig syk.

«Mest av alt vil man bare ta bort det vonde. Gi drittsykdommen til meg. Det er så urettferdig og jeg føler meg maktesløs. Finnes det håp, finnes det liv. Jeg har mange ganger følt meg naiv som forsøkte å få lys inn i det mørkeste. Vi valgte å leve her og nå og bestemte oss for å gjøre alt sammen. Slik ble sykdomsperioden en av de vakreste i vårt liv», avslutter hun.

Hemmelig dikt til familien

Michael Nyqvist ble stedt til hvile 21. juli 2017. Den gang møtte flere av Sveriges mest profilerte mennesker opp for å ta farvel med ham i en begravelse som fant sted i Katarina-kirka på Södermalm i Stockholm.

BAR KISTEN: Svenske Michael Nyqvist ble sendt til hvile i juli for to år siden. Kisten ble båret ut av kirka av kona Catharina Nyqvist Ehrnrooth, der sønnen Arthur Nyqvist kommer etter.
Foto: Stina Stjernkvist / NTB Scanpix
BAR KISTEN: Svenske Michael Nyqvist ble sendt til hvile i juli for to år siden. Kisten ble båret ut av kirka av kona Catharina Nyqvist Ehrnrooth, der sønnen Arthur Nyqvist kommer etter. Foto: Stina Stjernkvist / NTB Scanpix Vis mer

Et par uker før begravelsen publiserte familien en dødsannonse i to svenske aviser. Der la de også ved et kort dikt, som Nyqvist selv hadde skrevet i all hemmelighet og overlatt til sin agent.

Han hadde fått i oppgave å videreformidle teksten til skuespillerens familie.

«Jeg gikk på toget. Der satt dere i den vakreste kupeen. Ellen, Arthur, Catharina. Jeg nektet å slippe billetten min. Nå sees vi ved neste stasjon», het det i diktet, ifølge Expressen.

LES OGSÅ: - Vi vil alltid savne ham

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer