Jan Thomas i i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»:

- Jeg følte meg fortapt og ba til Gud

Stjernestylisten innrømmer at blodslitet endret ham for livet.

I KJELLER'N: - Jeg snakket ofte
til meg selv mens jeg strevde med 50 kilo pluss på ryggen. «Jan, dette er bare et lite øyeblikk i livet ditt», sa jeg til meg selv, forklarer Jan Thomas til Se og Hør. Foto: Kristin Folsland Olsen/ Discovery Networks Norway
I KJELLER'N: - Jeg snakket ofte til meg selv mens jeg strevde med 50 kilo pluss på ryggen. «Jan, dette er bare et lite øyeblikk i livet ditt», sa jeg til meg selv, forklarer Jan Thomas til Se og Hør. Foto: Kristin Folsland Olsen/ Discovery Networks Norway Vis mer

(Se og Hør): - Til tider var det helt absurd hvor sliten jeg var psykisk og fysisk, forteller Se og Hørs eget «Motepoliti», Jan Thomas Mørch Husby (51).

LES MER: Tirsdagens utgave av Se og Hør er i salg nå.
LES MER: Tirsdagens utgave av Se og Hør er i salg nå. Vis mer

Etter syv forespørsler fra TVNorge takket han ja til å være med på den store utfordringen «71° nord – Norges tøffeste kjendis».

Selv om han er veltrent og sterk som en bjørn, får han testet sine grenser i den beinharde styrkeprøven – med sykling, svømming og milevis med blytung sekk på ryggen.

Snakket til Gud

Til tross for sin fysiske styrke måtte Jan Thomas hente energi fra et annet sted.

- Jeg hadde mine spirituelle øyeblikk underveis i innspillingen. Når krampene herjer i beina, hjernen din sier at «dette klarer du ikke», og myggen spiser deg opp – og du tenker at «tar jeg ett skritt til, raser jeg utfor skrenten», var det tungt, minnes Jan Thomas, og legger til:

- Jeg følte meg fortapt. Jeg er ikke spesielt religiøs, men da ba jeg til Gud. For meg er ikke Gud en mann som sitter på en sky, men selve universet. Jeg fikk en åpenbaring av opplevelsen. Det ga meg styrke og endret meg for livet, forteller han åpent.

Ung kropp

- Jeg visste innerst inne at kroppen min ville tåle det fysiske. Testen jeg tok på forhånd, viste at kroppen min er som en 32-åring, sier han.

Jan Thomas var mer bekymret for hvordan han ville takle å være tett på andre i lang tid. Å bo i telt med mennesker han ikke kjente. Uten rom for seg selv.

- Det blir godt å utfordre angsten min, og fastlegen min ga meg klarsignal til å være med, sa han før avreise.

For et drøyt år siden fortalte han om angsten som har gjort det sosiale livet vanskelig. Men i vinter inviterte han venner på juleselskap for første gang.

- Tenk at det skulle ta meg 50 år før jeg våget å be venner til hyggelig lag. Jeg er lei av å være engstelig, sa han da til Se og Hør.

Spesielt møte og nye vennskap

Helt fra barnsben av har Jan Thomas vært fascinert av dyr, og han elsket både hunder og katter.

- Men hest var alltid drømmen min, og da jeg gikk i syvende klasse jobbet jeg i to forskjellige staller hjemme på Gulset i Skien. Da lærte jeg å stelle hester, og fikk muligheten til å lære meg å ri, minnes han, og tilføyer:

- Jeg følte alltid et meget spesielt bånd mellom meg og hesten. Hester er kloke dyr. Derfor var det så sterkt å møte den vakre fjordingen i «71°nord», sier han.

Saken fortsetter under bildet.

FØLSOMT MØTE: - Jeg er så glad i dyr og tok til tårer da vi fikk bruke hest. Det var en sterk opplevelse, og jeg var fysisk og psykisk utslitt, sier Jan Thomas til Se og Hør. Foto: Kristin Folsland Olsen/ Discovery Networks Norway
FØLSOMT MØTE: - Jeg er så glad i dyr og tok til tårer da vi fikk bruke hest. Det var en sterk opplevelse, og jeg var fysisk og psykisk utslitt, sier Jan Thomas til Se og Hør. Foto: Kristin Folsland Olsen/ Discovery Networks Norway Vis mer

Jan Thomas knyttet dessuten vennskap for livet på vei nordover, og trekker spesielt fram tidligere håndballspiller Håvard Tvedten (39):

- Håvard Tvedten passet på meg, og ble min støttespiller i programmet. Han var som en yngre storebror. I ham har jeg møtt min soulmate. Han er god og snill, og fryktelig sterk. Håvard og kona, Guro Fostervold Tvedten, har blitt venner for livet, røper han.

NÆRE BÅND: Jan Thomas sammen med Nadya Khamitskaya, Karoline Dyhre Breivang, Håvard Tvedten og Carina Dahl under innspillingen. Foto: Kristin Folsland Olsen/ Discovery Networks Norway
NÆRE BÅND: Jan Thomas sammen med Nadya Khamitskaya, Karoline Dyhre Breivang, Håvard Tvedten og Carina Dahl under innspillingen. Foto: Kristin Folsland Olsen/ Discovery Networks Norway Vis mer

- Jan Thomas og jeg utviklet et sterkt vennskap med en gang. Han er en åpen og snill fyr, sa den tidligere håndballproffen til Se og Hør på julefesten hjemme hos stylisten.

- Jeg er blitt så glad i menneskene jeg var på tur med, fastslår Jan Thomas.

LES OGSÅ: Fikk en halv million for «71 grader nord»-deltakelsen