Adam Schjølberg og Tore Petterson:

- Jeg fikk mellom 400 og 800 drapstrusler i døgnet

Adam Schjølberg og Tore Petterson er landets mest profilerte homopar, uten at de er kjærester. Det har ikke gått knirkefritt for seg.

KJENT DUO: Adam Schjølberg (t.v) og Tore Petterson har i over ti år gledet det norske folk med stand-up, radio og generell humor. I første kvartal av 2017 har begge også vært å se i hvert sitt realityprogram. Privat anser de seg selv som brødre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJENT DUO: Adam Schjølberg (t.v) og Tore Petterson har i over ti år gledet det norske folk med stand-up, radio og generell humor. I første kvartal av 2017 har begge også vært å se i hvert sitt realityprogram. Privat anser de seg selv som brødre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har vært så sykt mye på fest sammen, lyder det fra Tore Petterson (37).

Bestekompisen Adam Schjølberg (34) har akkurat drømt seg tilbake til de årene de var ute på byen flere ganger i uken, ofte på Oslos homofile utesteder.

De henger fortsatt på de samme stedene, men står nå heller i hjørnet og observerer den nye generasjonen med unge skeive. Middager hjemme har også blitt å foretrekke med åra.

De to gutta har kjent hverandre siden midten av 2000-tallet, og har siden den gang nærmest blitt brødre. De har stått på scenen sammen i tolv år, hatt utallige turer på byen, hatt kjæreste og blitt dumpa samtidig og har begge hatt sitt å stri med på si.

- Vi har gått over til en sånn familiegreie, men det er også viktig å gi hverandre litt «space». Tore har jo kjæreste nå for eksempel, og det er viktig for meg at kjæresten ikke skal tenke at han er sammen med oss, forteller Schjølberg til Dagbladet og ler.

- 800 drapstrusler i døgnet

De to sprudlende karene, ble kjent med hverandre på premièrefesten til «Homsepatruljen». Før de slo seg sammen hadde de to lovende karrièreutsikter på hver sin kant.

Petterson drev med tv-produksjon og casting, mens Schjølberg på sin side var frisør og skjønnhetsekspert.

Eksponeringen, både sammen og alene, har likevel ikke gått helt knirkefritt for seg. I en periode jobbet Petterson som programleder for «Mess-tv» på TV Norge, der seere på natta kunne sende inn spørsmål og i enkelte tilfeller vinne premierer.

- Da jeg starta der fikk jeg mellom 400 og 800 drapstrusler i døgnet. Jeg ble kjørt til jobb av politiet, og det hendte det satt folk med balltre utenfor bygget. Det er klart det var ekkelt, og det burde jo ikke være sånn, sier han og fortsetter:

- Nå er jo folk mye hyggeligere og kommer med langt mer positive tilbakemeldinger. Dødstruslene kommer med ujevne mellomrom, men det positive overskygger det, fastslår han.

Saken fortsetter nedenfor.

LATTER: Som de fleste kanskje har erfart gjennom tv-programmer, på scenen eller på radio, sitter latteren løst mellom de to kompisene. Det hender også de blir lei hverandre, men da tar de seg simpelthen en pause og kommer sterkere tilbake.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LATTER: Som de fleste kanskje har erfart gjennom tv-programmer, på scenen eller på radio, sitter latteren løst mellom de to kompisene. Det hender også de blir lei hverandre, men da tar de seg simpelthen en pause og kommer sterkere tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Schjølberg har også hatt ekle opplevelser. Han legger ikke skjul på at både han og kameraten mottar trusler fra blant annet høyreekstremister, og at han har hatt en og annen pågående «stalker» til tider. Han har også hatt perioder hvor han er livredd for å gå ut døra.

- Midt oppi en periode hvor jeg hadde det veldig vanskelig, fikk jeg endel dritt. Jeg fikk blant annet en melding hvor det sto: «Vi vet hvor du bor og hvor du går hver dag. Vi skal sprette deg opp, henge tarmene dine på gjerdet og pisse på deg etterpå», sier han og fortsetter:

- Jeg fikk de lengste, styggeste meldingene, og det gjorde at jeg var redd for å gå ut av døra, sier han og snur seg.

