FEMINIST: Etter å ha besøkt kvinnelige ofre for mishandling og voldtekt i Kongo i 2009, ble Lars Saabye Christensen feminist. I dag beskriver han opplevelsen som noe som har preget livet hans - og språket hans som forfatter.  Foto: SCANPIX
FEMINIST: Etter å ha besøkt kvinnelige ofre for mishandling og voldtekt i Kongo i 2009, ble Lars Saabye Christensen feminist. I dag beskriver han opplevelsen som noe som har preget livet hans - og språket hans som forfatter. Foto: SCANPIXVis mer

- Jeg følte en enorm skam over å være mann

Lars Saabye Christensens brutale møte med voldtatte kvinner gjorde ham til feminist.

SEOGHØR.NO: Forfatter Lars Saabye Christensen (59) fyller 60 år neste uke, og til Dagbladet Magasinet oppsummerer han hva som har preget ham i livet.

Fra det siste tiåret trekker «Beatles»-forfatteren en reise han tok til Kongo i 2009, sammen med Kirkens Nødhjelp. Der besøkte han blant annet Panzi-sykehuset, der legen Denis Mukwege behandlet voldtatte og mishandlede kvinner.

Saabye Christensen legger ikke skjul på at møtet med sykehuset, legen og de livredde, skamferte kvinnene gjorde noe med ham.

- Jeg følte en enorm skam ved å være mann. Jeg kom inn dit og følte at jeg representerte en trussel, innrømmer han overfor Dagbladet Magasinet.
 
Erfaringen gav ham også en spesiell, enkel innsikt, fortsetter  «Halvbroren»-forfatteren.

- Skal man måle kvalitet på et samfunn og graden av sivilisasjon, er det bare å ta en titt på hvordan kvinnene har det. Der kvinner blir voldtatt, mishandlet, forfulgt, ødelagt, utnyttt, er der ikke sivilisasjon. Synet av de kvinnene gjorde meg til... feminist. Rett og slett. Det er ingen annen utvei, fastslår han alvorlig i magasinintervjuet.

LES OGSÅ: - Man blir litt rar og sær