- Stoppet meg nesten

Ingen av dem har heldigvis blitt forsøkt drept, på tross av utallige trusler over årenes løp. Men den negative energien har de valgt å gjøre om til noe positivt, som å hjelpe dem som kanskje ikke er like sterke.

- Jeg får jo hundrevis av meldinger hver dag fra folk som er usikre på seg selv eller som har venner som er det. Det gjelder ikke bare legning. Jeg har holdt taler på ungdomsskoler der jeg har presisert at mobbing ikke er greit under noen omstendighet, sier Petterson og fortsetter:

- Det er enkelt å tro at jeg skal være homsenes forsvarer fordi jeg er homofil selv, men jeg stiller opp for alle. Jeg sier sjeldent nei, forklarer han.

Schjølberg mener at kritikk fra homomiljøet ofte kan svi, for han har selv «aldri påberopt seg å snakke på alle homofiles vegne».

- De negative tilbakemeldingene fra miljøet har nesten stoppet meg fra å drive homokamp, fordi det er bare dritt å få til tider. På grunn av «Sofa» har vi fått muligheten til å vise oss fram, og vi får meldinger hver dag fra mennesker som trenger råd og omsorg. Det er for dem jeg skal «fighte», sier han.

HJELPER HUNDREVIS: Innboksene til både Adam og Tore fyller seg hver dag opp av folk som søker råd eller hjelp. De tar seg ofte tid til å svare på de fleste meldingene, og kjemper fortsatt en kamp for aksept på sidelinja. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HJELPER HUNDREVIS: Innboksene til både Adam og Tore fyller seg hver dag opp av folk som søker råd eller hjelp. De tar seg ofte tid til å svare på de fleste meldingene, og kjemper fortsatt en kamp for aksept på sidelinja. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Fra Løkka til skogs

Bortsett fra at de har samme legning, er det flere ting som binder de to kompisene sammen. Et av de mer aktuelle eksemplene på dette er at de har deltatt i realityserier, der naturen har vært i fokus.

Petterson trodde han kun skulle vare et par uker i «Farmen kjendis», men var nær en finaleplass. Schjølberg skal på sin side denne våren pryde skjermen som deltaker i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis».

- De ringte jo først meg, og da lo jeg inn i telefonen i en halvtime og sa: Er dere sjuke i hodet? Ring Adam, forklarer Petterson.

Det skulle likevel bli realitydeltakelse på ham, der gårdsbruk sto i fokus.

- Du trodde du skulle være med i «Hver gang vi møtes», du, skyter Schjølberg inn fra sida.

- Kall det gjerne alternative fakta. Jeg fikk jo litt sjokk, men det gikk jo fint. Jeg kan ikke skryte på meg å ha blitt noe stort naturmenneske av det, men jeg har laget bål i skogen med Balto og kan stirre på vann i fire timer nå, forklarer Petterson.

Saken fortsetter nedenfor.

MANGE BYTURER: De to komikerne er å se i programmer med fokus på natur, men føler begge at Grünerløkka og tilhørende områder i Oslo er hjemme. I løpet av det lange vennskapet har det blitt mange middager, byturer og kafébesøk på dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MANGE BYTURER: De to komikerne er å se i programmer med fokus på natur, men føler begge at Grünerløkka og tilhørende områder i Oslo er hjemme. I løpet av det lange vennskapet har det blitt mange middager, byturer og kafébesøk på dem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Schjølberg har på sin side alltid vært glad i natur, og har blant annet vandret over New Zealand alene. Da han kom hjem fra «71 grader nord», en tur han hadde drømt om å ta i mange år, bar det rett til hytta.

- Jeg skulle egentlig bare være der noen dager, men jeg avlyste alt jeg hadde her i Oslo og ble der en uke til. Den første natta måtte jeg sove midt i skogen, og der ble jeg i tre dager. Først da jeg ble komfortabel med å ligge på sofaen, skjønte jeg at det var på tide å vende snuta tilbake, sier han.

Det blir derimot neppe noe skogstur på de to sammen.

- Du kan bare glemme det med en gang. Jeg orker ikke kave rundt i naturen med deg, forteller Petterson.

LES OGSÅ: - Jeg er redd for å bli gal

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer